"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: To Λονδίνο πατρώνα της Αγκυρας! - Μπλοκάρει διάβημα της Ε.Ε. προς την Αγκυρα ενώ αλωνίζει το «Μπαρμπαρός»!!!


Βρόμικο παιχνίδι στις πλάτες της Κύπρου παίζει για μια ακόμη φορά η Βρετανία, εμποδίζοντας τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις κατά της Τουρκίας στον ΟΗΕ

Το Λονδίνο έθεσε βέτο σε διάβημα της Ε.Ε. προς τα Ηνωμένα Εθνη κατά της παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία με αιτιολογικό την «εξυπηρέτηση της επιστροφής στις συνομιλίες», στηρίζοντας ευθέως την τουρκική προκλητικότητα.
 
Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις, αιτιολογώντας τη στάση, χαρακτήρισε τη διαδικασία «ασυνήθιστη για την Ε.Ε., με κίνδυνο την πρόκληση εντάσεων» στην περιοχή!

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία, που κάνει λόγο για πρόκληση χειρότερη και από τα Ιμια, ανακοίνωσε το πάγωμα της τουρκικής ενταξιακής πορείας, με βέτο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη (κατά τη συνεδρίαση του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) σε άνοιγμα οποιουδήποτε νέου ενταξιακού κεφαλαίου.
 
Το μέτρο περιλαμβάνεται στη δέσμη οκτώ μέτρων-αντιποίνων της κυπριακής κυβέρνησης, που αποφασίστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνέχισε την προκλητική πορεία του εντός της κυπριακής ΑΟΖ και έκανε εισβολή στο «οικόπεδο 1», αφού διήλθε από το «τεμάχιο 2», πλέοντας μάλιστα σε απόσταση 48 χιλιομέτρων ανοικτά της Λεμεσού και απέναντι από τη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».
 
Την ίδια ώρα η Αγκυρα έστειλε στην περιοχή δύο ακόμα φρεγάτες, ενώ η ρωσική «ομπρέλα προστασίας» απλώθηκε για δεύτερη ημέρα στη θαλάσσια έκταση ανατολικά της Αμμοχώστου, μεταξύ Κύπρου και Συρίας, στο πλαίσιο της άσκησης του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού με πραγματικά πυρά.

Η Ρωσία

Η Ρωσία έχει δεσμεύσει έκταση 4.000 ναυτικών μιλίων (και σε ύψος έως 33.000 πόδια), η οποία εφάπτεται των ορίων της περιοχής της Τουρκικής ΝΑVTEX, αναγγέλλοντας βολές ρουκετών.

Παράλληλα, ισραηλινά μαχητικά πέταξαν στο FIR Λευκωσίας, στο πλαίσιο ισραηλινοκυπριακής άσκησης.
 
Στο πλαίσιο των αντιμέτρων, η Λευκωσία μεθοδεύει καταγγελία της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή φόρα (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, Διεύθυνση Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ κ.ά.), ενώ εξετάζεται και η προσφυγή στο ΣΑ του ΟΗΕ. Παράλληλα, διερευνώνται δυνατότητες νομικής αντίδρασης με την υποστήριξη διεθνών οίκων.

Τέλος, στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου εξετάστηκε και το ενδεχόμενο στρατιωτικής αρωγής της Ελλάδας, ύστερα από αίτημα που έθεσε ο Γιαννάκης Ομήρου, ζητώντας «τουλάχιστον μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού να έρθει στην περιοχή, για να μη νομίζει η Τουρκία ότι είμαστε μόνοι μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: