"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Παιχνίδια της Ιστορίας και της ζωής



Βλέπω ξαφνικά στην οθόνη της τηλεόρασης δύο στήλες μαύρου καπνού να ανεβαίνουν από το έδαφος μιας άγνωστης πυκνοκατοικημένης πόλης προς τον ουρανό. Δεν έχω καμία άλλη ενημέρωση και υποσυνείδητα σχηματίζω στο μυαλό μου ότι βλέπω πλάνα αρχείου από τη βομβαρδισμένη Λευκωσία τον Ιούλιο του 1974


Ιούλιος τότε και τώρα, αλλά με μια μοιραία διαφορά που την εξακριβώνω αμέσως με τη ροή των ειδήσεων, ότι εξερράγη στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία και οι καπνοί δεν προέρχονται από το βομβαρδισμένο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου αλλά από το προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας! Τραγικές ομοιότητες και ιστορική ειρωνεία.


Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν την Κωνσταντινούπολη, που αμφιβάλλω αν στη μακραίωνη ιστορία της έχει πληγεί άλλη φορά από πολεμικά πυρά και να τώρα που δέχεται βομβαρδισμό από δικούς της πιλότους. Τελευταία φορά που επλήγη η Πόλη από βομβαρδισμό, μάλλον από λιθοβολισμό ήταν κατά την άλωση το 1453, όταν η μπομπάρδα του αυτόμολου Ούγγρου μηχανικού Ουρβανού εκσφενδόνιζε γιγάντιους λίθους στα κάστρα, καταστρέφοντας μεγάλα τμήματά τους και διευκολύνοντας κατόπιν τις εφόδους των γενιτσάρων. Πλάκα που έχεις Ιστορία με τα παιχνίδια σου!


Ολα λοιπόν φαίνονται στην κάμερα σε χρόνο παρόντα και μπορούμε να λέμε ότι η Ιστορία δεν γράφεται πλέον αλλά... καταγράφεται.  


Αλλο πρωτότυπο και παράδοξο ήταν το διάγγελμα του Ερντογάν από κινητό τηλέφωνο, δηλαδή χρησιμοποίησε την απεχθή σε αυτόν και διαβολική ηλεκτρονική συσκευή της πληροφορίας για να επικοινωνήσει με τον τουρκικό λαό και να δώσει οδηγίες αντίδρασης στους πολίτες απέναντι στους πραξικοπηματίες. Επίσης ως πρώτο τηλεοπτικό κανάλι επικοινωνίας με τον λαό χρησιμοποίησε από αδήριτη ανάγκη το CNN TuRK, το οποίο κατά την περίοδο της σουλτανικής παντοδυναμίας του είχε καταδιώξει.


Το βέβαιο είναι ότι...

 η Τουρκία μπαίνει σε φάση αστάθειας, ανεξάρτητα αν εμφανισθεί προς το παρόν ενισχυμένος ο Ερντογάν. Προς το παρόν διαθέτει τη δύναμη του ντόπινγκ, που την αντλεί από τις αμόρφωτες, θρησκόληπτες μάζες της Ανατολής και σε βάθος χρόνου θα αρχίσει η εδαφική διάλυση.  


Αυτά τα προφητεύει η Ιστορία και δεν αποκλείεται οι μεγάλες δυνάμεις να μας ξαναπούν: «Στείλτε μια μεραρχία στη Σμύρνη και εμείς εδώ είμαστε!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: