"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ - KYΠΡΙΑΚΟ: " Μην αγγίξετε το «Μπαρμπαρός» γιατί είμαστε πανέτοιμοι για... όλα"


Ιαχές πολέμου από τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος απειλεί ότι, αν το κυπριακό φυσικό αέριο δεν μοιραστεί 50%-50% με τους Τουρκοκυπρίους, θα διχοτομήσει και επίσημα την Κύπρο. Σε συνέντευξή του, με αφορμή την κρίση στην ΑΟΖ, ο πρώην υπ. Εξωτερικών προειδοποίησε ότι, αν δεν τα βρούμε, η λύση είναι «τα δύο κράτη». Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα χαρακτήρισαν τις δηλώσεις Νταβούτογλου «πρόσθετη πρόκληση»!

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία, με βάση τη συμφωνία που έκανε με την Τουρκική Δημοκρατία Β. Κύπρου (σ.σ.: εννοεί το ψευδοκράτος), έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα». 

Πρόσθεσε ότι «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του “Μπαρμπαρός”» και απείλησε: «Κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση»!

Αιτιολόγησε την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος λέγοντας: «Την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή το κοινό κράτος που ιδρύθηκε το 1960, δεν το κατέλυσαν η Τουρκική Δημοκρατία και το ψευδοκράτος. Την κατέλυσαν οι εκπρόσωποι της τότε ελληνικής στρατιωτικής κυβερνήσεως στο νησί».
 
Απευθυνόμενος, τέλος, στη διεθνή κοινότητα και στις εταιρίες είπε ότι «σε αυτές τις πηγές έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι» και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «έκανε συνεχώς προσπάθειες να εκμεταλλευθεί μονομερώς αυτές τις πηγές και να έχει μονοπώλιο δικαιωμάτων».



Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νταβούτογλου ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «η λύση του Κυπριακού δεν βρίσκεται σε δηλώσεις, αλλά στο τραπέζι των συνομιλιών».

Την ίδια ώρα ακόμη ένα πολεμικό σκάφος στέλνει η Αγκυρα στην περιοχή. Μετά την κορβέτα «Μπάφρα» και τις φρεγάτες «Γκελίμπολου» και «Γκοχεάδα», το τουρκικό πολεμικό πλοίο «Μπαρτίν» παρακολουθεί από χθες τις εργασίες του γεωτρύπανου.
 
Αν και καθυστερημένα, τη συμπαράστασή του εξέφρασε ο Κάρολος Παπούλιας στον Νίκο Αναστασιάδη τονίζοντας: «Επιθυμώ να σας διερμηνεύσω την ομόθυμη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και του συνόλου του ελληνικού λαού. Στο πλευρό της Κύπρου βρίσκεται σταθερά η Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: