"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Σκελετοί στην ντουλάπα



Ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να σκεφτεί μια τέτοια εξέλιξη, σε μια κατά τα άλλα συνηθισμένη αστυνομική υπόθεση. Η ζωή όμως τα έχει αυτά. Ξεπερνά την τέχνη και τη φαντασία, αποδεικνύοντας πως η πραγματικότητα αρκεί για να εκπλήξει και με το παραπάνω τους ανύποπτους θεατές.


Ολους εμάς που ειρωνευτήκαμε, τρολάραμε, κριτικάραμε ή προσπαθήσαμε να δικαιολογήσουμε (από όλα έχει ο μπαξές) την κατάληξη της επιχείρησης στο Π. Φάληρο. Και όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες απίθανες ιστορίες, ανακαλύψαμε σκελετούς κρυμμένους στην… ντουλάπα.


Η αποτελεσματικότητα και η επιχειρησιακή ικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας δεν είναι κάτι αόριστο ούτε αφορά στην υψηλή πολιτική. Αφορά στην καθημερινή μας ασφάλεια, τη ζωή των παιδιών, των γονιών, των αγαπημένων μας. Καθόλου αστείο δεν είναι λοιπόν το πάθημα του δράστη, καθόλου αστείο δεν είναι το φιάσκο της επιχείρησης, όπως καθόλου αστεία δεν είναι η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα.  


«Μία σφαίρα τρύπησε τον τοίχο και έπεσε στο πιάτο της γιαγιάς της οικογένειας. Εδώ ζούμε σε έναν άλλο κόσμο», έλεγε κάτοικος του Μενιδίου στον Αλέξανδρο Καλαφάτη (Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, 2 Απριλίου), σε ένα ρεπορτάζ που ακτινογραφούσε την ανομία στη Δυτική Αττική και την εξάπλωσή της σε όλο το Λεκανοπέδιο.


Η υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών, η διατήρηση μεγάλων δυνάμεων σε vip στόχους, η αποδυνάμωση νευραλγικών και μάχιμων υπηρεσιών όπως η ομάδα ΔΙΑΣ, η επιλογή στρατηγικής ανάλογα με την επικοινωνιακή απήχηση, η ατολμία ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών να αντιταχθούν σε γραφειοκρατικές ή πελατειακές εντολές των πολιτικών ηγεσιών ή να διεκδικήσουν ανανέωση του γερασμένου στόλου οχημάτων έχουν το τίμημά τους.  


Ενα τίμημα που πληρώνεται στους δρόμους από τους πολίτες.


Στα θύματα της κακοδαιμονίας συμπεριλαμβάνονται οι άντρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι μάχιμοι αστυνομικοί και αστυνομικίνες που αρκετές φορές πληρώνουν και με τη ζωή τους τη διοικητική ανεπάρκεια


Χωρίς να ισοπεδώνουμε το έργο που επιτελείται, δεν πρέπει όμως και να αποδίδουμε στην «κακιά στιγμή» ή στην εσφαλμένη απόφαση ενός αξιωματικού ένα τέτοιο φιάσκο. Τέτοια λάθη χρειάζονται χρόνια για να γίνουν.  


Οσο για τα περί διερεύνησης της «επιχειρησιακής διαλειτουργικότητας», που ανακοίνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας...
 έρχεται εκ των υστέρων. Οταν πια το έγκλημα έχει ήδη συμβεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: