"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Ο κύριος X από την εφορία τσεκάρει το instagramΤο κράτος θα ελέγχει τους λογαριασμούς στα social media, για να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Ποιος θα κρίνει πόσο ακριβό είναι ένα μαγιό ή αν η φορολογική δήλωση δικαιολογεί το εισιτήριο για το νησί;  

 

Μην φοβάστε. Υπάρχει ο αρμόδιος


Το όνομά του θα μπορούσε να είναι Χ. Είναι ένας από τους υπαλλήλους της νέας υπηρεσίας που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του σχεδίου με κωδικό «24 Ωρες» για την πάταξη της φοροδιαφυγής.  


Κάθε πρωί ο Χ κάθεται στο μεταλλικό γραφείο του, ανοίγει τον υπολογιστή της υπηρεσίας – τον «Αρτέμη», όπως τον έχει ονομάσει κάνοντας πλάκα – και μπαίνει στο Facebook και στο Instagram.


Εντάξει, βασικά ο Χ δεν έχει παράπονο από τη νέα του θέση. Την ώρα που οι άλλοι συνάδελφοί του είναι χωμένοι σε αριθμούς και ΑΦΜ εκείνος παίρνει μάτι φωτογραφίες από παραλίες και selfies ανθρώπων που διασκεδάζουν. Βλέπει και πολλά πόδια με βαμμένα νύχια. Και γκόμενες με μαγιό στην παραλία. Πολλές γκόμενες. Κάποιες φορές μάλιστα φωνάζει και τους άλλους από τα διπλανά γραφεία να δουν κι αυτοί. Πού είναι το κακό; Αν δεν ήθελαν αυτές οι ξεδιάντροπες να τις χαζεύουν, ας μην ανέβαζαν τις φωτογραφίες τους.


Εκείνο που βαριέται ο Χ είναι τα ηλιοβασιλέματα. Και κάτι παράξενες φωτογραφίες με βιβλία και καφέδες ή παράξενα ποτά. Βλέπει και πολλά πιάτα από ακριβά εστιατόρια – σίγουρα θα είναι ακριβά, γιατί δεν θυμίζουν σε τίποτα τα πιάτα από τις ταβέρνες όπου τρώει ο κανονικός κόσμος.


Τους καταγράφει όλους αυτούς ο Χ. Ξέρει πια τις συνήθειές τους. Ξέρει τις απόψεις τους. Γιατί τις διαβάζει στο facebook – ακόμα και στα κλειστά profile. Αλλά δεν έχει τύψεις. Δεν κάνει κάτι κακό. Αντίθετα, πολεμάει για το «Καλό». Για τον απλό, λαϊκό κόσμο. Γιατί αλίμονο, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: όταν κάποιος έχει φίλους με πισίνες και σκάφη, όταν γράφει στα facebook και στα twitter για να υπερασπιστεί τα «προσωπικά δεδομένα», όταν λυσσομανά εναντίον της κυβέρνησης που πολεμάει τη διαπλοκή και αυτός φωτογραφίζεται με τα ακριβά μαγιό του και τα κοσμήματα σε παραλίες που μοιάζουν με τη Μύκονο ενώ άλλοι δεν μπορούν να πάνε ούτε διακοπές, δεν μπορεί, κάπου θα έχει λερωμένη τη φωλιά του. Και ο Χ νιώθει να είναι η Νέμεσίς τους.


Εκείνο όμως που άρεσε πιο πολύ στον Χ, είναι ότι...
 πλέον κανείς από αυτούς τους καλοπερασάκηδες δεν θα είναι ξένοιαστοςΟτι έχει γίνει κομμάτι της ζωής τους. Αυτοί που τον αγνοούσαν τόσα χρόνια και τον σνόμπαραν αποκαλώντας τον υποτιμητικά «δημόσιο υπάλληλο». Που διασκέδαζαν ξεδιάντροπα τόσα χρόνια. Που έβγαζαν φωτογραφίες πάνω σε φουσκωτά και χόρευαν σε πάρτι που ποτέ δεν ήταν καλεσμένος ο ίδιος, τώρα θα πληρώσουν.


Γιατί πλέον, κάθε φορά που κάποιος από αυτούς ήθελε να δείξει στους ομοίους του πόσο καλά περνάει, θα έπρεπε σε μια άκρη του μυαλού του να σκέφτεται ότι ο Χ, ο εκδικητής του απλού λαού, τους παρακολουθεί. Από το μεταλλικό γραφείο στον 3ο όροφο της δημόσιας υπηρεσίας. Μπορεί να μην ήξεραν το όνομά του, αλλά σίγουρα θα ήξεραν ότι είναι εκεί. Για να δούμε πόσο θα τον σνόμπαραν τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: