"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Νοικοκυραίοι


Για το  ωράριο λειτουργίας  των καταστημάτων ο λόγος. Δηλώνοντας από την αρχή  ότι  διαφωνώ με όλους.  Με τους εμπόρους. Μικρούς, μεσαίους και μεγάλους. Με   συνδικαλιστές. Με τα αρμόδια  υπουργεία. Με τους πάντες
 

Και επίσης δηλώνω από την αρχή ότι  φανατικά  ψηφίζω υπέρ της ολοκληρωτικής απελευθέρωσης  του  ωραρίου. Δηλαδή να  ανοίγουν όποτε οι ιδιοκτήτες τους γουστάρουν. Και  τα  Χριστούγεννα; Και  τα Χριστούγεννα! Και το Πάσχα; Και το Πάσχα! Και   τα μεσάνυχτα; Μωρέ ας είναι  επί  24ωρου  βάσεως.  Ολες τις μέρες  του  χρόνου!

 

Με  μια  διαφορά. Κρίσιμη. Και αδιαπραγμάτευτη.  Επί ποινή  φυλακίσεως. Αυστηρής. Μη εφέσιμης και μη εξαγοράσιμης: 

Οτι   δηλαδή επί  24ωρου  βάσεως, ομάδες  της επιθεώρησης  εργασίας  θα ελέγχουν και    θα  φορτώνουν   τους παραβάτες μ ένα σκασμό χρηματικές  ποινές.  Δεν  πληρώνεις τις υπερωρίες του προσωπικού  σου; Αρπα τώρα μια καταστόρα χιλιάρικα πρόστιμο. Το επαναλαμβάνεις; Μια διακοσάρα. Το  επαναλαμβάνεις Λουκέτο  για ένα χρόνο. Κάπως έτσι!

 

Θα μου πείτε. Γίνεται;  


Θα  σας  απαντήσω. Οχι δεν  γίνεται.  Για πολλούς  λόγους. Εντελώς  ελληνικής κοπής. 


Πρώτο επειδή ελαχιστο το  ελεγκτικό προσωπικό. 


Δεύτερο επειδή διαπλοκή. Από κάτω  προς τα πάνω. Και από τους ελεγκτές αλλά και από τους υπουργούς και βουλευτές. 


Και  τρίτο επειδή οι έμποροι, κυρίως οι  λεγόμενοι «μικρομεσαίοι»  θα ορμήσουν και  θα  μαυρίσουν Σαμαρά, Βενιζέλο, Βορίδη, Γιακουμάτο και λοιπούς. Γαλάζιους και πράσινους μαζί

 

Επομένως, αφού  δεν γίνεται. Αφού  η παραβατικότητα είναι  το εθνικό σπορ  του μέσου  έλληνα. Τόσο του καρχαρία  όσο και του μονίμως  διαμαρτυρόμενου και    αδικημένου «νοικοκύρη». Και  αφού οι πάσης  φύσεως κρατικοί, ελεγκτικοί  μηχανισμοί έχουν αποδειχθεί ακατάλληλοι, άχρηστοι, διεφθαρμένοι και  ανίκανοι. Για όλους αυτούς τους λόγους και  για μερικούς άλλους,   καταλήγω κουμπωμένος. Για το άνοιγμα των  καταστημάτων  τις Κυριακές

 

Με απλά λόγια. Κάθε μέτρο έχει  δύο όψεις. Η πρώτη  φαίνεται. Η δεύτερη  δεν φαίνεται


Οπως ας πούμε  με τα  φορολογικά  έσοδα.  Γιατί είναι  τόσο φορτωμένοι  οι  λογαριασμοί;  
Μα επειδή  αρκετοί εκ των  συμπολιτών  μας  φοροδιαφεύγουν  ασυστόλως. Επομένως  τα έσοδα προκύπτουν από τα συνήθη υποζύγια. Πληρώνω εγώ  έναν  ωκεανό λεφτά  επειδή  ο    γείτονάς μου  δεν πληρώνει ούτε  δραχμή. Γι αυτό!

 

Κοντολογίς η  Ελλάδα είναι χώρα δύο  ταχυτήτων με δύο κατηγορίες πολιτών. Απ  εδώ οι πονηροί και αρουραίοι. Απ  εκεί  τα κορόιδα. Δηλαδή ο νομοταγής είναι και μαλάκας και δαρμένος!

 

Ποιος  φταίει; 


Μα  φυσικά οι εκάστοτε  κυβερνήσεις. Από κοντά και  οι λεβέντες των   ελεγκτικών  μηχανισμών. Το ίδιο  συμβαίνει και με το πετρέλαιο  θέρμανσης.  Γιατί το αγοράζουμε  στην ίδια τιμή με το πετρέλαιο κίνησης;  Μα φυσικά επειδή οι λαθρέμποροι έχουν στήσει γλέντι. Δικαιολογημένα. Κι εγώ  στην θέση τους το ίδιο  θα έκανα. Αφού οι κυβερνήσεις δεν μπορούν  η   δεν θέλουν  να μπουζουριάζουν  τους κλέφτες,  ε τότε αυτές και μόνο  αυτές  ήταν ηθικοί  αυτουργοί σ αυτή  την εκτεταμένη  φοροδιαφυγή και τώρα επίσης αυτουργοί στην εξαθλίωση εκατομμυρίων  ελλήνων  που αναγκάζονται να θερμαίνονται με το μαγκάλι! Ενας ο  κοινός εχθρός. Γιατί το  ψάρι βρωμάει από  το κεφάλι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: