"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Όταν... νοίκιαζαν τρακτέρ στην Κουμουνδούρου



Τι τεράστια έκπληξη! Η κυβέρνηση μοιάζει αποσβολωμένη μπροστά στις κοινωνικές αντιδράσεις. Και καλεί σε διάλογο. Αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχους και κατοίκους περιοχών όπου θα δημιουργηθούν τα hotspots των μεταναστών.
 

Εντάξει, νομίζω πως όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε πως τα μέτρα είναι σκληρά. Και πιθανότατα θα γίνουν ακόμα πιο επώδυνα με τη σφραγίδα της τρόικας. Αλλά ποιος δεν το περίμενε;  


Το κοκτέιλ μέτρων του τρίτου Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση είναι γνωστό από πέρσι το καλοκαίρι. Το τρίπτυχο που επέλεξε το Μαξίμου ήταν μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης, αύξηση φορολογικών εσόδων και «δεν πειράζουμε» το Δημόσιο.
 

Εφτασε, όμως, η ώρα της εξαργύρωσης των… κουπονιών του λαϊκισμού, που μοίραζαν αφειδώς ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. από το 2012 έως το ψευδοδημοψήφισμα του 2015. Οταν αντί για τη συναίνεση -που ζητούν τώρα- υπόσχονταν σε όλους τα πάντα.
 

Στους αγρότες πως δεν θα αυξηθούν εισφορές και φόροι. 


Στους επαγγελματίες πως θα τους στηρίξουν. 


Στους συνταξιούχους πως δεν θα μειωθούν κύριες και επικουρικές. 


Στους κατοίκους της Κω πως τα hotspots είναι κάτι «κακό» και πως δεν υπάρχει περίπτωση να χτιστούν στο νησί τους.
 

Κάπως έτσι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος «νοίκιαζαν» τρακτέρ για διαδηλώσεις προς κάθε ενδιαφερόμενο. Και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις που οι ίδιοι φιτίλιασαν.
 

Και ενώ από τη μια ζητούν διάλογο, από την άλλη… σπεκουλάρουν. Τη μια μέρα στήνουν και πάλι «σκηνικό 2015» με πολιτική διαπραγμάτευση και απειλούν με προσφυγή στις κάλπες. Και την επόμενη μέρα επιστρέφουν στη διαπραγμάτευση των αριθμών και διαψεύδουν τις πρόωρες εκλογές.

 
Το παιχνίδι σε διπλό ταμπλό σε συνδυασμό με την εξέγερση των παραπλανημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μια εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση. 


Η κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία τόσο να κλείσει την αξιολόγηση όσο και να κατευνάσει τις αντιδράσεις:

Να πει, έστω και αργά, την αλήθεια. Τι έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει και τι μπορεί πραγματικά να αλλάξει. Οι κλεψύδρες της πραγματικής οικονομίας, αλλά και της υπομονής της κοινωνίας, αδειάζουν επικίνδυνα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: