"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Καμμένοι στη μετάφραση



«Μου στείλανε από τις στάσεις των λεωφορείων στο Λονδίνο 13 σημεία με τίτλο Ελλάδα 2014».
Τάδε έφη Πάνος Καμμένος. Κι ευθύς αμέσως άρχισε να διαβάζει τα στατιστικά στοιχεία από μια φωτοτρολιά του jodi.graphics, γνωστού για τα infographics του που σατιρίζουν την ελληνική πραγματικότητα.


Με άλλα λόγια, ο κ. Καμμένος πίστεψε ότι η συγκεκριμένη φωτοτρολιά πράγματι είναι ντοκουμέντο και χωρίς να το ψάξει, την μετέδωσε.  


Δηλαδή, κατάπιε την φωτοτρολιά αμάσητη.  


Πού έγιναν αυτά;  


Στην ομιλία του για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, την περασμένη βδομάδα.


Εννοείται γέλασα με την καρδιά μου και για άλλη μια φορά τον ευχαριστώ που μου φτιάχνει τη διάθεση με τις ανεπανάληπτες γκάφες του. Αλλά δεν μπορώ και να μην αναρωτηθώ: τι κάνει έναν άνθρωπο να υιοθετεί με τη μία οποιαδήποτε πληροφορία έρχεται στα χέρια του; Πόσο μάλλον όταν υποτίθεται ότι έχει μια υπεύθυνη θέση, είναι αρχηγός κόμματος, και μιλάει ενώπιον ενός ολόκληρου λαού.


Ο γνωστικός χάρτης της ανθρωπότητας είναι η επιστήμη, σύμφωνα με την οποία συλλέγουμε, μελετούμε τα δεδομένα και προσαρμόζουμε σ' αυτά τις απόψεις μας. Σε πείσμα του ορθολογισμού, κάποιοι άνθρωποι διαμορφώνουν πρώτα απόψεις και μετά προσπαθούν να βολέψουν τα δεδομένα. Ο Πάνος Καμμένος είναι εμβληματικό παράδειγμα αυτού του παραλογισμού.


Δεν είναι ο μόνος φυσικά. Ο κόσμος κατακλύζεται από Καμμένους στη μετάφραση. Από ανθρώπους που αναπαράγουν αβίαστα αδιασταύρωτες πληροφορίες γιατί έτσι τους βολεύει και γιατί έτσι επιβεβαιώνουν τα αυθαίρετα οικοδομήματα των πεποιθήσεων που κουβαλούν στο κεφάλι τους.


Οι Καμμένοι στη μετάφραση στήνουν κοσμοθεωρίες πάνω σε συζητήσεις καφενείου. Μπολιάζουν την πραγματικότητα με φημολογίες, συνωμοσίες και αστικούς μύθους. Πιστεύουν σε ψευδοεπιστήμες, κακό μάτι, αόρατους εχθρούς, θεούς και δαίμονες.


Ποστάρουν στο fb «στείλε αυτό το μήνυμα σε 10 φίλους και ως αύριο ο κόσμος θα είναι καλύτερος». Φτάνουν στο σημείο να βλέπουν άσπρες γραμμές στον ουρανό και να λένε ότι μας ψεκάζουν, χωρίς να έχουν καμιά απόδειξη ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Οι Καμμένοι στη μετάφραση έχουν ξεχάσει τελείως ότι τα δεδομένα διαμορφώνουν την πεποίθηση, όχι η πεποίθηση τα δεδομένα.
Υ.Γ: Στο μεταξύ με τρώνε τα ρούχα μου. Σκέφτομαι τι τρολιά να στείλω στον Πάνο Καμμένο να τη διαβάσει στη Βουλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: