"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τα γεμιστά της Θεανώς και το νόμπελ Οικονομίας!


Η Θεανώ Φωτίου με τα γεμιστά της, με έκανε να ανακαλέσω βαθιά θαμμένες μνήμες από την περίοδο της πρώιμης σχολικής μου ηλικίας. Γιατί είναι φτυστή η άτιμη με μία δασκάλα οικοκυρικής που είχαμε τότε και η οποία ήθελε σώνει και καλά να μας μάθει να μαντάρουμε τρύπιες κάλτσες, να φτιάχνουμε παιχνίδια  με κουμπιά και χάντρες, να φυτεύουμε φακές σε βαμβάκι και πολλά άλλα περίεργα.


Τότε νομίζαμε, ότι η "Θεανώ" των σχολικών μας χρόνων  απλά μας παίδευε λόγω χαρακτήρα και δεν την πολυχωνεύαμε, γιατί την ώρα που μαστορεύαμε με κορδέλες, όλα τα αγόρια είχαμε κατά νου να βγούμε στην αυλή να κλοτσήσουμε καμιά μπάλα. Αφήστε που ήταν και οικονόμα σε όρια τσιγκουνιάς. Ούτε χαρτάκι δεν άφηνε να πάει ανεκμετάλλευτο, ούτε ψίχουλο.


Πού να το φανταστούμε ότι υποσυνείδητα μας έκανε και μαθήματα οικονομικών επιστημών... Πού να πάει το άγουρο και απαίδευτο μυαλό μας στο μεγαλείο της αξιοποίησης κάθε υπαρκτού πόρου για την δημιουργία θαυμάτων; 


Έλα όμως που φασούλι το φασούλι, σπυρί σπυρί το ρύζι, μπορείς να γίνεις ακόμη και... υπουργός! 


Και να σώσεις την Ελλάδα με τα γεμιστά της οικονομίας και τη μαρμελάδα για την ανθρωπιστική κρίση!  


Θεανώ Φωτίου κυρίες και κύριοι. Μία λαμπρή υποψηφιότητα  για το νόμπελ οικονομίας.  


Γιατί αν δεν το πήρατε χαμπάρι, η νέα υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα τα καταφέρει (παρά τη νέα λιτότητα που του φόρεσε κατακέφαλα ο Αλέξης...) χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τα... γεμιστά, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: Τα γεμιστά είναι ελληνική επινόηση. Με το τίποτα όπως είναι τα γεμιστά χορταίνει ολόκληρη οικογένεια. Έτσι θα τα καταφέρουμε!


Βεβαίως, υπάρχουν ορισμένα κενά στο οικονομικό μοντέλο της Θεανώς, καθώς δεν διευκρίνισε αν εννοεί γεμιστά με ρύζι ή γεμιστά με κιμά.  Αλλά αυτό τελικά μικρή σημασία έχει. Άλλωστε, η οικονομική θεωρία της Θεανώς, που κάτι μου λέει ότι θα συζητείται κάποια στιγμή στα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου όπως για παράδειγμα γίνεται σήμερα με τον... Βαρουφάκη, δεν περιορίζεται στο πιάτο των γεμιστών. 


Πριν λίγους μήνες υπό την ιδιότητα της αναπληρώτριας υπουργού για την καταπολέμηση της ανεργίας είχε αναπτύξει και μία άλλη ακόμη ρηξικέλευθη πρόταση:


  Είχε τότε προτείνει να φτιάχνει η κυβέρνηση μαρμελάδες για να ταΐζει τους άπορους. Αξιοποιώντας τα τρόφιμα (μάλλον φρούτα θα ήθελε να πει, εκτός και αν σκεφτόταν κάτι πιο γκουρμέ...) που πετιούνται ή θάβονται. 

 
Δεν ξέρω πόσο αποτελεσματική θα είναι η Θεανώ στα νέα καθήκοντά της, όμως ανοίγει αν μη τι άλλο έναν νέο δρόμο στον Αλέξη Τσίπρα και επί της ουσίας του λύνει και τα χέρια σε σχέση με την αξιολόγηση των υπουργών του και της αποτελεσματικότητάς τους:  
 
 
Αν δεν τα καταφέρουν, θα μπορεί στον επόμενο ανασχηματισμό να υπουργοποιήσει μαγείρους και σεφ! Αυτοί σίγουρα θα ξέρουν καλύτερα τι να κάνουν. Αν μάλιστα θέλει, μπορώ να αναζητήσω και τη δασκάλα των παιδικών μου χρόνων. Εκείνη αν μη τι άλλο, στη δουλειά της ήταν σοβαρή και στην οικονομία ήταν εξπέρ. Για τον ίδιο και τους υπουργούς του αντίθετα, δεν είμαι και τόσο βέβαιος..

Δεν υπάρχουν σχόλια: