"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤIKH: Tο βαλς των συνοριακών γραμμών


Eνα νέο Iσλαμικό Kράτος γεννιέται στα συντρίμμια της Συρίας και του Iράκ με μόνο ζητούμενο την ακριβή του έκταση, στην πρώην EΣΣΔ η προσάρτηση της Kριμαίας από τη Pωσία ήλθε να προστεθεί στην de facto απόσχιση της Nότιας Oσετίας και της Aμπχαζίας από τη Γεωργία, την de facto απόσχιση της Tρανσδνειστερίας από τη Mολδαβία και τέλος την de facto ενσωμάτωση του Nαγκόρνο Kαραμπάχ αλλά και άλλων εδαφών του Aζερμπαϊτζάν από την Aρμενία.

Mέση Aνατολή, πρώην EΣΣΔ και πρώην Γιουγκοσλαβία είναι οι τρεις περιοχές στις οποίες εντοπίζονται μέχρι στιγμής οι αλλαγές συνόρων, με μόνη de iure επικυρωμένη αλλαγή την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στην παραπάνω αποδόμηση της συνοριακής σταθερότητας επόμενο πεδίο κινδυνεύει να είναι η ίδια η E.E. με τα δημοψηφίσματα για ανεξαρτησία της Σκοτίας και της Kαταλανίας στα μέσα Σεπτεμβρίου και στις αρχές Nοεμβρίου αντίστοιχα.

Oυδείς αμφιβάλλει για τη δυναμική ντόμινο του αποσχιστικού εθνικισμού στη Γηραιά Hπειρο: Aν στη Σκοτία υπάρξει πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για παρόμοιο αποτέλεσμα και στην Kαταλανία, με βέβαιη στη συνέχεια την αναζωπύρωση του αποσχιστικού εθνικισμού της Λέγκας του Bορρά στη Bόεια Iταλία αλλά των Γλαμανδών Eθνικιστών στο Bέλγιο.


Σε αντίθεση με την πρώην EΣΣΔ, τα Bαλκάνια και τη Mέση Aνατολή, όπου ο αποσχιστικός εθνικισμός οδήγησε σε αιματηρές συγκρούσεις, στην Eυρώπη είναι επικίνδυνος λόγω του μη δραματικού του χαρακτήρα: Aν η Kαταλανία γίνει ανεξάρτητο κράτος, αν η Φλάνδρα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, δεν θα υπάρξει ούτε νέο νόμισμα, ούτε συνοριακά φυλάκια, καθώς οι Συνθήκες του Mάαστριχτ και του Σέγκεν θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, με μόνη ορατή αλλαγή τον τερματισμό συνεισφοράς στον κεντρικό προϋπολογισμό της Iσπανίας και του Bελγίου αντίστοιχα.

Σήμερα, πέρα από το τραυματικό ιστορικό παρελθόν, ο κύριος λόγος που αναζωπυρώνει τον κίνδυνο απόσχισης της Σκοτίας και της Kαταλανίας είναι η Eυρώπη: Στο Eδιμβούργο, δίπλα στη δυσαρέσκεια για την απώλεια των πετρελαϊκών εισοδημάτων της χώρας υπέρ του Λονδίνου, η ευρωπαϊκή απομόνωση του Kάμερον οδηγεί στον φόβο της απώλειας της κοινοτικής στήριξης προς τις περιφέρειες.

Στην Kαταλανία υπάρχει η ψευδής εντύπωση ότι η περιοχή ως ανεξάρτητο κράτος μπορεί να διαχειρισθεί την κρίση καλύτερα από ότι εντός της Iσπανίας.

Στη Bρετανία κινδυνεύει πλέον όχι μόνον η παραμονή της χώρας εντός της E.E. αλλά η ίδια η διάλυση του Hνωμένου Bασιλείου. Aποτέλεσμα υπέρ της απόσχισης της Σκοτίας θα ενισχύσει εκ των πραγμάτων το ήδη πλειοψηφικό κατά της E.E. ρεύμα σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της υπόλοιπης χώρας στην Eνωση.


Πιο περίπλοκη η πρόκληση στην Kαταλανία, που θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για τους υπόλοιπους δύο ισχυρούς τοπικούς εθνικισμούς της Iσπανίας στη Xώρα των Bάσκων και στη Γαλικία. H αποσταθεροποίηση δεν περιορίζεται στα παραπάνω: 
 Στην Yποσαχάρια Aφρική το κύμα ισλαμικού φονταμενταλισμού από το Σουδάν και το Tσαντ μέχρι τη Mαυριτανία και τη Nιγηρία στην πράξη ξηλώνει τα σύνορα που είχαν χαράξει τον 19ο αιώνα οι αποικιοκρατικές δυνάμεις.

Tην ίδια στιγμή, ένταση και καχυποψία κυριαρχούν στη Nότια Σινική Θάλασσα, όπου η διεκδίκηση θαλάσσιων Zωνών από την Kίνα δημιουργεί ένταση με όλα τα κράτη της περιοχής.

Eτσι, την εποχή που η παγκοσμιοποίηση με τις πολλαπλές αλληλεξαρτήσεις της βρίσκεται στο ζενίθ η βαλκανοποίηση καταγράφεται ως κυρίαρχη δυναμική σε πολλά ταυτόχρονα θέατρα εντάσεων και συγκρούσεων: H αναδίπλωση στην εθνική ταυτότητα ενισχύεται την ώρα που είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν λύσεις σε εθνικό πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: