Europe Tries to Curb U.S. Role in Tracking Terrorists’ Funds
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε χθες προτάσεις για την ανίχνευση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Γηραιά Ηπειρο, επιδιώκοντας να βάλει ένα τέλος στον πρωταγωνιστικό ρόλο των Αμερικανών στον συγκεκριμένο τομέα.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να βρει τη δική της λύση για την ανεύρεση των στοιχείων που της ζητούνται και τα οποία βρίσκονται στο έδαφος των κρατών–μελών της», τόνισε η επίτροπος για την Εσωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλστρομ. Σημαντικός αριθμός ευρωβουλευτών έχουν κατ’ επανάληψη εκφραστεί κατά του ισχύοντος προγράμματος, βάσει του οποίου οι Βρυξέλλες αποστέλλουν μαζικά στις ΗΠΑ πληροφορίες όσον αφορά ύποπτες χρηματικές συναλλαγές. Πρόκειται για πρόγραμμα που καθιερώθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και το οποίο εξελίχθηκε σε κατ’ εξοχήν σύμβολο των διαφορετικών αντιλήψεων περί ισορροπίας μεταξύ ιδιωτικού βίου και εθνικής ασφάλειας σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες.
Οι προτάσεις της κ. Μάλστρομ για τη δημιουργία παράλληλου συστήματος με το οποίο οι Ευρωπαίοι θα μοιράζονται πληροφορίες με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη ενδέχεται να κατευνάσουν εκείνους που πιστεύουν πως η ανεξέλεγκτη παρακολούθηση των οικονομικών συναλλαγών απειλεί τα ευρωπαϊκά στάνταρ περί προστασίας του ιδιωτικού βίου.
«Θα πρόκειται για ένα σύστημα, που θα σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα του πολίτη και κυρίως θα εγγυάται την προστασία των δεδομένων», τόνισε η κ. Μάλστρομ. Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το γραφείο της, «αντικειμενικός στόχος του νέου προγράμματος είναι ο περιορισμός του όγκου των προσωπικών δεδομένων που μεταφέρονται στις ΗΠΑ».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να έχει ήδη σχεδιάσει ένα Πανευρωπαϊκό Σύστημα Ανίχνευσης της Χρηματοδότησης των Τρομοκρατών. Η εφαρμογή του εν λόγω συστήματος έχει κόστος 50 εκατ. ευρώ, ενώ οι ετήσιες δαπάνες του έχουν ήδη υπολογιστεί σε 11 εκατ. ευρώ ετησίως. Η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος αμφισβητείται ήδη, δεδομένου ότι το νέο αυτό σύστημα προαπαιτεί άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των κρατών–μελών της Ε.Ε.
Το υπάρχον πρόγραμμα επιτρέπει στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας πρόσβαση στα δεδομένα ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω της Κοινωνίας για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Τηλεπικοινωνία (Swift), που παρακολουθεί καθημερινά την κίνηση τρισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ τραπεζών και άλλων οικονομικών θεσμών.
Τον Φεβρουάριο του 2010, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του «παγώματος» της πρόσβασης των Αμερικανών στα τραπεζικά δεδομένα της Ευρώπης, κρίνοντας ότι η μαζική μεταφορά στοιχείων στις ΗΠΑ παραβιάζει την αρχή της προστασίας του ιδιωτικού βίου. Λίγους μήνες αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, προσβλέποντας να καθιερώσει πως κάθε αίτημα για πληροφορίες από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού θα εκτιμάται πρώτα από τη Europol. Τον Ιούλιο του 2010, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε μια αναθεωρημένη συμφωνία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου