"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Αλέξη... σ' αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα!



Ηταν πέρσι τέτοιες ημέρες όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέβαινε… καβάλα στο άλογο προς τη Θεσσαλονίκη. Σε ένα απίστευτο σόου -βασισμένο στις συνήθειες του «παλιού πολιτικού συστήματος» που καθυβρίζει- ακολούθησε τον εύκολο δρόμο της ΔΕΘ.
 


Υποσχέσεις. Τέλος στα Μνημόνια. Υποσχέσεις. Τέλος στη λιτότητα. Υποσχέσεις. Παροχές για όλους. Υποσχέσεις. Εχτισε στα λόγια μια παραδεισένια Ελλάδα.
 


Παρουσίασε το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» που περιελάμβανε ελαφρύνσεις που ξεπερνούσαν τα 12 δισ. €. Στην ομιλία του όλα έμοιαζαν τόσο εύκολα να πραγματοποιηθούν. Στη συνέντευξη Τύπου ο καταγγελτικός λόγος του έβγαζε φωτιές και η άνεσή του προκαλούσε.
 


Ενα χρόνο μετά και αφού έγινε πρωθυπουργός των 206 ημερών, υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο και παραιτήθηκε, ετοιμάζεται και πάλι να ανέβει στη ΔΕΘ.  


Αλλά φέτος θα παίξει… κρυφτό: 


Θα παραμείνει στην πόλη για μόλις 10 ώρες, δεν θα δώσει συνέντευξη Τύπου και βέβαια δεν θα διαδηλώσει στο δρόμο με τους συνδικαλιστικούς φορείς, όπως συνήθιζε στο παρελθόν.
 


Ο Αλέξης Τσίπρας υπέπεσε σε πολλά λάθη. Παρέδωσε τη χώρα σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που την παρέλαβε. Το μεγαλύτερο λάθος, όμως, που έκανε είναι πως δεν κατανόησε ότι ο πολιτικός χρόνος σε μια χρεοκοπημένη χώρα τρέχει πολύ πιο γρήγορα από τον πραγματικό.  


Δεν είχε κατά νου πως οι υποσχέσεις διαψεύδονται σε λίγες εβδομάδες ή το πολύ μήνες και πως όσοι υπόσχονται ανεφάρμοστες γλυκές θεωρίες αντιμετωπίζουν μια πολύ πικρή πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: