"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ και ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ: Oι προκλήσεις των υπερπτήσεων

Του ΤΑΚΗ ΚΟΥΡΗ 
ΣΜΗΝΑΓΟΥ Ε.Α.



Στην επικαιρότητα βρίσκεται και πάλι το ζήτημα των παραβιάσεων του εθνικού μας εναέριου χώρου, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στα τουρκοσυριακά σύνορα. Εκείνο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας είναι η αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων με συχνές υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Πολλές φορές μάλιστα αυτό δεν γίνεται μόνο από μεμονωμένα αεροσκάφη ή ζεύγος αεροσκαφών (συνήθως οπλισμένων), αλλά από πολυπληθείς μεικτούς σχηματισμούς επιθετικών αεροσκαφών που συνοδεύονται από άλλα αεροσκάφη προστασίας τους. 

Αυτό αποτελεί μια καθαρά προκλητική επιθετική ενέργεια, που κάλλιστα ερμηνεύεται ότι αποτελεί απειλή για τον πληθυσμό και τις υποδομές των νησιών μας.

Σίγουρα δεν είναι κλάσμα της απειλής, για την οποία τα τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος, το οποίο, ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι η τουρκική άποψη για τα γεγονότα είναι αληθινή, πέταξε παράλληλα με τα τουρκικά σύνορα για λίγα δευτερόλεπτα σε μήκος 1,15 μίλια και σε βάθος 1,36 μιλίων.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η υπερπτήση νησιωτικού χώρου πέρα από πρόκληση ερμηνεύεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και ως αμφισβήτηση της κυριαρχίας του, λαμβάνοντας υπόψη τις διαχρονικές θέσεις της Τουρκίας, ειδικά για τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις μικρασιατικές ακτές.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μια ιδιαίτερη αδυναμία των Τούρκων στην υπερπτήση των Φούρνων, 77 φορές την τελευταία πενταετία. Πράγματι το πανέμορφο αυτό νησί διαθέτει όλες τις «προδιαγραφές» που έχουν θέσει για να το «γκριζάρουν». Μικρό σε έκταση, αραιοκατοικημένο τους μη τουριστικούς μήνες και κοντά στα τουρκικά παράλια.

Δικαιολογία περί λάθους δεν ευσταθεί. Οταν ένα φαινόμενο επαναλαμβάνεται 77 φορές, το τελευταίο που μπορεί να δεχτεί κανείς είναι η εκδοχή του σφάλματος. Αλλωστε τα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτουν τα μαχητικά που χρησιμοποιούν οι γείτονες προσφέρουν ναυτιλία μεγάλης ακρίβειας ολίγων μέτρων και δεν δικαιολογούν τέτοια σφάλματα, παρά μόνο εντός εισαγωγικών.

Από διαμαρτυρίες όμως, επίσης δεν υστερούν οι σύμμαχοι, όταν οι Ελληνες πιλότοι, όπως κι όλοι οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών στον κόσμο, κάνουν το προφανές


Εκτελούν δηλαδή τις διαταγές για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας τους. 

 Μετά όμως το πρόσφατο περιστατικό στα νότια σύνορά τους «δικαιούνται διά να ομιλούν» για τις ομολογουμένως πιο ήπιες αντιδράσεις των πληρωμάτων μας όταν αυτοί αμφισβητούν και απειλούν ελληνικά εδάφη;

Δεν υπάρχουν σχόλια: