"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΗΠΑ: Η υπερδύναμη σε πορεία προς δημοσιονομικό χάος?


Ο δημοσιονομικός κίνδυνος των ΗΠΑ είναι ευδιάκριτος. Στις αρχές του ερχόμενου έτους, αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό αντίστοιχες με το 5% του ΑΕΠ θα τεθούν αυτομάτως σε ισχύ. Οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυτόν τον «δημοσιονομικό βράχο» αν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο δεν συμφωνήσουν πώς να τον αποφύγουν.

Για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, αυτό είναι τρομακτικό. Αν συμβεί το απευκταίο, αντί της ανάπτυξης οι ΗΠΑ θα βυθιστούν σε ύφεση, προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. 

Ο βράχος υπάρχει γιατί πολλά και διάφορα προσωρινά μέτρα εκπνέουν ταυτόχρονα. Οι φορολογικές περικοπές του Τζορτζ Μπους, που παρατάθηκαν για δύο χρόνια υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, εκπνέουν στα τέλη του 2012. Το ίδιο και τα προσωρινά μέτρα του κ. Ομπάμα για την απασχόληση. Ο Εναλλακτικός Ελάχιστος Φόρος, που αρχικώς προοριζόταν για τους πλούσιους, θα επιφέρει πλήγμα σε 30 εκατομμύρια Αμερικανούς της μεσαίας τάξης.

Συν τοις άλλοις, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό έλλειμμα άνω των 600 δισ. δολ. σε ένα και μόνον ημερολογιακό έτος και 6,1 τρισ. σε 10 χρόνια. Τίποτα δεν θ’ αλλάξει πριν από τις εκλογές και πιθανότατα δεν θα υπάρξει χρόνος έπειτα από αυτές και ώς τα τέλη του έτους για να επιτευχθεί σωστή δημοσιονομική συμφωνία.

Είναι, λοιπόν, πιθανό να ληφθούν προσωρινά μέτρα.

Πώς αντιδρούν οι εταιρείες; 
 
«Δεν προσλαμβάνουμε», υποστηρίζει ο κ. Κόουτ. Δεν είναι ο μόνος. Η επενδυτική τράπεζα JP Morgan ανακοινώνει ότι το 61% των πελατών της στις ΗΠΑ διατείνεται πως ο δημοσιονομικός βράχος επηρεάζει τα σχέδιά τους για προσλήψεις. Είναι κι αυτός ένας λόγος για τον οποίο βρίσκεται η ανεργία σε τόσο υψηλά επίπεδα. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών βυθίστηκαν κατά 13,2% τον Αύγουστο, εν μέρει γιατί οι εταιρείες φοβούνται πάρα πολύ ώστε να επενδύσουν τη σωρεία ρευστού τους αυξάνοντας την παραγωγή.

Δεν γνωρίζουν πού θα βρίσκονται οι φορολογικοί συντελεστές το ερχόμενο έτος. Δεν γνωρίζουν αν οι πελάτες τους θα αρχίσουν ξαφνικά να αναζητούν φθηνότερα αγαθά – προβλέπεται πως η εκπνοή όλων των φορολογικών ελαφρύνσεων του κ. Μπους θα πυροδοτήσει αύξηση φόρων κατά 3.500 δολάρια ανά νοικοκυριό.

Η αβεβαιότητα κάνει δύσκολο τον σχεδιασμό. Αυτό έχει επιπτώσεις. «Αν δεν σχεδιάσεις, δεν επενδύεις. Αν δεν επενδύσεις, δεν προσλαμβάνεις», τονίζει ο Μπρους Γιόστεν του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ. Η αβεβαιότητα για τις μελλοντικές οικονομικές συνθήκες έχει προσθέσει τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα στον δείκτη ανεργίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Ερευνα της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων –ενός μικρού επιχειρηματικού λόμπι– στηρίζει αυτή τη θεωρία. Οργανώσεις επιχειρηματιών υποστηρίζουν ότι, μεσοπρόθεσμα, το Κογκρέσο πρέπει να θέσει υπό έλεγχο τα διογκούμενα χρέη. Ολες οι συμφωνίες για την επίτευξη αυτού του στόχου περιλαμβάνουν τόσο φορολογικές αυξήσεις (κάτι στο οποίο αντιδρούν οι Ρεπουμπλικανοί) όσο και περικοπές στα επιδόματα (που μισούν οι Δημοκρατικοί).

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είπε κάποτε: «Τίποτα δεν είναι βέβαιο, εκτός από τον θάνατο και τους φόρους». 

Την σήμερον ημέραν, οι φόροι είναι κάθε άλλο παρά βέβαιοι. Και αν δεν αλλάξει αυτό, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα κινδυνεύσουν θανάσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: