"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑ: Ερωτικές ατάκες θεατρικού για τον Γκαίτε σκανδάλισαν το Υπ. Πολιτισμού - Χυδαία φράση για τους ισλαμοφασίστες που θέλουμε να βάλουμε στην Ε.Ε. το «θέλω να κοιμηθώ μαζί σου» !!!

Δύο φράσεις ακούστηκαν «αχρείες και σεξουαλικές» στο τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού που αποφάσισε να αναβάλλει την πρεμιέρα θεατρικού έργου βασισμένου στη ζωή του Γερμανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε.

Το θεατρικό «Ο Ήλιος είναι μεγάλος όταν δύει» αναφέρεται στο γάμο του Γκαίτε με μία εργαζόμενη γυναίκα κατώτερης τάξης και «ανεβαίνει» στο Κρατικό Θέατρο της Κωνσταντινούπολης, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Καζίμ Ακσάρ.

Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου που εξετάζουν ολόκληρο το σενάριο του θεατρικού «Ο Ήλιος είναι μεγάλος όταν δύει» θεώρησαν χυδαίες μία σειρά από φράσεις.

Αυτές οι ατάκτες που κρίθηκαν ακατάλληλες για τα αυτιά του ακρωατηρίου περιλαμβάνουν κάποιες από τις πιο παθιασμένες φράσεις του έργου, όπως «Θέλω να κοιμηθώ μαζί σου» και «θα βογγάω σαν κουνέλι».

Προφανώς, η πρόθεση για σεξουαλική πράξη και η προτροπή στην απόλαυσή του ήταν υπερβολικό για το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ζήτησε από το Κρατικό Θέατρο της Κωνσταντινούπολης να αφαιρέσει όλα τα αποσπάσματα που περιέχουν τέτοιες φράσεις.

Ακόμη, ζητήθηκε από τον διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας, Μουσταφά Κουρτ να αναβληθεί η πρεμιέρα του θεατρικού προκειμένου στείλει αξιωματούχους στο θεατικό που θα επιβεβαιώσουν αν αυτές οι γραμμές αφαιρέθηκαν ή όχι. Το αίτημα φέρεται να οδήγησε τον Κουρτ στο να υποβάλει την παραίτησή του στη διάθεση του Υπουργού Πολιτισμού, Ομέρ Τσελίκ.

Αξιωματούχοι του κρατικού θεάτρου δήλωσαν ότι παρόμοιες αλλαγές είχαν γίνει και κατά το παρελθόν σε ένα τουρκικό έργο που αναφερόταν σε ένα θίασο που προσπαθούσε να συνεχίσει τη δουλειά του κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο.


Από την πλευρά τους στελέχη του τουρκικού υπουργείου Πολιτσμού ανέφεραν ότι ο Κουρτ ήταν πιθανό να απομακρυνθεί από το πόστο του λόγω εν εξελίξει έρευνας με την κατηγορία ότι θέτει εαυτόν υπό παραίτηση προκειμένου να προβάλλει την εικόνα του «λογοκριθέντος»

Η κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό να ιδιωτικοποιήσει κρατικό θέατρο και λυρική σκηνή, μία κίνηση που έχει επικριθεί τόσο από τους εργαζόμενους, όσο και από το κοινό. Παρόλα αυτά, αν και θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τα κρατικά θέατρα η κυβέρνηση αναζητά τρόπο να τα διατηρήσει υπό τον έλεγχό της. Για αυτό παρουσίασε σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τη σύσταση από το Υπουργικό ενός 11μελούς συμβουλίου, το οποίο θα έχει την αρμοδιότητα να κρίνει ποια θέατρα, σινεμά, μπαλέτα ή όπερες θα χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: