"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Η ντόπα και η φαβέλα



Η Ολυμπιακή φλόγα. Η ευγενής άμιλλα. Η μεγάλη ιδέα. Η Ολυμπία του 776 π.Χ. Ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν του 1896. Οι Aθάνατοι. Το στεφάνι από κλαδιά ελιάς. Η ανάταση. Η υπέρβαση. Η ανιδιοτέλεια. Ο αγώνας. Η προσπάθεια. Η νίκη. Αλλά και η ήττα. Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Τα είδωλα. Τα ινδάλματα. Τα ρεκόρ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες λοιπόν!
 

Ολα μα όλα μεταλλάχθηκαν. Διατηρήθηκε το σχήμα. Διατηρήθηκε η Ιστορία. Διατηρήθηκε η ιδέα. Μέχρι εκεί.  


Ολα τα υπόλοιπα άλλαξαν. Προς το καλύτερο. Προς το χειρότερο. Προς το σύγχρονο. Προς το σημερινό. Προς το εμπορικό. Προς το χρήμα το ζεστό. Προς πάσα κατεύθυνση. Εκτός από μία. Εκείνη την αρχική. Εκείνη την ιστορική!

 
Οι χορηγοί. Οι πολυεθνικές. Οι διαφημιστικές. Η προπαγάνδα των κρατών. Οι φαρμακευτικές. Τα κανάλια τα τηλεοπτικά. Τα ερευνητικά κέντρα. Τα χάπια τα «βελτιωτικά». Τα προϊόντα τα γνωστά. Η πασαρέλα των αθλητών. Η φαντασίωση των θεατών!

 
Τα γυναικεία κορμιά εντελώς αρσενικά. Τα ανδρικά κορμιά των supermen. Το θέαμα. Το υπερθέαμα. Η Gisele. Τα σύμβολα. Η σημειολογία της υπεροχής. Η κυριαρχία του πιο ισχυρού. Η οφθαλμαπάτη της ευγενούς άμιλλας. Η ουτοπία της ανιδιοτέλειας. Η παραπλάνηση της ίσης μεταχείρισης. Η ποντικοπαγίδα της ρητορικής για τη συμφιλίωση των λαών και την ακεραιότητα των αθλητών!

 
Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτυπώνουν με την πιο κρυστάλλινη ευκρίνεια τον κόσμο τον σημερινό. Η βιτρίνα είναι εκθαμβωτική. Το περιτύλιγμα λουστραρισμένο, λαμπερό, αστραφτερό. Το βλέμμα των θεατών «τυφλωμένο» από τα πιο απίστευτα ρεκόρ. Το show πρώτα. Και ύστερα πολύ ύστερα ο αθλητισμός!

 
Χιλιάδες αθλητές. Δισεκατομμύρια τηλεθεατές. Αθέατοι οι αληθινοί πρωταγωνιστές. Οπως περίπου το Χρηματιστήριο της Wall Street.  


Οι μικρομέτοχοι συνήθως οι χαμένοι. Οι μεγαλομέτοχοι σχεδόν πάντα κερδισμένοι. Οι Ρώσοι, οι αθλητές οι ντοπαρισμένοι και διασυρμένοι. Τα ερευνητικά κέντρα, οι φαρμακευτικές, οι πολυεθνικές και οι χορηγοί πάντα «δαφνοστεφανωμένοι»!

 
Ενα το εφαλτήριο προς τη νίκη. Ενα το εφαλτήριο προς τη δόξα και το χρήμα. Ενα το εφαλτήριο προς τη διάκριση και την αθανασία.  


Η ουσία η «βελτιωτική» που δεν είναι ανιχνεύσιμη από την τσιμπίδα την εισαγγελική. Οποιος κατέχει αυτό το «χάπι» το μαγικό, αυτός και ο μεγάλος θριαμβευτής. Οποιος κατεβαίνει στον στίβο χωρίς «βελτιωτικές» επεμβάσεις και φαρμακευτικές συστάσεις, αυτός και ο χαμένος της ιστορίας!

 
Ντοπαρισμένοι όλοι οι αθλητές. Αυτή η βασική προϋπόθεση για κάθε συμμετοχή. Ντοπαρισμένοι από αγωνία και αδρεναλίνη και οι προπονητές. Ντόπα και η προπαγάνδα για το θέαμα των Ολυμπιακών.  


Ντοπαρισμένοι και αποχαυνωμένοι από τη φαντασίωση οι θεατές. Ντοπαρισμένη και η αγορά. Ντόπες κατασκευάζουν οι φαρμακευτικές. Ντόπες «διαδίδουν» με τα προϊόντα τους οι διαφημιστικές. Ντοπαρισμένο και το θέαμα από τα χιλιάδες κόλπα τα τεχνολογικά. Ντοπαρισμένη η ατμόσφαιρα από τον ασυγκράτητο ανταγωνισμό!

 
Το βασίλειο της ντόπας των Ολυμπιακών. Η φαβέλα του αληθινού, ανιδιοτελούς αθλητισμού. Η αυτοκρατορία των καρχαριών. Η αστική τρώγλη των διακορευμένων ιδεών.  


Τι σημασία έχουν όλα αυτά για εμένα τον θεατή που ένα πράγμα επιθυμώ;  


Να περνάω καλά και να απολαμβάνω θεάματα αθλητικά. Για τα υπόλοιπα αδιαφορώ. Σάμπως εγώ θα σώσω τον Ολυμπισμό;

 
Μωρέ...
 ας πάρουν όσα αναβολικά χωράει ο οργανισμός τους. Μωρέ ας κολυμπάνε μέσα σε ωκεανούς φαρμάκων μαγικών. Μωρέ ας τα κάνουν όλα


Αρκεί εγώ να απολαμβάνω να καταρρίπτονται όλα τα ρεκόρ


Εικονική πραγματική η ιδέα η Ολυμπιακή. Οπως είπε στο μικρόφωνο της ΕΡΤ η Αννα Κορακάκη, το κορίτσι το χρυσό, «ο αθλητισμός είναι υγιής, ο πρωταθλητισμός όχι»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: