"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ και ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΗ ΜΑΧΜΟΥΤΟΠΛΗΚΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Τι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα;

EΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ


«Καλές Γιορτές» ευχήθηκε ο δήμαρχος μόλις άναψαν τα φωτάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Σύνταγμα, εμφανώς κοντύτερου από τότε που ήταν το ψηλότερο της Ευρώπης. 


Ακούγοντας την ελληνική εκδοχή του αγγλοσαξονικού Happy Holidays ή του γαλλικού Bonnes Fêtes, θυμήθηκα για μία ακόμη φορά πως τα Χριστούγεννα υπήρξαν ένα από τα πρώτα θύματα της νεο- γλώσσας που μιλάει η πολυπολιτισμική Ευρώπη.  


Γιορτάζουμε τις γιορτές; Ή μήπως γιορτάζουμε τις διακοπές; Και αν για τους περισσότερους αυτό ισχύει, μήπως καλόν θα ήτο να υπενθυμίζουμε πού και πού πως και οι μεν και οι δε οφείλονται στο γεγονός ότι ο Χριστιανισμός γιορτάζει τη γέννηση του Χριστού;


Παλιά, παρ’ ημίν, ο Αη Βασίλης ερχόταν την Πρωτοχρονιά. Γι’ αυτό τον έλεγαν και Αη Βασίλη εξάλλου, κι ας ήταν ντυμένος Φινλανδός, κι ας έπρεπε να χιονίζει ενώ δεν χιόνιζε ποτέ. Μετά, βιαστικός και προσαρμοσμένος σε ευρωπαϊκούς ρυθμούς, άρχισε να έρχεται απ’ τα Χριστούγεννα και να ξανάρχεται την Πρωτοχρονιά για να φουσκώσει παραπάνω την πιστωτική. 


Τώρα πια δεν έρχεται ποτέ. Γιατί το ορθόν είναι να εξηγείς στα παιδιά πως ο Αη Βασίλης δεν υπάρχει, πως τα δώρα τα φέρνουν οι πιστωτικές κάρτες. Να τους εξηγείς από την πιο τρυφερή ηλικία πως ζουν σε έναν κόσμο ορφανό από μαγεία. Και μετά, να απορείς πώς είναι δυνατόν να αποβλακώνονται απ’ το πρωί ώς το βράδυ στα Play Station για να βρουν το παραμύθι που τους στέρησες.


Μα, θα μου πείτε, δεν είναι σωστό να αποκλείουμε από τη χαρά μας τους μωαμεθανούς που ζουν ανάμεσά μας. Μήπως οι μουσουλμάνοι εύχονται Καλή Νηστεία όταν αρχίζει το Ραμαζάνι;  


Μα εμείς είμαστε πολυπολιτισμικοί, μιλάμε την καινούργια γλώσσα. Exeunt οι χριστιανικές παραδόσεις, γιατί εμείς γεννιόμαστε σοφοί, έξυπνοι, ανεκτικοί και τα παρελκόμενα.


Τη λειτουργία των Χριστουγέννων στην κατάμεστη Παναγία των Παρισίων, όπου δεν ακουγόταν ούτε βηχαλάκι, θα τη θυμάμαι όσο ζω. Αισθάνθηκα την ίδια συγκίνηση που αισθανόμουν όταν άκουγα τον σοφό καθηγητή μου να μιλάει για τη «Μήδεια» του Ευριπίδη.


Γι’ αυτό:


Θα λέω Καλά Χριστούγεννα και θα απαιτώ να με σέβονται και οι άλλοι, όπως τους σέβομαι κι εγώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: