"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Το ελληνόφωνο ξέφραγο αμπέλι στις Συμπληγάδες Τουρκίας - Ευρώπης για το Προσφυγικό

Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ, Νταβούτογλου και Ρούτε στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο.

Τις τελευταίες ημέρες επιχειρήθηκε στοχοποίηση της Ελλάδας και οι αμέσως προσεχείς εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς η χώρα συμπιέζεται μεταξύ μιας όλο και πιο απρόθυμης Ευρώπης στο ζήτημα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μιας Τουρκίας η οποία επιδιώκει πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα εκβιάζοντας με την ανεξέλεγκτη προσφυγική και μεταναστευτική ροή προς την Ελλάδα.



Δεν είναι τυχαίο ότι την Πέμπτη και ενώ ο κ. Νταβούτογλου συζητούσε στο Λονδίνο τη «συνεργασία» με την Ευρώπη στη διαχείριση του Προσφυγικού, ο Ερντογάν από τον Ισημερινό όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη δήλωσε ότι το προσφυγικό ρεύμα δεν θα ανακοπεί εάν δεν σταματήσουν οι «ρωσικοί» βομβαρδισμοί στη Συρία...


Το «κλειδί» του Προσφυγικού παραμένει στην Τουρκία και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και του Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη, στις 8 Μαρτίου, αν και οι προσδοκίες είναι περιορισμένες...


Στην Αγκυρα η Μέρκελ
Οι εξελίξεις παίρνουν καταιγιστικό χαρακτήρα καθώς η επείγουσα επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα στην Αγκυρα η καγκελάριος Μέρκελ είναι η έσχατη προσπάθεια για να πεισθεί η Τουρκία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να ανακοπεί έτσι το διογκούμενο μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα.




Οι τέσσερις χώρες του Visegrad (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) αλλά και η Αυστρία επισήμως δηλώνουν ότι θα επιδιώξουν είτε με ευρωπαϊκό «μανδύα» είτε ως ομάδα («προθύμων») χωρών να αποτρέψουν αυτό το μεταναστευτικό ρεύμα να φθάσει στα νότια σύνορα της πΓΔΜ και της Βουλγαρίας, εγκλωβίζοντας έτσι χιλιάδες ανθρώπους στο ελληνικό έδαφος.


Παρά τις συμφωνίες του Οκτωβρίου και την αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα, η χώρα μας είναι σε δεινή θέση, καθώς μέσα από στρεβλές εντυπώσεις για το Προσφυγικό αλλά και για τον τρόπο που μπορεί να γίνει η «φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Σένγκεν», η χώρα κινδυνεύει να μετατραπεί σε αποθήκη εκατοντάδων χιλιάδων απελπισμένων μεταναστών και προσφύγων και συγχρόνως να απομονωθεί από την Ευρώπη σε μια μορφή SchengExit, αφού προηγουμένως υποχρεωθεί σε παραχωρήσεις προς την Τουρκία για την υποτιθέμενη καλύτερη φύλαξη των συνόρων.


Η Αθήνα ορθά προτείνει την υλοποίηση της δέσμευσης μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και την απευθείας μεταφορά τους από hotspots στην Τουρκία, καθώς και την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής με την Τουρκία.


Αλλά το περιβάλλον είναι απολύτως αρνητικό και προς το παρόν η Ελλάδα μένει με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που περιμένουν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο και εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες τους οποίους πλέον δεν θέλει κανείς... Ανησυχεί το γεγονός ότι πια μόνο ένα μικρό ποσοστό όσων εισέρχονται στην Ελλάδα προέρχονται από τη Συρία, όπου μαίνεται ο εμφύλιος.



Μέτωπο στη Βόρεια Αφρική
Σήμερα σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύροι βρίσκονται ως πρόσφυγες στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στην Τουρκία, ενώ σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός της Συρίας. Ομως, καθώς η ειρήνη... δεν έρχεται, αλλά αντίθετα κλιμακώνονται οι συγκρούσεις, νέο κύμα προσφύγων έχει ξεκινήσει, και όπως ανακοίνωσε η Τουρκία σχεδόν 80.000 άνθρωποι φεύγουν από την περιοχή του Χαλεπίου και κινούνται προς τα τουρκοσυριακά σύνορα και άλλοι 200.000 αναζητούν διάδρομο για να φύγουν από τη Β. Συρία.


Η Μόσχα κατήγγειλε την Τουρκία ότι προχωρά σε προετοιμασίες για στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία και απέδωσε μάλιστα στην προσπάθεια ακριβώς της Αγκυρας να κρατήσει μυστικές αυτές τις ετοιμασίες (στρώσιμο δρόμων, διάνοιξη διόδων, συγκέντρωση δυνάμεων) την ακύρωση της προγραμματισμένης, στο πλαίσιο της Συνθήκης των Ανοικτών Ουρανών, επιτήρησης από αέρος του τουρκικού εδάφους από ρωσικό αεροσκάφος.


Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της σε επιλεγμένους στόχους δίνοντας την ευκαιρία στους Κούρδους της Συρίας να επεκτείνουν την επιρροή τους και σε περιοχές Τουρκμένων και Αράβων. Ανησύχησε η Αγκυρα όταν ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος για το ISIS Μπρετ Μακ Γκεργκ μετέβη μυστικά το Σαββατοκύριακο στη βόρεια Συρία και συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του PYD, το οποίο η Τουρκία έχει επικηρύξει ως τρομοκρατική οργάνωση.



Καθώς οι συνομιλίες της Γενεύης δεν προχωρούν, οι δυνάμεις του Ασαντ και οι Κούρδοι επιχειρούν να επεκτείνουν την επιρροή τους σε περιοχές που ελέγχει το ISIS, η Τουρκία δυσκολεύεται να μείνει απαθής και ίσως αποτολμήσει μια επιχείρηση η οποία όμως θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες λόγω της ισχυρής ρωσικής παρουσίας στη Συρία.


Στη Βόρεια Αφρική η πλήρης κατάρρευση της Λιβύης έχει δώσει την ευκαιρία στο ISIS να δημιουργήσει ισχυρό προπύργιο γύρω κυρίως από τη Σύρτη, ελέγχοντας μια παράλια ζώνη σχεδόν 150 χιλιομέτρων. Εχοντας στη δύναμή του τζιχαντιστές από το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, τον Νίγηρα, το Τσαντ και άλλες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, το ISIS απειλεί να μετατρέψει όλη την περιοχή σε βραδυφλεγή βόμβα. Ηδη η ιταλική κυβέρνηση εκφράζει την αγωνία για το ενδεχόμενο μόλις βελτιωθεί ο καιρός να ανοίξει ο διάδρομος από την Κεντρική Αφρική προς τη Μεσόγειο και μαχητές της τζιχάντ να αναζητήσουν κάλυψη δίπλα σε χιλιάδες μετανάστες.


Το σχέδιο των Σκοπίων:
Τα Σκόπια, έχοντας τη στήριξη της Κομισιόν, της Αυστρίας αλλά και της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας, δείχνουν πρόθυμα να αναλάβουν τον ρόλο του αναχώματος των προσφυγικών ροών που μέσω της Ελλάδας έχουν τελικό προορισμό τη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη.


Δεν χάνουν την ευκαιρία, μάλιστα, να προβάλλουν τον «εποικοδομητικό» ρόλο που μπορεί να έχει η χώρα στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και την ανάγκη ενσωμάτωσής τους στην ευρωατλαντική οικογένεια, που εμποδίζεται από την... Ελλάδα.


Επίσης, επιχειρείται να αποδοθεί η ευθύνη για πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα σύνορα στην ελλιπή συνεργασία των αστυνομικών αρχών των δύο χώρων, κάτι που επισήμανε, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ στη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.



Αν και υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, τα Σκόπια προβάλλουν διαρκώς προσχήματα με μοναδικό σκοπό να αναδειχτεί το θέμα του «ονόματος» ως «εμπόδιο» την ομαλή συνεργασία για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.


Αναμένεται και η συνάντηση που θα έχουν στην Πράγα στις 15 Φεβρουαρίου οι χώρες Visegrad (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) για να διαμορφώσουν από κοινού ένα Σχέδιο Β για το Προσφυγικό, το οποίο και θα προτείνουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό, το σχέδιο αυτό προβλέπει το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων προς τη Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, ώστε να ανακοπεί και να ελεγχθεί το μεταναστευτικό ρεύμα που φθάνει στα ελληνικά νησιά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: