Η Αθήνα μάλιστα βρέθηκε εκτεθειμένη καθώς ο κ. Νταβούτογλου αποκάλυψε ότι υπάρχει πρόταση της Γερμανίας για τριμερή συνάντηση με συμμετοχή της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας, πρόταση που προκαλεί σοβαρότατη ανησυχία για το ενδεχόμενο άσκησης πιέσεων όσον αφορά την υλοποίηση της γερμανικής πρότασης για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο. Πρόταση η οποία μπορεί να ξεκινήσει υπό τον μανδύα της συνεργασίας των Λιμενικών των δύο χωρών και να εκτραπεί σε ουσιαστική συνδιαχείριση στο Αιγαίο.
Στην επίσκεψη αυτή αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι είναι απολύτως λανθασμένη η μετατροπή προβλημάτων με την Τουρκία σε διμερή, όταν υπάρχει η δυνατότητα να μπει μπροστά η Ευρωπαϊκή Ένωση και να διαπραγματευθεί με την Τουρκία.
Στην επίσκεψη όμως του κ. Τσίπρα στην Άγκυρα άνοιξαν, με τρόπο τουλάχιστον ανορθόδοξο, που δημιουργεί μάλιστα πολλά ερωτηματικά, θέματα σχετικά με τις παραβιάσεις αλλά και τη στάση της Κύπρου και της Ελλάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
Στο θέμα των παραβιάσεων, ο κ. Νταβούτογλου, με προκλητικό τρόπο, έκανε λόγο για παραβιάσεις που γίνονται και από τις δύο πλευρές, ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωσε έτοιμος να συζητήσει το θέμα με τον κ. Νταβούτογλου. Το ζήτημα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά δεν μπορεί να αποτελεί αποτέλεσμα διαλόγου, καθώς αυτομάτως ο διάλογος αυτός μετατρέπεται σε διαπραγμάτευση για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, τον οποίο δεν αναγνωρίζει η Τουρκία. Εξάλλου, ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων είναι ότι την ίδια ημέρα που ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στην Άγκυρα συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση οι παραβιάσεις στο Αιγαίο…
Όμως πολλά ερωτηματικά προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Τσίπρα και η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση για το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας, τα οποία μένουν παγωμένα παρά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί προς τη Λευκωσία για να άρει το βέτο της.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για άνοιγμα των κεφαλαίων, με μοναδική διευκρίνηση ότι δεν θα πρέπει να κλείσουν στο πόδι και γρήγορα αλλά μόνο όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις.
Αυτή η αναφορά βέβαια είναι σε πλήρη αντίθεση με την εκπεφρασμένη θέση της Λευκωσίας, που δεν προτίθεται να δεχθεί το άνοιγμα των κεφαλαίων στα οποία η ίδια έχει προβάλει βέτο.
Η δήλωση του πρωθυπουργού έδωσε αφορμή για πολλές ερμηνείες, προκαλώντας εντονότατο προβληματισμό και ενόχληση στη Λευκωσία, καθώς εμφανιζόταν η Ελλάδα να αδειάζει την κυπριακή κυβέρνηση, που με νύχια και δόντια προσπαθεί να αποκρούσει τις πιέσεις που δέχεται για ξεπάγωμα των κεφαλαίων ώστε να προσφερθεί από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ανέξοδο αντάλλαγμα στον Ερντογάν για να ανακόψει τα προσφυγικά ρεύματα.
Η… σύμπτωση(!) να μη συμπεριληφθεί το συγκεκριμένο απόσπασμα στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης Τύπου των δύο πρωθυπουργών έδωσε λαβή και για περαιτέρω αρνητικά σχόλια. Τελικά υποχρεώθηκε το γραφείο Τύπου της Άγκυρας να επωμισθεί την ευθύνη για το «λάθος» στο copy paste του συγκεκριμένου αποσπάσματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου