"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Απορία Τσίπρα... γέλως

Γράφει ο ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Είναι κάποιες στιγμές που βγάζεις το καπέλο στους επικοινωνιολόγους του Μαξίμου.  

Πώς νομίζετε ότι δικαιολόγησαν την ομολογουμένως απογοητευτική εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα στη συζήτηση που είχε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον; 

Οταν, δηλαδή, ο κ. Κλίντον ρώτησε για τις επενδύσεις στην Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός απάντησε αορίστως, χαμογελώντας και γενικώς. Πού να τον καταλάβεις μ' αυτή την προφορά;  

Λένε λοιπόν ότι ο κ. Κλίντον ομιλεί τη διάλεκτο του Νότου με τη χαρακτηριστική προφορά του και πολλές φορές ούτε οι Αμερικανοί τον καταλαβαίνουν! Και ότι το συνηθίζει αυτό να το κάνει ο κ. Κλίντον, είτε οι συνομιλητές του είναι Αμερικανοί είτε ξένοι. Ενώ (πάλι λένε) ο Μπαράκ Ομπάμα είναι διαφορετικός. Οταν μιλάει σε ξένους, είναι πολύ προσεκτικός. Ομιλεί καθαρά για να τον καταλαβαίνει ο συνομιλητής του

Αυτό εξηγεί πολλά πράγματα:


Πρώτα απ' ολα τα περίφημα non paper που περιέγραψαν  με λεπτομέρειες τους σύντομους (σχεδόν στιγμιαίους) διαλόγους που είχε ο αμερικανός πρόεδρος με τον Πρωθυπουργό. Ακόμη και όταν ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στη Μισέλ ότι ο κ. Τσίπρας κέρδισε απανωτές εκλογές στην Ελλάδα.  

Και, δεύτερον, δεν άφησαν ούτε μία λέξη του αμερικανού προέδρου όταν μιλούσε με τον κ. Τσίπρα χωρίς να την καταλάβουν, να τη μεταφράσουν και να τη μεταφέρουν πάραυτα στην Ελλάδα. Να σημειώσω ότι υπήρχε στην αίθουσα διερμηνέας και όμως έκριναν ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί.

Ισως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο πάνελ του Ιδρύματος Κλίντον ήταν το «πηγαδάκι» που σχηματίστηκε αμέσως μετά με τον Μπιλ Κλίντον και τον Ματέο Ρέντσι
 
Ο κ. Τσίπρας είχε ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα και οι Κλίντον και Ρέντσι σχολίαζαν την εμφάνισή του. Ηταν προσεκτικοί, απέφυγαν τους χαρακτηρισμούς αλλά δεν έκρυψαν την ουσία.  
 
Το πρόβλημα για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν το ποιος μπορεί στην Ελλάδα να γίνει... ηγέτης: 
 
«Πρέπει να έχετε ηγέτες οι οποίοι ξέρουν από πού έρχονται, πού είναι και πού θα φθάσουν όταν παραδίδουν την εξουσία» είπε με τον γνωστό ευγενικό, πλην όμως αλληγορικό τρόπο όταν ρωτήθηκε σχετικά από κάποιον Ελληνα που παρεισέφρησε στο «πηγαδάκι». 
 
Ο δε πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος κατά γενική ομολογία γοήτευσε το ακροατήριο, είπε στον κ. Κλίντον μόνο μία φράση: «Εγώ ποτέ δεν προέβλεψα ότι η Ευρώπη μπορεί να καταστραφεί. Αντιθέτως, είπα ότι από εμάς εξαρτάται το μέλλον της»
 
 Και γιατί το είπε αυτό;  
 
Λίγα λεπτά νωρίτερα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι 
 
H πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική για την Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: