"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Στον δρόμο της στρατηγικής ήττας

Αμέσως μετά την ψυχρολουσία του exit poll, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνοδοιπόροι τους στα τηλεοπτικά πάνελ θύμιζαν εκείνον του ανεκδότου, ο οποίος έπεφτε από έναν ουρανοξύστη και σε κάθε όροφο που περνούσε έλεγε «μέχρις εδώ καλά πάμε». Ετσι αντί να σκεφτούν γιατί έχασαν με εννιά μονάδες διαφορά –παρ’ όλο που ο πρωθυπουργός είχε πει ότι «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία»– άρχισαν να επιχειρηματολογούν ότι είναι πρώτοι στο χωριό της Κεντροαριστεράς. «Μέχρις εδώ καλά πάμε», που λέει και το ανέκδοτο...
 
Και κατόπιν άρχισαν την παλιά τους προπαγανδιστική τέχνη: «Η διαφορά είναι μικρή», έλεγαν, «Και πού είναι η διψήφια διαφορά που υπολόγιζε η Ν.Δ.;». 


Η αλήθεια είναι πως ουδέν στέλεχος της Ν.Δ. είχε μιλήσει περί διψήφιας διαφοράς. Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι θα έχουμε ντέρμπι. Οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν –για ένα διάστημα μόνο– διαφορά 10%-12% και οι νουνεχείς επεσήμαναν ότι λίγο πριν από τις εκλογές θα υπάρξει συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν καταγράφηκε επισήμως ότι η Ν.Δ. προηγείτο με 9 μονάδες, τα ίδια στελέχη άρχισαν να προπαγανδίζουν ότι «ο στόχος της Ν.Δ. δεν επετεύχθη, γιατί δεν είχαμε στρατηγική ήττα της κυβέρνησης».

 
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά ένα καλό ξεκίνημα γι’ αυτήν. Αυτή θα ολοκληρωθεί στις εθνικές εκλογές. 


Ο πατέρας του όρου κ. Ευάγγελος Βενιζέλος την είχε ορίσει σαφέστατα: «Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει να μην μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επηρεάσει τις εξελίξεις για τη διακυβέρνηση, για την αναθεώρηση, για το εκλογικό σύστημα, για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει ένα ποσοστό αξιοπρεπές, αλλά ο συνεκτικός του ιστός είναι η εξουσία. Εκτός εξουσίας και εκτός προοπτικής εξουσίας, θα χάσει τον συνεκτικό του ιστό» (Κρήτη TV 1.2.2019).

 
Eνα «αξιοπρεπές ποσοστό» στις πρώτες εκλογές, και διάλυση σε περισσότερους από έναν γύρο, είχε προβλέψει πριν από τρία χρόνια ο συγγραφέας –και για ένα φεγγάρι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ– κ. Πέτρος Τατσόπουλος. Και αυτό είναι το λογικό. Δεν καταρρέουν τα κόμματα σε φυσιολογικές συνθήκες. Αυτό το ζήσαμε μόνο μια φορά, στη θύελλα των εκλογών του 2012.

 
Η στρατηγική ήττα απαιτεί τις εθνικές εκλογές. Προοιωνίζεται δε και από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Η εικόνα ήταν ένα σκορποχώρι που ψέλλιζε ασυνάρτητες δικαιολογίες. Δεν υπήρχε ενιαίο αφήγημα ούτε μεταξύ των στελεχών ούτε όσο προχωρούσε η νύχτα. Και αυτό δικαιώνει τον κ. Βενιζέλο, που είπε ότι συνεκτικός ιστός αυτού του κατά Βαρουφάκη «Αριστερού τσούρμου» είναι η εξουσία. Αυτή που...


 τώρα χάνει και σε ένα επόμενο βήμα σβήνει και ο ρόλος του στο πολιτικό σκηνικό...


Δεν υπάρχουν σχόλια: