"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΑΛΒΑΝΙΑ: Επίθεση Αλβανοφασισταριών στους Ελληνες της Δερβιτσάνης


Στον απόηχο του επεισοδιακού ποδοσφαιρικού αγώνα με τη Σερβία, ο αχαλίνωτος αλβανικός εθνικισμός ξέσπασε σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Αμέσως μετά τη διακοπή του αγώνα, σχηματίστηκε ένα κονβόι δεκάδων αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν Αλβανοί χούλιγκαν, οι οποίοι κράδαιναν σημαίες και φώναζαν συνθήματα κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων. Σύμφωνα με πληροφορίες από μειονοτικές πηγές, το κονβόι ξεκίνησε από το γειτονικό χωριό Λαζαράτι και εισέβαλε στο μειονοτικό χωριό Δερβιτσάνη της Κάτω Δερόπολης.

Οι Αλβανοί χούλιγκαν δεν περιορίστηκαν στα συνθήματα αλλά επιτέθηκαν και σε κατοίκους του χωριού που βρίσκονταν στον δρόμο εκείνη την ώρα. Προκάλεσαν επίσης ζημιές σε δύο αυτοκίνητα, εκ των οποίων το ένα ανήκε σε μειονοτικό πολίτη και το άλλο σε Αλβανό, και ζημιές σε καταστήματα, ενώ αποχώρησαν μόνο κατόπιν της παρέμβασης της αστυνομίας.

Σύμφωνα με μειονοτικές ιστοσελίδες, προηγουμένως οι κάτοικοι της Δερβιτσάνης είχαν ρίξει πυροβολισμούς στον αέρα για να τους φοβίσουν και να τους αναγκάσουν να φύγουν

Το προχθεσινό συμβάν δείχνει ότι ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» είναι υπαρκτός, καθώς το κλίμα απέναντι στη μειονότητα επηρεάζεται αρνητικά από την αλβανική εθνικιστική έξαρση. Αλλωστε έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις ότι οι Αλβανοί θεωρούν τους Ελληνες, την Ελλάδα και κατ’ επέκταση την ελληνική μειονότητα τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα τους. Διπλωματικές πηγές, πάντως, χαρακτήριζαν αξιοσημείωτο ότι η πρόκληση κατά της μειονότητας ήρθε σε συνέχεια ενός αγώνα Αλβανίας - Σερβίας, με τον οποίο ούτε η Ελλάδα ούτε η μειονότητα έχουν κάποια σχέση.

Για να μην τροφοδοτήσει περαιτέρω τον εθνικισμό των γειτόνων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να αντιμετωπίσει το γεγονός ως μια εκδήλωση ανεξέλεγκτου χουλιγκανισμού και δεν προχώρησε σε κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα δεν έκρυβαν πάντως την ενόχλησή τους για τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, που δήλωσε ότι «οι Σέρβοι ξεφτιλίστηκαν», τροφοδοτώντας ακόμα περισσότερο την εθνικιστική έξαψη.


Στη δήλωσή του ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι «τα αθλητικά γεγονότα πρέπει να είναι γεγονότα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών και των εθνών» και παρατήρησε ότι στα Βαλκάνια έχουμε «πολύ δυσάρεστες ιστορικές εμπειρίες». Εξέφρασε δε την ελπίδα «οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών, της Αλβανίας και της Σερβίας, να αποδοκιμάσουν τα γεγονότα αυτά».

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα συνέβαλε σημαντικά ώστε να λάβει η Αλβανία το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας, οι διμερείς σχέσεις διανύουν φάση ψυχρότητας. Στην επιδείνωση του κλίματος έχει συμβάλει το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ράμα συνεργάζεται με τους Τσάμηδες, αλλά και η πρόσφατη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία ουσιαστικά περικόπτει την εκπροσώπηση της μειονότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: