"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ - Σ. ΑΡΑΒΙΑ: : Παλαιστίνιος ποιητής καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή εγκατέλειψε τη μουσουλμανική θρησκεία

Σαουδική Αραβία: Παλαιστίνιος ποιητής καταδικάστηκε σε θάνατο Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε τον Παλαιστίνιο ποιητή Ασραφ Φάγιαντ σε θάνατο για αποστασία, επειδή δηλαδή εγκατέλειψε τη μουσουλμανική θρησκεία, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Πρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

 Την ανακοίνωση για την καταδίκη του ποιητή έκανε ο Άνταμ Κουγκλ, ερευνητής του Παρατηρητηρίου στη Μέση Ανατολή. 


Ο Άσραφ Φάγιαντ συνελήφθη από τη θρησκευτική αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας το 2013 στην Άμπχα και στη συνέχεια συνελήφθη και πάλι και δικάστηκε στις αρχές του 2014.


Σε πρώτο βαθμό ο Φάγιαντ καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση και 800 μαστιγώσεις, όμως έπειτα από την έφεση που ασκήθηκε, ένας άλλος δικαστής τον καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών τόπως  εξήγησε ο Κουγκλ.


Το δικαστικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας βασίζεται στον ισλαμικό νόμο, τη σαρία, και δικαστές είναι ιερωμένοι από την υπερσυντηρητική σχολή των Ουαχαμπιτών του σουνιτικού ισλάμ. Σύμφωνα με την ερμηνεία της σαρίας από τους Ουαχαμπίτες, τα θρησκευτικά εγκλήματα περιλαμβανομένης της βλασφημίας και της αποστασίας επισύρουν τη θανατική ποινή.


Η καταδίκη του Φάγιαντ βασίστηκε σε: 

Στοιχεία που έδωσε ένας μάρτυρας ο οποίος ισχυρίστηκε ότι άκουσε τον Παλαιστίνιο ποιητή να βρίζει τον προφήτη Μωάμεθ και τη Σαουδική Αραβία, αλλά και στο περιεχόμενο μιας ποιητικής συλλογής που είχε γράψει πριν από χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: