"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ο πλούτος φέρνει γκρίνια


Είναι γνωστή σε όλους η πάνσοφη λαϊκή ρήση «Η φτώχεια φέρνει γκρίνια». Οι άνθρωποι κατέστησαν αθάνατη αυτήν τη φράση γιατί επιβεβαιώνεται καθημερινά στο πετσί τους, μάλιστα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης η επαλήθευσή της έφτασε στον ανώτερο δυνατό βαθμό. Η φτώχεια δημιουργεί τριβές ανάμεσα στα ζευγάρια φορτώνοντας ο ένας τον άλλον ευθύνες και ενοχές, ανάμεσα σε παιδιά και σε γονείς γιατί περιορίζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης ή και σπουδών ακόμη, ανάμεσα σε εργαζομένους και σε αφεντικά, ανάμεσα σε κοινωνικές και πολιτικές ομάδες και τελικά ανάμεσα στον λαό και στην εκάστοτε κυβέρνησή του.  

Μόνο σε μία περίπτωση ο πλούτος φέρνει γκρίνια, όταν έρχεται άφθονος και ανέλπιστος και αυτό ο σοφός λαός το παρατήρησε και το απέδωσε με το γνωστό παραμύθι των δύο γειτόνων, ενός πάμπλουτου και ενός πάμφτωχου.

Στο σπίτι του πλούσιου υπήρχε σιωπή και κατάθλιψη και στο σπίτι του πάμφτωχου κάθε βράδυ μουσική, χορός και ξερό ψωμί. Φθόνησε ο πλούσιος την ευτυχία του φτωχού και θέλησε να την καταστρέψει. Ως τρόπο καταστροφής επέλεξε να του χαρίσει πάρα πολλά πλούτη και έκτοτε μέσα στο χαρούμενο σπίτι έπεσε μεγάλη φαγωμάρα για τη μοιρασιά του πλούτου. Τέρμα τα γλέντια και οι χαρές! Υστερα από πολύ καιρό επιτέλους αντιλήφθηκαν τι φταίει και επέστρεψαν πίσω τον πλούτο, οπότε και αποκαταστάθηκε η οικογενειακή γαλήνη διαπαντός.

Μια φορά και έναν καιρό, ήταν ένα πολύ φτωχό πολιτικό κόμμα που το έλεγαν ΣΥΡΙΖΑ, περνούσε καλά και ευτυχισμένα με ένα εκλογικό ποσοστό 3% και έκαναν μεταξύ τους τα στελέχη επαναστατικά πανηγύρια. 

Ομως ο κακός δαίμων της αλαζονείας ζήλεψε την ευτυχία τους και τους χάρισε έναν ανέλπιστο και τεράστιο εκλογικό πλούτο και από τότε στο νοικοκυρεμένο αυτό σπιτάκι της Αριστεράς έπεσε μεγάλη γκρίνια και φαγωμάρα για τη διανομή του πλούτου.  

Ποιος δικαιούται τον περισσότερο εκλογικό πλούτο, ποια συνιστώσα των συνιστωσών -που πρέπει κανείς με ιδεολογικό μικροσκόπιο να βρει τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ τους- είναι άξια να ηγηθεί και πίσω από το μπαϊράκι της να ακολουθήσουν όλες οι άλλες;

Στο παραμύθι που διηγηθήκαμε ο φτωχός επέστρεψε τον πλούτο και ησύχασε, το ίδιο θα συμβεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το απολαυστικό σέρφινγκ στον εκλογικό κυματισμό θα ξαναγυρίσει στο νοικοκυρεμένο σπίτι του 3% και θα ησυχάσει διαπαντός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: