"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ - Γιάννα Αγγελοπούλου: Μια ζωή αγώνες


Ομολογώ πως δεν μπορώ να καταλάβω τους ανθρώπους που χλεύασαν τη δήλωση της Γιάννας της Αγγελοπούλου σύμφωνα με την οποία η σπουδαία μας πολιτικός-βουλευτής-σύζυγος επιχειρηματία-διοργανώτρια-συγγραφέας είναι απέναντι στο σύστημα και ως γνήσια αντισυστημική βλέπει με αρκετά μεγάλη συμπάθεια το νέο που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ίσως επειδή είναι το είδος του νέου που της θυμίζει μια δεκαετία που ακόμα ήταν νέα. 

Όπως και να έχει, οι αντιδράσεις ήταν τραβηγμένες. Και παρότι τα τραβήγματα ποτέ δεν την φόβισαν, εγώ νιώθω την υποχρέωση να αποδείξω πως το μίσος της Γιάννας της Αγγελοπούλου της Δασκαλάκη για το σύστημα, όπως και οι αγώνες της εναντίον του, ξεκινούν από το παρελθόν και άμα είμαστε τυχεροί θα συνεχιστούν και στο μέλλον, τουλάχιστον μέχρι να έρθει το νέο που θα ξανακάνει χιτ το Φελιτσιτά και τα τραγούδια του Γκαζέμπο και θα ξαναονομάσει την Kontranews, Αυριανή.

1. Η Γιάννα εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων

Δέκα χρόνια μετά, σχεδόν όλοι παραδέχονται πως οι Ολυμπιακοί οι Αγώνες δεν ήταν παρά μια πολυδάπανη φιέστα της οποίας το μοναδικό αποτέλεσμα ήταν κέρδη για τους λίγους και χρέη για τους πολλούς. Σήμερα όλοι ξέρουμε πως οι 5 κύκλοι της ΔΟΕ, πέρα από ένα πολύ αξιόπιστο τεστ για την αχρωματοψία, συμβολίζουν ένα εταιρικό πανηγύρι πολύ ακριβό για τις δυνατότητες μιας μικρής χώρας όπως η Ελλάδα. Αυτή η άποψη όμως δεν ήταν πάντοτε δημοφιλής. Μέχρι πριν 10 χρόνια ήταν η άποψη μιας «θλιβερής και μίζερης μειοψηφίας» που δεν μπορούσε να καταλάβει πόσο σπουδαία για τον Ελληνισμό ήταν η επιστροφή των Ολυμπιακών των Αγώνων στη χώρα που τους γέννησε, με τον ίδιο τρόπο που σήμερα κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η επιστροφή των γλυπτών που πήρε για ενθύμιο ο λόρδος ο Έλγιν μετά τη βόλτα του στην Οθωμανική την Αυτοκρατορία. Μοναδική σύμμαχος αυτών των λίγων διαμαρτυρόμενων στάθηκε η συντρόφισσα Γιάννα: Προσπαθώντας να αφυπνίσει τους Έλληνες, που ανυποψίαστοι κουνούσαν πέρα δώθε τα σημαιάκια τους, μετέτρεψε τη διοργάνωση σε ένα όχημα αυτοπροβολής προκειμένου να αποδείξει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες –και γενικότερα όλες οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις– δεν έχουν καμία σχέση με τα ιδεώδη του αθλητισμού και πάρα πολλές με τα ιδεώδη του καπιταλισμού και μπράβο της.
image
Ο Δημήτριος Λ. Αβραμόπουλος έτοιμος να ανάψει τη δάδα που θα κάψει το σύστημα. Η συντρόφισσα Γιάννα χαμογελάει συγκρατημένα και επαναστατικά

2. Η Γιάννα εναντίον των συστημικών ΜΜΕ

Αφού ξεσκέπασε το καπιταλιστικό τσίρκο που ονομάζεται Ολυμπιακοί Αγώνες, αποφάσισε να δείξει τους κινδύνους που κρύβει η κατοχή μέσων μαζικής ενημέρωσης από μεγαλοεπιχειρηματίες. Προκειμένου να το κάνει, έστησε μια εφημερίδα και ένα ραδιοφωνικό σταθμό και μετά από λίγο -με πόνο ψυχής που μπερδεύονταν γλυκά με την ευχαρίστηση που νιώθει ο αγωνιστής όταν καταφέρνει να διαφωτίσει τις μάζες– τα άφησε στη μοίρα τους προκειμένου να αποδείξει πως στον καπιταλισμό η ενημέρωση δεν είναι δικαίωμα ή υποχρέωση αλλά εμπορική δραστηριότητα. Ο κόσμος των ελληνικών ΜΜΕ δεν ήταν ποτέ πια ο ίδιος και μπράβο της.
image
Οι συντρόφισσες Γιάννα και Λιάνα σε μια ανάπαυλα του αγώνα για την κατάρρευση των καπιταλιστικών ΜΜΕ

3. Η Γιάννα εναντίον της μεγαλοαστικής τάξης

Σε όλη τη διάρκεια των αγώνων της κόντρα στην αθλητική βιομηχανία αλλά και τη σαπίλα της συστημικής ενημέρωσης η συντρόφισσα Γιάννα και ένα επιτελείο ειδικών φρόντιζε –και ακόμα φροντίζει– με τις δημόσιες εμφανίσεις της, τις φωτογραφήσεις της αλλά και τελευταία με το βιβλίο το οποίο έχει στο εξώφυλλό του το όνομά της, να δείξει σε όλο τον κόσμο τη φαιδρότητα της μεγαλοαστικής τάξης. Ποτέ άλλοτε ο ταξικός εχθρός δεν έχει γελοιοποιηθεί τόσο πολύ όσο στην -ψεύτικη, για τις ανάγκες συνειδητοποίησης των μαζών– μεγαλομανία της συντρόφισσας Γιάννας και μπράβο της.
image
Η συντρόφισσα Γιάννα χάρη στο καπέλο της περνά εντέχνως το επαναστατικό μήνυμα: Η άρχουσα τάξη αποτελείται από ούφο

4. Η Γιάννα εναντίον του Θεόδωρου

Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να σας πείσουν για την αντισυστημική δράση της Γιάννας της Αγγελοπούλου της Δασκαλάκη δεν μπορώ παρά να σας θυμίσω το γάμο της με τον γενναίο Θεόδωρο (τον λέω γενναίο γιατί πραγματικά θέλει εξαιρετική γενναιότητα να ζεις στο ίδιο σπίτι με μια ορκισμένη εχθρό της τάξης σου, για να μη μιλήσω για το γιο του που προετοιμάζει στο εξωτερικό την παγκόσμια επανάσταση). Υπάρχει κανείς που να να μην καταλαβαίνει πως ο γάμος αυτός ήταν η μεγαλύτερη απαλλοτρίωση που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία των επαναστατικών κινημάτων; 

 Μια απαλλοτρίωση που χωρίς αυτή, η επαναστατική δράση της συντρόφισσας Γιάννας δεν θα μπορούσε να λάβει σάρκα και οστά και ούτε η σάρκα και τα οστά της το σχήμα που έχουν σήμερα. Μια απαλλοτρίωση που την έβαλε στο πάνθεον των αντιστασιακών. Αυτών που μέσα από σκοτεινές βίλες, μέσα από ανήλιαγες μεζονέτες και αργοκίνητες λιμουζίνες, έχουν αφιερώσει την ύπαρξή τους στον ωραίο αγώνα ενάντια στο σύστημα και μπράβο τους.
image
Η συντρόφισσα Γιάννα με το σύντροφο γιο της Γιάννας (επικεφαλής της οργάνωσης Πυρήνες της Μαμάς - εξωτερικού)

Δεν υπάρχουν σχόλια: