"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η υπόθεση Volkswagen ,οι Γερμανοί κήρυκες της σχολαστικής περιφρούρησης των θεσμών και οι εγχώριοι τσαρλατάνοι


Ωστε λοιπόν κάτι περίεργο συμβαίνει στην κραταιά γερμανική αυτοκρατορία; 


 Οι Γερμανοί κήρυκες της σχολαστικής περιφρούρησης των θεσμών, της ευλαβικής τήρησης των συμφωνιών, της απαρέγκλιτης συμμόρφωσης στους νόμους και τους κανόνες, συνελήφθησαν να εξαπατούν τον πλανήτη ολόκληρο. 


 Τα δήθεν μη ρυπογόνα πετρελαιοκίνητα μοντέλα της Volkswagen, εξασφάλιζαν τις θεσμοθετημένες τιμές χάρις σ’ ένα λογισμικό δολίως ρυθμισμένο, εν γνώσει βεβαίως της μητέρας Εταιρείας. Πλαστές τιμές, ψευδεπίγραφη και η παγκόσμια πρωτιά που κατέκτησε το καμάρι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, υποσκελίζοντας την ιαπωνική Toyota λόγω των ιλιγγιωδών πωλήσεων των συγκεκριμένων μοντέλων. 


Στην Ελλάδα έχουμε υποστεί πολλά γερμανικά κηρύγματα, έχουμε πληγεί πολλάκις από γερμανικές πρακτικές: θυμίζω την υπόθεση Siemens, αλλά και την περίεργη στάση της Γερμανικής Δημοκρατίας στο θέμα του Κατοχικού Δανείου.  


Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όπως και σε πολλές άλλες που αφορούν και τη λειτουργία της Ευρωζώνης, η Γερμανία λειτουργεί ως μια ευρωπαϊκή υπερδύναμη που προωθεί με κάθε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο, δίκαιο ή άδικο, νομότυπο ή παράτυπο τα συμφέροντά της. 


Τίποτα πρωτότυπο θα μου πείτε, παίρνει το ρίσκο ώσπου βρίσκει μπροστά της τους Αμερικανούς, που βεβαίως δεν αστειεύονται με τα δικά τους συμφέροντα.
 


Μεγάλη δύναμη οι ΗΠΑ, θα έχουν τη δυνατότητα να κοντράρουν την ηγέτιδα της Ευρωζώνης. Αληθές, αλλά αν δεν είχαμε αφήσει την άσκηση των πατριωτικών καθηκόντων σε έξαλλες μειοψηφίες, αν το λεγόμενο ευρωπαϊκό τόξο των συνετών πολιτικών δυνάμεων δεν είχε οδηγηθεί σε μια ιδιότυπη παραίτηση από τη σοβαρή διεκδίκηση δικαίων αιτημάτων έναντι των Γερμανών και των ακολούθων τους, ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα. 


Υπό το κράτος μέγα φόβου για τις συνέπειες της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ σύρθηκαν το τελευταίο τουλάχιστον διάστημα, σε μια άκριτη, σχεδόν άνευ όρων, αποδοχή, όσων ακόμη και παράλογων μας ζητούσαν


Η άρον άρον ψήφιση του νέου μνημονίου, χωρίς αιτιολογημένες ενστάσεις αλλά και το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, αντί της σοφότερης αποχής, έδωσε την εικόνα συμβιβασμένων πολιτικών. Επέτρεψε στον κ. Τσίπρα να παριστάνει τον Λέοντα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: