"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Θάνατος δημοσιογράφου σε περίεργο σε τροχαίο δυστύχημα λίγο αφότου αποκάλυψε ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) την κατηγόρησε για «κατασκοπεία» ενω είχε αποκαλύψει τις Τουρκικές "αβάντες" στους αδελφούς τους τζιχαντιστές

Η Σερένα Σιμ, μια αμερικανολιβανέζα δημοσιογράφος που εργαζόταν για τον ιρανικό τηλεοπτικό σταθμό Press TV, σκοτώθηκε σε μυστηριώδες τροχαίο δυστύχημα στην Τουρκία, λίγο αφότου αποκάλυψε ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) την κατηγόρησε για «κατασκοπεία». 
«Η ανταποκρίτριά μας Σερένα Σιμ σκοτώθηκε κοντά στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Η Σερένα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα όταν επέστρεφε από τη δουλειά της. Το όχημά της συγκρούστηκε με ένα φορτηγό» μετέδωσε το Press TV την περασμένη Δευτέρα. Η Σιμ ήταν μητέρα δύο μικρών παιδιών. Οπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο οδηγός του οχήματος συνελήφθη. Το Press TV άφησε να εννοηθεί ότι ο θάνατος της Σιμ μπορεί να μην οφείλεται σε δυστύχημα. «Πριν από δύο ημέρες η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών την είχε απειλήσει» είπαν.


Ο ιρανικός τηλεοπτικός σταθμός είχε στείλει τη Σιμ πριν από περίπου 15 ημέρες στην Τουρκία προκειμένου να καλύψει τη σύγκρουση στο Κομπανί και να διερευνήσει τις κατηγορίες ότι η Τουρκία βοηθάει το Ισλαμικό Κράτος. Στις 17 Οκτωβρίου η Σιμ είπε ότι αξιωματούχοι της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών την κατηγόρησαν για κατασκοπεία. Σε ρεπορτάζ της είχε μεταδώσει ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους περνούσαν κρυφά τα σύνορα με φορτηγά που έφεραν διακριτικά του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων.



Η Σιμ επέστρεφε στο ξενοδοχείο της στη Σουρούτς - μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου βρίσκονται πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι. Από τη Σουρούτς τα ξένα μέσα καλύπτουν τις ειδήσεις από την πόλη Κομπανί, που βρίσκεται υπό την πολιορκία των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους εξαιτίας της στρατηγικής της σημασίας. Η Σιμ φέρεται να είχε εκφράσει φόβους για την ασφάλειά της. Ο θάνατός της την περασμένη Κυριακή ακολούθησε ένα ρεπορτάζ της στο οποίο είχε αποκαλύψει ότι δεχόταν απειλές από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών. «Ανησυχώ λίγο γιατί η Τουρκία έχει χαρακτηριστεί από την οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ως η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων... γι' αυτό φοβάμαι τι θα χρησιμοποιήσουν εναντίον μου» είπε.


Η Σιμ υποστήριζε ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διέσχιζαν τα σύνορα από τη Συρία στην Τουρκία με φορτηγά και έλεγε ότι είχε στην κατοχή της φωτογραφίες τζιχαντιστών που το αποδείκνυαν. «Είμαστε από τους πρώτους εδώ πέρα - αν όχι οι πρώτοι - που μεταδίδουμε την ιστορία των μαχητών που διασχίζουν τα τουρκικά σύνορα. Εχω φωτογραφίες με αυτούς σε φορτηγά του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων. Ηταν προφανές ότι επρόκειτο για μαχητές από τις γενειάδες και τα ρούχα που φορούσαν και περνούσαν με φορτηγά μη κυβερνητικών οργανώσεων» είπε η Σιμ.  

Στο τελευταίο ρεπορτάζ της μέσω Skype η δημοσιογράφος είπε στο Press TV ότι οι τζιχαντιστές όχι απλά διέσχιζαν τα σύνορα αλλά ότι το έκαναν στο φως της ημέρας, χωρίς να κρύβονται. Δύο ημέρες αργότερα ταξίδευε με ένα αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει, από τα σύνορα προς τη Σουρούτς, όταν συγκρούστηκε με ένα μεγάλο όχημα. Σύμφωνα με αναφορές επρόκειτο για μπετονιέρα. Ο οδηγός και το όχημα εξαφανίστηκαν.


Η Σιμ σκοτώθηκε και ο εικονολήπτης της τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Σουρούτς. Οι τουρκικές Αρχές είπαν ότι ο οδηγός της μπετονιέρας συνελήφθη και διενεργούνται έρευνες για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Το όνομα της Σιμ προστίθεται στη μακρά λίστα των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στην περιοχή στη διάρκεια του πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ. Οι μάχες στο Κομπανί έχουν δημιουργήσει εντάσεις στην Τουρκία, απειλώντας να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές διαδικασίες μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του PKK. Οι αναφορές ότι η Τουρκία βοηθάει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους φέρνει σε δύσκολη θέση την Αγκυρα, που αρνείται τις κατηγορίες. Στις αρχές του μήνα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Τουρκία «θα πολεμήσει» ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και άλλες «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: