"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Το 5 της Coco


 
«Τι έχουμε σήμερα;» 


«Το συνηθισμένο. Κοκκινιστό με πατάτες». 


«Μακάρι, αλλά δεν εννοούσα αυτό». 


«Συνήθως όταν ρωτάς, το μενού έχεις στο μυαλό σου». 


«Το μενού, ναι, όχι όμως αυτό. Το άλλο».


«Ποιο άλλο; Αυτό δεν τρώμε κάθε Κυριακή;» 


«Εμείς ναι, αλλά οι αναγνώστες της "Ε" τρώνε άλλο πιάτο. Κι αυτό δεν μαγειρεύτηκε ακόμη». 


«Πήγε κιόλας Κυριακή;» 


«Αν πήγε, κοίτα τα δελτία ειδήσεων. Εβγαλαν ήδη τον επόμενο Πρόεδρο». 


«Ασε τα δελτία να βγάζουν κάθε μέρα πρόεδρο κι έλα να βρούμε το θέμα». 


«Εγώ θα ήθελα να μιλήσουμε για τα δυο δεκατριάχρονα από την Ινδία που ανέβηκαν στην υψηλότερη κορυφή του Εβερεστ σε 52 ημέρες, ύστερα από σκληρή προπόνηση». 


«Κι εγώ θα το ήθελα, αν δεν υπήρχαν τα άλλα δυο δεκατριάχρονα, πάλι από την Ινδία, που βιάστηκαν και απαγχονίστηκαν. Δεν το χωράει ο νους μου. Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι». 


«Εχεις δίκιο. Ας αφήσουμε τα δυσάρεστα κι ας πάμε στην Αφρική. Να μιλήσουμε για την 27χρονη έγκυο από το Σουδάν που καταδικάστηκε σε θάνατο δι' απαγχονισμού, επειδή ασπάστηκε το Χριστιανισμό». 


«Αυτό είναι το ευχάριστο; Σήμερα ξύπνησες κεφάτος. Θα μου κάνεις την καρδιά περιβόλι. Ευτυχώς που η εκτέλεση απετράπη και η γυναίκα είναι ελεύθερη. Βλέπεις, πώς αποδίδουν οι διεθνείς πιέσεις;» 


«Το βλέπω, αλλά να αποδίδουν ακριβοδίκαια και όχι μόνο κατ' εντολή». 


«Τι θες να πεις;» 


«Να, δεν είναι φρόνιμο να ξεκινήσει μια διεθνής εκστρατεία για τη σωτηρία της... Chanel;» 


«Γιατί, απειλείται με πτώχευση η Mademoiselle;» 


«Οχι ακριβώς, αλλά απειλείται με απόσυρση το Ν.5». 


«Και τι είναι το Ν.5;» 


«Πλάκα κάνεις; Ποιος δεν γνωρίζει τη ναυαρχίδα της παγκόσμιας αρωματοποιίας; Φαντάσου, αυτός ο μύθος απειλείται με απόσυρση». 


«Δεν πουλάει πια;» 


«Οχιιιι. Ξεσκίζεται στις πωλήσεις. Αλλά φταίνε κάποιες "ευαίσθητες" μύτες στην Ε.Ε. που έκριναν πως τα βρύα που περιέχει, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες. Αλλα κι άλλα δεν τους μυρίζουν, το Ν.5 τούς ξίνισε. Υστερα από 91 χρόνια κυκλοφορίας, τώρα ανακάλυψαν τα βρύα. Για τα... έμβρυα στις κρέμες δεν λένε κουβέντα. Τέλος πάντων. Να μη μιλήσω...». 


«Ωραία, αλλά εσύ γιατί σκας; Ούτε εσύ το φοράς, ούτε η γυναίκα σου. Ασε τη Chanel να ξεμπερδέψει»


«Με πνίγει το δίκιο. Είμαι πάντα δίπλα στο ανήσυχο πνεύμα που είναι μπροστά από την εποχή του. Και η Mademoiselle κάλπαζε... Ξέρεις τι είναι να χτυπάς το κατεστημένο και να ρίχνεις στην αγορά κάτι τόσο ρηξικέλευθο;» 


«Για να είμαι ειλικρινής, δεν καταλαβαίνω το "ρηξικέλευθο"; Μια έξυπνη εμπορική κίνηση και τίποτα περισσότερο». 


«Πας καλά; Δύο κατηγορίες αρωμάτων κυκλοφορούσαν το '20. Η μία για τις ευυπόληπτες κυρίες και η δεύτερη για τις πουτάνες! Οι πρώτες είχαν ένα καθαρό άρωμα μιας μόνο κατηγορίας λουλουδιών και οι δεύτερες κάτι προκλητικό, έντονο και ερεθιστικά ζωώδες. Η Chanel ανέτρεψε το σκηνικό». 


«Πώς το ανέτρεψε; Εβαλε τα δύο αρώματα σε ένα μπουκάλι;» 


«Ή αφελής είσαι ή τον αφελή παριστάνεις. Η Chanel αντιλήφθηκε πως η δεκαετία του '20 ήταν έτοιμη να υποδεχτεί ένα νέο κίνημα στη γυναικεία χειραφέτηση και το καινούριο άρωμα συμβάδιζε βήμα βήμα με την ανεξαρτησία, την τόλμη και την ελευθερία που φυσούσε κάτω από τους κορσέδες τους. Ηρθε κι έδεσε που λένε».


«Και γιατί Ν.5; Δεν βρήκε τίποτα καλύτερο σε όνομα;» 


«Γιατί κατά τη Chanel, το 5 συμβολίζει τη βαθύτερη ουσία των πραγμάτων, πέρα από τις αναμνήσεις από το ορφανοτροφείο που μεγάλωσε. Τα μονοπάτια και οι δρόμοι γύρο απ' αυτό, έμοιαζαν με πεντάρια. Κάτι ακόμη, στο τελικό τεστ, παρέταξε διαφορετικά δείγματα αρωμάτων με αριθμούς από το 1 ώς το 5 και από το 20 ώς το 24. Οι περισσότεροι διάλεξαν το Ν.5. Κι εκείνη, πολύ σοφά, το κράτησε». 


«Εχω μια ιδέα»



«Οποτε έχεις ΜΙΑ ιδέα, τρομάζω». 


«Μήπως ήρθε η εποχή να κυκλοφορήσουμε το δικό μας άρωμα; Εχω κάνει πέντε χρόνια χημεία. Μην πάνε χαμένα». 


«Αντρικό ή γυναικείο;» 


«Λέω, γυναικείο. Εκλογές έγιναν, η Δούρου εκλέχτηκε, η Ράγιου δεν εκλέχτηκε, η ανεργία μειώθηκε, η Σπυράκη μπήκε στην Ευρωβουλή, όλα αυτά αν μπορούσαμε να τα υγροποιήσουμε και να τα βάλουμε σε νέο μπουκάλι...». 


«Πρώτον, δεν χωράνε ούτε σε νταμιτζάνα και δεύτερον, πώς θα το βαφτίσουμε;» 


«Να το πούμε "Κάλπη". Θηλυκό με τα όλα του». 


«Λάθος. Δεν είναι εμπορικό. Θα το πούμε "Μπόνους". Αυτή η ιστορία με τις πενήντα έδρες θα φορεθεί πολύ. Τι λες;» 


«Μ' αρέσει. Πότε αρχίζουμε;» 


«Μόλις αποφασίσει πού θα στρίψει το ποτάμι...»

Δεν υπάρχουν σχόλια: