"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ-ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Πλατφόρμα μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ η επόμενη κίνηση της Αγκυρας;


Τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας, το νέο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας «Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά» απέπλευσε από τον κόλπο της Μερσίνης με προορισμό τα ανατολικά και τα νότια παράλια της Κύπρου. «Θα διεξάγουμε σεισμικές έρευνες στα περίχωρα της Κύπρου. Λάβαμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την εξασφάλιση της ασφάλειας των ερευνών μας» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι φρεγάτες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν από «απόσταση ασφαλείας» τις εργασίες στο ένατο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ.  

Από τον Σεπτέμβρη, η Αγκυρα στέλνει στα περίχωρα της Κύπρου πολεμικά πλοία και δίνει στη δημοσιότητα αυστηρά ανακοινωθέντα σχετικά με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Ξεχωρίζουν δύο σημεία τους:
Πρώτον, ότι η Λευκωσία αγνοεί το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό αέριο. Η «Ρωμαίικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου» (σ.σ. όρος που χρησιμοποιείται στα σχετικά ανακοινωθέντα) αποσιωπά τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας στους φυσικούς πόρους του νησιού και πραγματοποιεί μονομερή βήματα, τα οποία επισκιάζουν τις συνομιλίες για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Δεύτερον, η Τουρκία υπενθυμίζει στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στη διεθνή κοινότητα ότι είναι η εγγυήτρια δύναμη του νησιού. Τα τουρκικά ανακοινωθέντα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Τουρκία, με αυτή την ιδιότητα, είναι «υποχρεωμένη» να λάβει όλα τα «απαιτούμενα μέτρα» για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

 Ποιο είναι το περιεχόμενο των «απαιτούμενων μέτρων» για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της Τ/Κ πλευράς;  

Πηγή που δεν θέλει να κατονομαστεί λέει στην «Κ»: «Από τη σκοπιά της τουρκικής κυβέρνησης, το κυπριακό φυσικό αέριο έχει δύο διαστάσεις: Την ενεργειακή και τη στρατηγική. Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή διάσταση, η Αγκυρα ζητεί διά μέσου της τουρκοκυπριακής κοινότητας μερίδιο από το κυπριακό φυσικό αέριο». Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη διάσταση, η πηγή μας εστιάζει στο μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Η Αγκυρα πιέζει την Αθήνα για μια συνολική διευθέτηση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιδιώκει να έρθει σε συνεννόηση με την Αθήνα με αντικριστά ανταλλάγματα».
Με βάση την ενεργειακή και τη στρατηγική διάσταση του όλου ζητήματος, μια τουρκοκυπριακή πηγή μοιράζεται μαζί μας πληροφορίες, οι οποίες φτάνουν την τελευταία περίοδο στο βόρειο κομμάτι του νησιού από την Τουρκία. «Η Τουρκία διαπραγματεύεται στο εξωτερικό με μεγάλες εταιρείες για την ενοικίαση μιας πλατφόρμας, η οποία θα διεξάγει έρευνες για λογαριασμό της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα περίχωρα του νησιού», τονίζει και προσθέτει: 
«Ο νέος κύκλος των εργασιών της τουρκικής πλευράς θα λάβει χώρα με βάση τη συμφωνία την οποία υπέγραψαν η ΤΔΒΚ και η τουρκική κυβέρνηση. Ως γνωστόν, η ΤΔΒΚ καθόρισε τα δικά της οικόπεδα. Κάποια από αυτά συμπίπτουν με τα οικόπεδα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Την επόμενη περίοδο λοιπόν, ενδέχεται να δούμε την "τουρκική πλατφόρμα" να διεξάγει έρευνες σε οικόπεδα, τα οποία διεκδικούν οι Ελληνοκύπριοι. Τουρκικές φρεγάτες θα παρέχουν ασπίδα προστασίας στο τουρκικό τρυπάνι».
Σε συμφωνία με τα προαναφερθέντα, μια άλλη Τ/Κ πηγή καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: 


 «Ενδέχεται να δούμε μια νέα ελεγχόμενη ένταση στο Αιγαίο. Οι αναμετρήσεις των τουρκικών και των ελληνικών μαχητικών στο Αιγαίο είναι κομμάτι του μεγάλου παιχνιδιού, το οποίο έχει στηθεί στην Κύπρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: