"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Απέκλεισε την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Κομπάνι

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Κομπάνι δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του ISIS Κάθε ενδεχόμενο η Τουρκία να στείλει χερσαίες δυνάμεις εντός της Συρίας απέκλεισε ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς άνδρες και γυναίκες των δυνάμεων των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά του Ιράκ ξεκίνησαν για το μαρτυρικό Κομπάνι.

Στις δηλώσεις του ο Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του ISIS και ανέφερε: «Για να επιτευχθεί η διάσωση του Κομπάνι, η ανακατάληψη του Κομπάνι και ορισμένων περιοχών στα περίχωρα της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, χρειάζεται μια στρατιωτική επιχείρηση. Εάν ο διεθνής συνασπισμός δεν θέλει να στείλει χερσαίες δυνάμεις, πώς μπορούν να περιμένουν να στείλει η Τουρκία; Ο μοναδικός τρόπος για να βοηθήσουμε το Κομπάνι από τη στιγμή που οι άλλες χώρες δεν στέλνουν χερσαίες δυνάμεις είναι να στείλουμε κάποιες φιλειρηνικές ή κάποιες μετριοπαθείς δυνάμεις. Τους Πεσμεργκά και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν το ΕΣΣ έτσι ώστε, εάν υποχωρήσει το Ισλαμικό Κράτος, να μην πάρει τη θέση του ούτε το καθεστώς της Δαμασκού, ούτε όμως και οι τρομοκράτες του PKK».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως η τουκρική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι:  
«Θα βοηθήσουμε οποιαδήποτε δύναμη, οποιονδήποτε συνασπισμό μέσω των αεροπορικών μας βάσεων στην Τουρκία ή με άλλα μέσα εφόσον καταλήξουμε σε μια συμφωνία για την ανάδειξη μιας νέας πλουραλιστικής, δημοκρατικής Συρίας και για την ανάγκη να πολεμήσουμε το ISIS και το καθεστώς της Δαμασκού».

Παράλληλα με τις δηλώσεις Νταβούτογλου,  έγινε γνωστό ότι μαχητές Πεσμεργκά αναχώρησαν από το Ιράκ για την τουρκική πόλη Σιλόπη, από όπου θα μεταφερθούν οδικώς στο Κομπάνι για να πολεμήσουν τους άνδρες του ISIS.

Το ISIS δημοσίευσε και προπαγανδιστικό βίντεο από τα προάστια του Κομπάνι με τον Βρετανό όμηρο δημοσιογράφο Τζον Κάντλι να υποστηρίζει ότι οι «μουτζαχεντίν» διατηρούν τις θέσεις τους εντός της πόλης παρά τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον τους και τις μάχες με τις κουρδικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: