"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


EΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η Γερμανία, το Μουντιάλ και οι «αντιστασιακοί» στην Ελλάδα


«Οι Γερμανοί, οι φονιάδες των λαών, πήραν το Μουντιάλ». «Παγκόσμια πρωταθλήτρια η χώρα που έχει οδηγήσει τους λαούς στην εξαθλίωση». «Χαίρεστε για τους κατακτητές της Ελλάδας; Αν είσαστε από κανένα Δίστομο τότε θα βλέπατε».

Αυτά και άλλα πολλά γράφτηκαν στα social media αλλά και σε εφημερίδες μετά τη δίκαιη επικράτηση της γερμανικής ομάδας ποδοσφαίρου στη Βραζιλία. Μάλιστα, όποιος τολμά να δώσει συγχαρητήρια στη Γερμανία αντιμετωπίζεται περίπου ως… κουκουλοφόρος, ως προδότης της Ελλάδας.

Από την αθλιότητα φυσικά δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και ένας Ελληνας ποδοσφαιριστής που βγάζει το ψωμί του σε μια γερμανική ομάδα. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έκανε το… λάθος να γράψει στο λογαριασμό του στο facebook:
«Συγχαρητήρια στην ομάδα της Γερμανίας για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι μια πολύ καλή ομάδα και δίκαια βρίσκεται σήμερα στην κορυφή του κόσμου. Είναι μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει πολύ στο ποδόσφαιρο της, τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο και τώρα απολαμβάνει τους καρπούς των προσπαθειών της. Είμαι διπλά χαρούμενος γιατί στην Εθνική Γερμανίας αγωνίζονται αρκετοί συμπαίκτες μου στην Μπορούσια Ντόρτμουντ που σήμερα στέφονται άξια πρωταθλητές κόσμου».

Τι έγραψε ο κακόμοιρος ο Σωκράτης; 

Τα αυτονόητα. Η καλύτερη ομάδα κέρδισε το κύπελλο. Η ομάδα που εδώ και χρόνια επενδύει συστηματικά για να φτάσει στο… Ιερό Δισκοπότηρο, είναι από χθες στην κορυφή του ποδοσφαιρικού κόσμου. Απ' ότι μαθαίνουμε μάλιστα, οι ιθύνοντες της ποδοσφαιρικής Γερμανίας μελετούσαν εδώ και 2-3 χρόνια την ομάδα της Βραζιλίας, εξ' ου και η ξεγυρισμένη εφτάρα.

Κι όμως, ένα αμιγώς ποδοσφαιρικό γεγονός, στο οποίο βεβαίως παίζονται δισεκατομμύρια ευρώ, έχει μετατραπεί στην μνημονιακή Ελλάδα σε πολιτικό θέμα. Επειδή του Ελληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει βρέθηκαν για άλλη μια φορά οι «αντιστασιακοί» του καναπέ να βρίσουν, να χλευάσουν, να εξευτελίσουν όποιον τολμάει να δει την αλήθεια. Ότι οι Γερμανοί έπαιξαν καλύτερη μπαλίτσα και νίκησαν.  

Πόσο δύσκολο είναι δηλαδή να δούμε ένα παιχνίδι ως γιορτή κι όχι ως ένα ακόμη γεγονός για να βγάλουμε τα απωθημένα μας στους Γερμανούς;

Εντάξει, οι περισσότεροι Ελληνες ήθελαν να κερδίσει η Αργεντινή. Η φτωχή, χρεοκοπημένη πλην τίμια Αργεντινή ασφαλώς θα γινόταν ευκολότερα «σύμβολο αντίστασης» απέναντι στην πλούσια, υπερφίαλη και δυναστική Γερμανία. Καλύτερα να βλέπαμε να σηκώνει το κύπελλο η πρόεδρος Κίρχνερ παρά η Μέρκελ, αυτό είναι σίγουρο.

Όμως, είναι τουλάχιστον αθλιότητα να βρίζουμε τους ανθρώπους που βλέπουν το ποδόσφαιρο μόνο ως άθλημα που κερδίζει συνήθως ο καλύτερος. Ο Παπασταθόπουλος και ο κάθε άλλος που δίνει συγχαρητήρια στην καλύτερη ομάδα είναι αδιανόητο να γίνεται στόχος λεκτικών προπηλακισμών από τους δήθεν αντιστασιακούς κατά της γερμανικής κυριαρχίας.  

Είναι οι ίδιοι που βρίζουν την Γερμανία αλλά που με μεγάλη χαρά σπεύδουν να πάρουν δάνειο για να αγοράσουν το γερμανικό αυτοκίνητο. 

Είναι οι ίδιοι που τρέχουν κατά χιλιάδες να πάρουν διακοποδάνεια για να πάνε τριήμερο στο Βερολίνο. 

Και φυσικά είναι οι ίδιοι που ενώ επικαλούνται τα εγκλήματα του ναζισμού, τρέχουν στις κάλπες να ψηφίσουν τους υποστηρικτές των δολοφόνων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών. 

Ας μην επικαλούνται το Δίστομο ή την οικονομική κατοχή από τη Γερμανία εκείνοι που αποθεώνουν τους Χρυσαυγίτες που προσκυνούν τη σημαία με τη σβάστικα.

Τα πράγματα είναι απλά:

Οι Γερμανοί κερδίζουν στο ποδόσφαιρο γιατί έχουν χρήμα και σύστημα. Όλα τα άλλα πολιτικά φληναφήματα για την γερμανική κυριαρχία στις υπόλοιπες χώρες δεν έχει καμιά σχέση με το ποδόσφαιρο. Εντάξει, να μην αγαπάμε τους Γερμανούς και να μην είναι φίλοι μας, αλλά ας δούμε και λίγη μπαλίτσα πιο χαλαρά. Δεν βλάπτει να αφήσουμε για λίγα λεπτά τον φανατισμό στην άκρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: