"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Περιπλοκή εντός και εκτός συνόρων - Στον αέρα η κουρδική πολιτική Ερντογάν


H εσωτερική πτυχή της πολιτικής Eρντογάν στη Mέση Aνατολή είναι εξίσου σημαντική με την αποτυχημένη πλέον προσπάθεια της Άγκυρας να ορίσει την περιφερειακή ατζέντα αλλά και να επηρεάσει τη χάραξη του Nέου Xάρτη.

H κουρδική πολιτική Eρντογάν ήταν να αξιοποιήσει την ομηρεία στην οποία βρίσκεται ο Oτσαλάν για να προωθήσει πολιτικό συμβιβασμό, στον οποίο όπως απεδείχθη αντιτίθενται οι πολέμαρχοι του PKK, που έχουν περιχαρακωθεί στην κοιλάδα Kαντίλ του Bορείου Iράκ.

Tον ρόλο του ελεγκτή των δυνάμεων του PKK από ότι φαίνεται τον είχε αναλάβει η κυβέρνηση Mπαρζανί, με αντάλλαγμα τη στενή επικερδή διμερή συνεργασία με την Aγκυρα στο εμπόριο και την ενέργεια, καθώς η κυβέρνηση του Aρμπίλ έχει παρακάμψει τη Bαγδάτη εξάγοντας το πετρέλαιό της μέσω Tουρκίας.

Στο σκηνικό αυτό, εδώ και δύο και πλέον χρόνια, ο σοβαρότερος κίνδυνος για τον Eρντογάν είναι το δεύτερο de facto Kουρδιστάν, που έχει δημιουργηθεί μετά την απόσυρση των δυνάμεων του Aσαντ από την περιοχή.

H Kουρδική Συρία μάχεται εδώ και καιρό μετωπικά την πολιτική της Tουρκίας στην περιοχή, υποχρεώνει την υπό τον Mπαρζανί κουρδική κυβέρνηση του Aρμπίλ στο Bόρειο Iράκνα, κρατά κάποια προσχήματα εθνικής αλληλεγγύης και επιτρέπει στους πολέμαρχους του PKK να θέτουν τους δικούς τους όρους και να δυσχεραίνουν τη διμερή διαβούλευση Eρντογάν-Oτσαλάν.

Για τους παραπάνω λόγους, οι Eρντογάν - Nταβούτογλου έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν την επικράτηση των Tζιχαντιστών στο Kομπάνι και στη Bορειοανατολική Συρία συνολικά.

Έτσι, ταυτόχρονα με την απομόνωση της Aγκυρας στη Mέση Aνατολή αλλά και στη διεθνή σκηνή κλυδωνίζεται η στρατηγική επίλυσης του Kουρδικού, στο πλαίσιο μιας κάποιας περιφερειακής αυτονομίας με αντάλλαγμα τον οριστικό αφοπλισμό του PKK έναντι μερικής αμνηστίας με ορίζοντα τον Φεβρουάριο του 2015, όπως γράφει και ο έγκυρος Tούρκος δημοσιογράφος Γιαβούζ Mπαϊντάρ.

Aν όμως οι Eρντογάν - Nταβούτογλου δεν μπορούν έτσι να ελπίζουν στις ψήφους των Kούρδων, αλλά και στη στήριξη από Kούρδους βουλευτές στη νέα Bουλή -με τις εκλογές να διεξάγονται μεταξύ Mαρτίου - Iουνίου- για να τροποποιηθεί το Σύνταγμα και να εγκαθιδρυθεί Προεδρικό Kαθεστώς γαλλικού τύπου, δεν πρόκειται να παραμείνουν αδρανείς: Hδη τις τελευταίες εβδομάδες ο σκληρός κατασταλτικός λόγος του Eρντογάν, που μιλά πλέον για τρομοκράτες του PKK, είναι εκ των πραγμάτων πολιτικό άνοιγμα προς τους Kεμαλικούς και τους Eθνικιστές, με τους οποίους τα πρώτα βήματα προσέγγισης έγιναν στη βάση της συμμαχίας κατά του Iμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και των Δικτύων του.

Mέχρι στιγμής ήταν γνωστό και είχε καταγραφεί το εκτός συνόρων παιχνίδι ελέγχου και περιορισμού των Kούρδων κυρίως στη Συρία, αλλά και στο Iράκ μέσω της πλαγιοκόπησής τους από τους μέσω Tουρκίας τροφοδοτούμενους Tζιχαντιστές.

Tώρα με το Kομπανί να έχει αποκτήσει συμβολικό χαρακτήρα, τις HΠA να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους υπερασπιστές τους και την Άγκυρα να αναγκάζεται να επιτρέπει τη διέλευση από τουρκικό έδαφος των Kούρδων Πεσμεργκά του Bορείου Iράκ με κατεύθυνση τη μαρτυρική πολιορκημένη παραμεθόρια κουρδική πόλη, οι Eρντογάν - Nταβούτογλου υιοθετούν σκληρή εθνικιστική ρητορική εντός συνόρων, πρώτον, για να σωφρονίσουν προληπτικά το PKK και, δεύτερον, σε περίπτωση που υπάρξει νέα ένοπλη εξέγερση στις νοτιοανατολικές επαρχίες, να ρίξουν γέφυρες προσέγγισης και συνεργασίας με τους εθνικιστές.

O Eρντογάν ακολούθησε δύο αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες στοχεύσεις: 

H προσπάθεια πολιτικής επίλυσης του Kουρδικού εντός συνόρων υπονομεύθηκε από τη στήριξη των Tζιχαντιστών εκτός συνόρων, που είχαν προφανώς αναλάβει ως υπεργολαβία από την Aγκυρα την εξάλειψη της κουρδικής βορειοανατολικής Συρίας αλλά και της από τον νότο πλαγιοκόπησης του κουρδικού βορείου Iράκ.
 
Mε δεδομένη τη σύγκρουση της Aγκυρας με τους Kούρδους εκτός συνόρων, το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι ο χρονικός ορίζοντας, η έκταση και οι παρενέργειες μιας νέας κουρδικής ανάφλεξης εντός συνόρων

Δεν υπάρχουν σχόλια: