"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ: Η Τουρκία θέλει να γίνει η τρίτη χώρα στον κόσμο που θα έχει ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει η Τουρκία την προσπάθεια κατασκευής ενός πυροβόλου, το οποίο σε πρώτη φάση προορίζεται για το Πολεμικό Ναυτικό της γειτονικής χώρας και θα εκτοξεύει βλήματα του με ηλεκτρομαγνητισμό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα navaltoday.com, το εγχώρια σχεδιασμένο και κατασκευασμένο τουρκικό πυροβόλο Sahi 209 block ii είναι πολύ κοντά στο να ενσωματωθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία του σε πολεμικό πλοίο του Τουρκικού Στόλου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές.

Εάν και όταν γίνει αυτό, η Τουρκία θα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο που θα κάνει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα ξεκίνησε τις προσπάθειες σε αυτό τον τομέα από το 1972, αλλά το πρώτο πειραματικό μοντέλο πυροβόλου κατασκευάστηκε το 2008.

Η εταιρεία που το κατασκευάζει προχώρησε σε επίδειξη στις αρχές Οκτωβρίου. Στην έκδοση block ii το πυροβόλο Sahi 209 έχει ισχύ 10 Megajoule και με αυτή μπορεί να εκτοξεύσει ένα βλήμα βάρους 300 γραμμαρίων σε αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε αποστάσεις μέχρι και 50 χιλιομέτρων.

Η ιστοσελίδα news.gr απευθύνθηκε σε Τούρκους δημοσιογράφους, οι οποίοι ερωτηθέντες σχετικά απάντησαν πως πράγματι η Άγκυρα εργάζεται πυρετωδώς πάνω σε αυτό το θέμα των ηλεκτρομαγνητικών πυροβόλων, ωστόσο δήλωσαν πως δεν είναι και τόσο σίγουροι ότι είναι πραγματικά τόσο κοντά στο στάδιο του να φορτωθεί το όπλο αυτό σε πλοία.

Ελληνικές στρατιωτικές πηγές, στις οποίες απευθύνθηκε το news.gr, ήταν ακόμα πιο σκεπτικές, καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισαν...


 ακόμη και ισχυρές χώρες όπως ΗΠΑ, Ρωσία κλπ, που ασχολούνται εντατικά με αυτό το θέμα των αποκαλούμενων «rail guns», δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν τρόπο, ώστε η πηγή ενέργειας αυτών των πυροβόλων, οι« μπαταρίες» τους να γίνουν πιο «combact» προκειμένου να μπορούν να φορτωθούν σε πολεμικό πλοίο, καταλαμβάνοντας έναν λογικό χώρο και να μην θέτουν σε κίνδυνο την ευστάθειά του.






Δεν υπάρχουν σχόλια: