"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΠΡΟΣΩΠΑ: Η ιστορία πίσω από την φωτογραφία με την 35χρονη καλόγρια - θύμα του σεισμού στην Ιταλία (Video)

Η εικόνα της καλόγριας με τα αίματα στο πρόσωπο και μέσα στη σκόνη από τα συντρίμμια να κάθεται στη μέση του δρόμου γράφοντας μήνυμα στο κινητό της τηλέφωνο έκανε τον γύρο του κόσμου. 


Η 35χρονη αδελφή Marjana LLeshi μίλησε στο Associated Press για όλα όσα προηγήθηκαν της φωτογραφίας.


Το μήνυμα που γράφει στο κινητό της έχει αποδέκτες φίλους και μέλη της οικογένειάς της που είναι στην Αλβανία και ενημερώνει πως είναι ζωντανή.


Μιλώντας στο Associated Press είπε πως οι τοίχοι του μοναστηριού της κατέρρευσαν μετά από το σεισμό και πως ήταν σίγουρη ότι θα πέθαινε. Ο σεισμός τη βρήκε να κοιμάται, όπως και τους περισσότερους κατοίκους του χωριού Αματρίτσε.


Ξύπνησε καλυμμένη με σκόνη και αιμορραγία στο κεφάλι και ενστικτωδώς βρήκε καταφύγιο κάτω από το κρεβάτι της. Άρχισε να φωνάζει, όπως έκαναν και οι άλλες έξι αδελφές του μοναστηριού Don Minozzi.


Το μοναστήρι λειτουργεί και ως γηροκομείο και τους ηλικιωμένους φροντίζουν οι αδελφές. Εκείνη τη νύχτα, είχαν πέντε ηλικιωμένες στη φροντίδα τους. Καθώς η Lleshi φώναζε, χωρίς κανείς να ανταποκρίνεται, συνειδητοποίησε πως είχε παγιδευτεί και άρχισε να χάνει κάθε ελπίδα. Έστειλε ένα μήνυμα για να ζητήσει από τους φίλους της να προσευχηθούν για εκείνη και τη ψυχή της.


«Τους έγραψα αντίο για πάντα» είπε. 


Όμως...

φοβήθηκε πως ο πατέρας της θα κατέρρεε και θα πέθαινε αν άκουγε κάτι τέτοιο, γι’αυτό δεν το έστειλε στην οικογένεια της. Αλλά, μερικά λεπτά αργότερα, άκουσε μια κραυγή και τότε εμφανίστηκε ένας νεαρός άνδρας που τελικά την βοήθησε να απεγκλωβιστεί.


Με το κεφάλι της να αιμορραγεί και τη γη να σείεται ακόμη από τους μετασεισμούς, κάθισε στην άκρη του δρόμου και αυτή τη φορά ξεκίνησε να γράφει πως ήταν ζωντανή.


Ένας φωτογράφος από το πρακτορείο ειδήσεων Ansa της Ιταλίας απαθανάτισε τη στιγμή. Μόλις οι γιατροί φρόντισαν πρόχειρα τις πληγές της, η καλόγρια πήγε σπίτι της και έκλαψε. Τρεις από τις αδελφές και τέσσερις από τις ηλικιωμένες γυναίκες που ήταν στη φροντίδα τους δεν τα κατάφεραν.


Ο νεαρός που την έσωσε ήταν ο «άγγελος» της, είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: