"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Οι κολεκτίβες των τσαρλατάνων του ΣΥΡΙΖΑ!

Αλλοτε η δήλωση αυτή θα ήταν σοκαριστική: «Η εποχή του "έχω το μαγαζί μου, εγώ είμαι το αφεντικό του εαυτού μου" έχει τελειώσει...» 


 Κι όμως ακούστηκε κυνικά από μια κυρία, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μάλιστα προανήγγειλε στη βάση αυτού του δόγματος και νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου η σχετική αποστροφή αποκτά ευρύτερο πολιτικό νόημα...


Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα υπήρξε η ραχοκοκαλιά της μεταπολεμικής ανάπτυξης της Ελλάδας. Τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν σημειωθεί ασφαλώς πολλές αλλοιώσεις, αλλά ο αφανισμός των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων άρχισε να αποκτά ραγδαίο ρυθμό στα τελευταία χρόνια της μνημονιακής κρίσης. Εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα, τα οποία συνεχίζονται ακόμα, είναι το τίμημα της «σωτηρίας» της χώρας που υπόσχονται όλες οι κυβερνήσεις από το 2010. Οι περισσότεροι από τους περίπου 1.500.000 ανέργους προέρχονται από τον χώρο αυτό, κατά χιλιάδες οι επαγγελματίες, εκτός από τη δουλειά τους, έχουν μείνει χωρίς περίθαλψη και δεν μπορούν ούτε σύνταξη να πάρουν. Αξιοπρεπείς νοικοκύρηδες Ελληνες που εργάζονταν και δημιουργούσαν νυχθημερόν στο μαγαζάκι, τη βιοτεχνία, τον χώρο τους βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη να αναζητούν αποφάγια στα σκουπίδια, να χάνουν το σπίτι τους, να μην μπορούν να ζήσουν ή να σπουδάσουν τα παιδιά τους και στο τέλος, αρκετοί να αυτοκτονούν.  


Ολοι αυτοί ήταν «αφεντικά του εαυτού τους», ήταν η μικρή έκφραση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που σε ένα μοντέλο ελεύθερης οικονομίας έδινε ώθηση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία πλούτου.


Ερχεται, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανακοινώσει σήμερα ότι «αυτή η εποχή έχει τελειώσει» και κατ' επέκταση να επιβεβαιώσει εκείνους που υποστήριζαν ότι υπήρχε από την αρχή σχέδιο, με πολλά πλοκάμια, για να χτυπηθεί -όχι μόνο οικονομικά- ο ιστός της Ελλάδας. 


 Το πιο ανησυχητικό είναι ότι...
 η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για ένα «νέο κοινωνικό μοντέλο επιχειρήσεων που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα», αν και επί τω ακούσματι και μόνο της ιδέας οι συνειρμοί με την κολεκτιβοποίηση είναι αναπόφευκτοι.


Νέα δεινά και νέα πειράματα έρχονται στην πλάτη των Ελλήνων...


Editorial της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: