"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΓΥΦΤΑΡΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ο τσιγγανόλογος του Τσίπρα (ασήμωμα και ψήφος)



Καλά κάνουν οι Ρομά και στηρίζουν Τσίπρα! Κι απορώ γιατί κάποιοι πέφτετε από τα σύννεφα. Ήταν πιο αναμενόμενο και από τη βροχή που έχω φάει τρεις μέρες, τώρα, στο Βουκουρέστι. 


Είναι μια ομάδα ανθρώπων ιδιαιτέρως φιλοχρήματη. Κι αυτό, που λέω, δεν είναι ρατσιστικό. Είναι η πραγματικότητα. Για τα "λεφτά τα κάνουν όλα" θα μπορούσαμε να πούμε, παραφράζοντας το μεγάλο λαϊκό άσμα. Αμολούν τα παιδιά τους ξυπόλυτα στους δρόμους να επαιτούν, πουλάνε ο,τι παράνομο βάζει ο νους, μένουν άπλυτοι για να περνιούνται για φτωχοί. Ιστορίες, λένε, πως ακρωτηριάζονται μόνοι τους για να λαμβάνουν τα επιδόματα αναπηρίας. 


Ανέκαθεν ήταν η μειονότητα για την οποία όλες οι κυβερνήσεις δαπανούσαν μπόλικο χρήμα, σε μια προσπάθεια ένταξης της στην κοινωνία, χωρίς όμως σχέδιο και μελέτη. Μέχρι που ήρθαν οι Σαμαροβενιζέλοι... έβαλαν τάπα στον πακτωλό χρημάτων που κατέληγε στους καταυλισμούς και επιχείρησαν με αυστηρά μέτρα να τους επιβάλλουν την εκπαίδευση, την υγιεινή... με λίγα λόγια να τους φέρουν στα μέτρα μας. Και μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ - Αλληλούια! 


 Στο Μαξίμου, αντιλαμβανόμενοι πως οι επόμενες εκλογές -όποτε κι αν γίνονταν- θα ήταν πανωλεθρία, κυρίως λόγω της οικονομικής αφαίμαξης των ελεύθερων επαγγελματιών και των συνταξιούχων, αποφάσισαν να βρουν ολοδικές τους δεξαμενές ψήφων. Μία εξ αυτών η γενιά των 17- 18, αλλά με αυτή θα ασχοληθούμε μια άλλη φορά. Η επόμενη και -φυσικά- μεγαλύτερη σε αριθμό ψήφων... η κοινότητα των Ρομά. 


Τσίπρας και λοιποί απέσυραν τα μέτρα που είχαν επιβάλλει οι Σαμαροβενιζέλοι και επανέφεραν την άνευ ουσιαστικής εποπτείας παροχή επιδομάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως ενώ πριν 6 χρόνια, το επίδομα φοίτησης ήταν ορισμένο ποσό ανά οικογένεια και καταβαλλόταν στα τέλη της σχολικής χρονιάς, για να υποχρεώνονται οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο... Τα τελευταία χρόνια, το ποσό ορίζεται ανάλογα με το πόσα παιδιά έχει κάθε οικογένεια και καταβάλλεται στις αρχές της σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα μόλις το εισπράξουν να μην ξαναστείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. 


 Όμως δεν είναι μόνο αυτό! 


Πριν δύο χρόνια, ανακοινώθηκε πως οι Ρομά...


 θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε συγκεκριμένα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως παιδαγωγικά, κοινωνικών λειτουργών και σε σχολές της αστυνομίας. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, πέρασε ευεργετική διάταξη υπέρ τους, όσον αφορά το υπαίθριο εμπόριο. Μην ξεχνάμε και τις αλλαγές στο νόμο περί επαιτείας, παρακαλώ.  


Είναι δώρον άδωρο να συνεχίσω να γράφω τι έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για τους Ρομά. 


Είναι και ανόητο να βαυκαλιζόμαστε, επειδή τον στηρίζουν. Θα ήταν απορίας άξιον... αν δεν το έκαναν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: