"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ελευθερώστε τους δρόμους ΡΕ...

EΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Πολιτικός επιστήμονας 

Οποιος στρέφεται κυριαρχικά εναντίον των άλλων, στρέφεται εναντίον του εαυτού του. Η άρνηση συνειδητοποίησης αυτής της πραγματικότητας και ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται τροφοδοτεί την κρατική εξουσία και την εγγενή αυθαιρεσία της.Το τρακτέρ είναι ένα μέσο ισχύος. Δύναμης και επιβολής.





Παρασκευή πρωί στον αέρα, αγέρωχος και εν αυταπάτει νεαρός αγρότης διακήρυσσε με αυθάδεια την ισχύ του: «Θα κλείσουμε τους δρόμους. Πήρανε απόφαση τα μπλόκα». 
  
Απειλεί με κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ. Είναι φανερό ότι ο νεαρός αγρότης, διαπαιδαγωγημένος μέσα στη φιλοσοφία του δουλοκτητικού κράτους, της επιβολής και της κυριαρχικότητας, είναι γνήσιο τέκνο του. Την κυριαρχία γνωρίζει, την κυριαρχία επιβάλλει.


 
Η αλυσίδα της δουλικής συνείδησης γίνεται πολύ βαριά όταν κανείς δεν έχει αυθεντική δύναμη να την αποτινάξει.





Στη χώρα της κοινωνικής και πολιτικής καθυστέρησης, ο κύκλος της πολιτικής κυριαρχίας, από τους διακόπτες της ΔΕΗ ως τα μπλόκα στους δρόμους, συνεχίζεται.  
Χθες εργαζόμενοι της ΔΕΗ και άλλοι κρατούσαν, με σκοπό την ικανοποίηση υλικών κατά κύριο λόγο αιτημάτων, σε απειλή μικρής ομηρείας την κοινωνία της σχετικής ευμάρειας. Και οι κυβερνήσεις που αγάπησαν πολύ την ασφάλειά τους και αρνήθηκαν κάθε προσπάθεια προς μια κατεύθυνση ισότητας υποχωρούσαν πάντα στον μικρό ή μεγάλο «εκβιασμό».





Οι μέθοδοι διεκδίκησης αιτημάτων κατέληξαν να αποτελούν τη μόνη παιδαγωγική λειτουργία ως προς το νόημα και τον χαρακτήρα της πολιτικής σύγκρουσης. Ολα ήταν υπόθεση ισχύος και επιβολής. Η «προσωρινή» κυριαρχία των ολίγων ήταν αυτή που κατά περίπτωση όριζε τα πράγματα.




Σήμερα το παρελθόν επαναλαμβάνει τον εαυτό του. Και οι αγρότες, γέννημα αυτού του παρελθόντος, το μόνο που γνωρίζουν και το μόνο που δυστυχώς μπορούν να κάνουν είναι η αναπαραγωγή του.



Η κυριαρχία του ενός πάνω στον άλλον, φίλοι και συνάδελφοι αγρότες, είναι:


Bίαιη πράξη κυριαρχίας και ως τέτοια κατατάσσεται στα ήθη δούλων. 
Ελευθερώστε τους δρόμους.




ΥΓ.: Εχω γεννηθεί σε πολύ φτωχή αγροτική οικογένεια και γνωρίζω όσο κανείς τι σημαίνει η δουλειά στο χωράφι. Κατανοώ την ανάγκη και την υποχρέωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων από όλους ή από μια κοινωνική ομάδα. Κάθε τέτοια μάχη έχει υποχρέωση να κινείται στο πλαίσιο της μη κατάργησης των δικαιωμάτων του άλλου. Μόνο τότε είναι πράξη αυτοπροσδιορισμού και ελευθερίας.   

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σας λέω εκ των προτέρων ότι δεν είμαι συριζαίος και ότι θεωρώ τον σύριζα ένα νεοφιλεύθερο καμουφλαριμένο κομματικό έκτρωμα...Πάμε λοιπόν να σας πω τη γνώμη μου καθαρά και ξάστερα για το site σας το οποίο παλαιότερα κατά την άποψή μου όντως είχε ραντάρ που λειτουργούσε πολύ καλύτερα....η εικόνα στο άρθρο είναι ντροπιαστική.Το ρανταρ σας θέλει επισκευη διοτι ΔΕΝ πιανει για να κατακρίνει τις νεοφιλελεύθερες αθλιοτητες της σχολής του Σικάγο περί επίλυσης της οικονομικής κρίσης που θέρισαν μέσω του ΔΝΤ, της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και των λοιπων ευαγών ιδρυμάτων μεγάλο μέρος των κρατών από το β παγκόσμιο πόλεμο και μετά.Φυσικά και υπάρχει λαμογιαδίστικη νοοτροπία από πολλούς στην Ελλάδα αλλά να αναφέρονται μόνο αυτοί ως υπαίτιοι της σημερινής κρίσης και να παρομοιαζονται με ανθρωποφάγους όπως ο Χίτλερ καθώς και να αποκρύπτετε το τέλμα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος σας κάνει να παίρνετε συγκεκριμένη νεοφιλελεύθερη και ισοπεδωτικη θέση ,οπότε αφήστε τα περί αποστασιοποιημένου ραντάρ που πιάνει την κομματική αλητεία από παντου.. εκτός αν βγάλετε και τίποτα για τους διορισμούς του μητσοτακέικου,για την όμορφη φιλία δρακουλα-bush senior ,για τον απληρωτο ΦΠΑ των Ελλήνων μεγιστάνων ,για το ποιος η μαλλον ποια ήταν αυτή που άνοιξε τα αεροδρόμια πριν κλείσουν για τον Χριστοφοράκο ώστε αυτός να διαφύγει ΥΠΟΔΙΚΟΣ στη Γερμανία,για το τι λενε οι νεοφιλελεύθεροι Ελληνες πολιτικοι για την Κύπρο και για το τι λέγανε για τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τι για το σχέδιο αναν.Αυτά από κάποιον που έμπαινε κάθε εβδομάδα στο site σας αλλά που δυστυχώς στραβώθηκε από την πολλή αντικειμενικότητα και από τον χαρακτηρισμό εξαιρετικό σε κείμενα μεγάλων οικονομολόγων όπως ο Τζήμερος.Ελπίζω σε αναβαθμιση του ρανταρ διοτι θα μείνετε μόνο με νεοφιλελευθερους αναγνώστες-φαν γελωτοποιων τυπου Μπογδάνου.Επίσης καλό θα ήταν να ξαναβάλετε ρητά μεγάλων προσωπικοτήτων στη στηλη επίγεια σοφία και μια παράκληση για όχι άλλες εξυπνάδες της ομάδας αλήθειας της δαπ νδφκ.εκτός κι αν είστε στην ομάδα αλήθειας της νδ, οπότε πάω πάσο γράφω στο βρόντο!

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ είπε...

Προκειμένου να προχωρήσω σε "επισκευή" απαιτείται εισαγωγή ανταλλακτικών υψηλού κόστους , από το εξωτερικό την οποία αδυνατώ δυστυχώς να κάνω λόγω capital controls από τους νυν εθνικούς ολετήρες μπροστά στους οποίους μοιάζουν γατάκια όλοι οι προηγούμενοι πολιτικοί μας τσαρλατάνοι, οι πολιτικοί "δράκουλες" αλλά και ο υπόδικος που αναφέρατε


Σας υπόσχομαι άμεση επισκευή μετά την άρση των capital controls ωστε το "μηχάνημα" να γίνει πιό επιεικές απέναντι στον ΑΡΧΙΜ@Κ@Κ@ ελληνόφωνο "εξυπνότερο" λαό του κόσμου και αυστηρότερο απέναντι στη "Σχολή του Σικάγο", το "παγκόσμιο οικονομικό σύστημα" τους Νεφελειμ , και τις λοιπές σκοτεινές δυνάμεις που το "τύφλωσαν" με αποτέλεσμα να κάνει επιλεκτικές ανιχνεύσεις

Ευχαριστώ θερμά για την επισκεψιμότητά σας παρά τις διαφωνίες μας