"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Σε μια ανεξάρτητη Σκωτία οι παραγωγοί ουίσκι μάλλον θα χρειαστούν ένα ποτηράκι παραπάνω για να πάνε κάτω τα φαρμάκια!

Του Justin Bachman / BusinessWeek
 


Οι ψηφοφόροι στη Σκωτία θα αποφασίσουν το Σεπτέμβριο αν πρέπει να τερματίσουν μία συμμετοχή τριών αιώνων στο Ηνωμένο Βασίλειο και να αποχωρήσουν ως ξεχωριστό έθνος.  


Μεγάλο μέρος της ζωηρής συζήτησης για το δημοψήφισμα έχει ενεργοποιήσει μια σειρά οικονομικών προβληματισμών που θα προκύψουν με μια ανεξάρτητη Σκωτία, από τις συντάξεις και τις δημόσιες υπηρεσίες ως το κόστος των πανεπιστημίων και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και η παρουσία των πυρηνικών όπλων έχει τεθεί επί τάπητος.
 


Και έπειτα τίθεται το σημαντικό ερώτημα για το τι θα γίνει το δεύτερο σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Σκωτίας: το ουίσκι.
 


Πάνω από το 90% του σκωτσέζικου ουίσκι πωλείται στο εξωτερικό, με αξία που ανήλθε περίπου στα 4,3 δισ. στερλίνες (7,2 δισ. δολ.) και έδωσε 35.000 θέσεις εργασίας το 2013, σύμφωνα με μια νέα έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις της ανεξαρτησίας από τους αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch (BAC). Το σκωτσέζικο ουίσκι πωλείται σε περίπου 200 χώρες, με πρώτες τη Γαλλία, την Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο.
 


Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους αποσταγματοποιούς θα ήταν η έλλειψη διορατικότητας για τη νομισματική αγορά της χώρας και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτήν. «Η αβεβαιότητα για το μέλλον ενός ανεξάρτητου νομίσματος της Σκωτίας θα μπορούσε να αφήσει τη βιομηχανία ουίσκι εκτεθειμένη σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα συναλλάγματος, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις εξαγωγές και τις αποφάσεις τιμολόγησης», διαβάζουμε στην έκθεση. 


Τα τιμολόγια για το Scotch εκδίδονται σε δολάρια ΗΠΑ, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα οι εξαγωγείς να αντισταθμίζουν συνήθως την έκθεσή τους στις διακυμάνσεις της στερλίνας έναντι του δολαρίου με θέσεις 12 μηνών. «Ένα ευμετάβλητο νόμισμα», προειδοποιούν οι αναλυτές, «ενδέχεται να είναι πιο δύσκολο και δαπανηρό το να αντισταθμιστεί, καθιστώντας πιο δύσκολη τη λήψη αποφάσεων και τον σχεδιασμό των τιμών».
 


Το ουίσκι διαθέτει επίσης ένα τεράστιο πλεονέκτημα στην αγορά λόγω του μεγάλου δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου από πρεσβείες, εμπορικά γραφεία και προξενεία στο εξωτερικό. Το πλεονέκτημα αυτό θα μπορούσε να χαθεί αν Σκωτία χρειαστεί να εδραιώσει τη δική της παρουσία στο εξωτερικό. Το scotch μπορεί να χάσει μέρος από τη στήριξη που το προσφέρει το μάρκετινγκ, προβλέπει ο Mark Brown, Βρετανός υπήκοος που υπηρετεί τώρα ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο αποστακτήριο Buffalo Trace στο Κεντάκυ.
 


Ο Brown βρισκόταν στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα για μια εκδήλωση γευσιγνωσίας, όπου και του ζητήθηκε να δώσει την άποψή του σχετικά με το πώς μια ανεξάρτητη Σκωτία μπορεί να επηρεάσει το εθνικό της ποτό. 


«Θα συνεχίσουν να το προωθούν όπως πριν;» αναρωτήθηκε ο Brown για τις βρετανικές πρεσβείες, προβλέποντας ότι μια αυτονόμηση της Σκωτίας πιθανότατα θα πλήξει τις πωλήσεις του.

Το σκωτσέζικο ουίσκι αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των πωλήσεων στην Diageo (DEO), την κατασκευάστρια των Johnnie Walker, Cragganmore, Lagavulin και Talisker. Στην Pernod Ricard (RI:FP), το scotch αντιπροσωπεύει περίπου το 22% των πωλήσεων, με κύριες μάρκες τις Glenlivet, Aberlour και Longmorn. Και οι δύο πλευρές σημείωσαν την περασμένη Τρίτη στο ημερολόγιό τους 100 ημέρες μέχρι την ψηφοφορία της 18ης Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: