"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΘΝOΠΑΤΕΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ολες οι εκλογές είναι ευρωεκλογές



Σας έχουν πει ψέματα. 


Αυτό που επαναλαμβάνεται από πολλούς είναι ότι πρέπει να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου επειδή το Ευρωκοινοβούλιο είναι το μόνο απευθείας εκλεγμένο όργανο της Ε.Ε. και, κατά συνέπεια, αυτές οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος να εκφραστείτε πολιτικά ως Ευρωπαίοι πολίτες και να επηρεάσετε τις αποφάσεις «της Ευρώπης».  


Ψέμα. Δεν είναι οι ευρωεκλογές ο μόνος τρόπος να συμμετάσχετε ως πολίτες στα «της Ευρώπης». Είναι ένας από τους τρόπους. Ξέρετε γιατί; 


Επειδή όλες οι εκλογές είναι ευρωεκλογές.


Αυτό πολλοί δεν το γνωρίζουν. Και αυτοί που γνωρίζουν, έχουν συμφέρον (διαφορετικό ο καθένας) να το κρύβουν από τους υπόλοιπους. 


Τι μας κρύβουν; 


Πρώτα απ’ όλα, το ότι η Ε. Ε. δεν είναι μια συμμαχία κρατών, ή ένας υπερεθνικός οργανισμός, ή οτιδήποτε άλλο οραματικό, αλλά κάτι άλλο, πολύ πιο πρακτικό και ουσιαστικό και τεχνοκρατικό και βαρετό: βασικά, ένα υπερυπουργείο. Μια δομή παραγωγής νομοθετημάτων και κυβερνητικού έργου στο οποίο τα κράτη-μέλη έχουν εκχωρήσει μερικές πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες.  


Το άλλο που δεν μας λένε είναι το πώς παίρνονται οι αποφάσεις σε αυτό το υπερυπουργείο. Τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών τις συμφέρει να μη γνωρίζετε πώς γίνεται η δουλειά εκεί. Τις βολεύει να νομίζετε ότι πρόκειται για έναν αυτόνομο, «ξένο» οργανισμό, εκεί μακριά στις Βρυξέλλες, όπου παίρνονται αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές μας από αλλοδαπούς. Ετσι μπορούν να αποδίδουν οτιδήποτε αντιδημοφιλές υλοποιούν «στην Ευρώπη» και να παρουσιάζουν ό,τι πολιτικά χρήσιμο εκπορεύεται από εκεί (δρόμοι, αεροδρόμια, επιδοτήσεις) ως δικό τους επίτευγμα.


Στην πραγματικότητα, όμως, οι αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Ολόκληρη η λειτουργία της Ε.Ε. ορίζεται και ελέγχεται από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των κρατών-μελών.


Γι’ αυτό λέω πως όλες οι εκλογές είναι ευρωεκλογές


Οταν επιλέγετε πρωθυπουργό, δεν επιλέγετε μόνο το αφεντικό της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τον εκπρόσωπο της χώρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το ισχυρότερο όργανο της Ε.Ε., εκεί όπου κλείνονται οι αρχηγοί των κρατών και αποφασίζουν για τα πάντα.  


Επίσης, όταν ψηφίζετε το κόμμα που θέλετε να σχηματίσει κυβέρνηση, έμμεσα επιλέγετε τους Ελληνες υπουργούς. Οι Ελληνες υπουργοί δεν διοικούν μόνο τα ελληνικά υπουργεία, αλλά εκπροσωπούν τα συμφέροντά μας στο συμβούλιο των υπουργών. Το συμβούλιο των υπουργών περνάει τους νόμους μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά εσάς σας λένε ότι ψηφίζετε μόνο για ένα από τα δύο. Αυτό δεν ισχύει. 


Αλλά ακόμη και όταν ψηφίζετε για δήμαρχο ή περιφερειάρχη, πάλι σε ευρωεκλογές ψηφίζετε. Ποιος νομίζετε ότι διαχειρίζεται ένα μεγάλο μέρος του ΕΣΠΑ; 


Μα οι περιφέρειες


Η κυριότερη αρμοδιότητα ενός περιφερειάρχη είναι...


 να διαχειριστεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα που μπορούν να «τρέξουν» στην περιφέρειά του, ενώ μία από τις κυριότερες αρμοδιότητες των δημάρχων είναι να διεκδικήσουν αυτά τα προγράμματα για τους δήμους τους. Δεν το παραδέχονται, βέβαια, καθώς θέλουν να πιστεύετε ότι όλα αυτά τα έργα έγιναν επειδή τα σκέφτηκαν και τα υλοποίησαν μόνοι τους, αλλά έτσι είναι.


Κάθε φορά που ψηφίζετε σε εθνικές εκλογές, λοιπόν, ψηφίζετε σε ευρωεκλογές. 


Κάθε φορά που ψηφίζετε σε αυτοδιοικητικές εκλογές, ψηφίζετε σε ευρωεκλογές. 


Και κάθε φορά που στέλνετε ποδοσφαιριστές και ηθοποιούς στην Ευρωβουλή, πάλι σε ευρωεκλογές ψηφίζετε. 


Η Ε.Ε. είναι ένα κομμάτι της πολιτικής μας πραγματικότητας, το οποίο στελεχώνουμε κάθε φορά που στελεχώνουμε και τα υπόλοιπα κομμάτια της. Δεν ξέρω πόσο θα επηρεάσει αυτό τις επιλογές σας, βεβαίως. Αλλά όφειλα να σας το πω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: