"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΖΑΝ-ΛΙΚ ΓΚΟΝΤΑΡ: Πρέπει να πληρώνουμε για δικαιώματα χρήσης του ΛΟΓΙΚΟΥ "άρα" στην Ελλάδα

Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ δεν έκρυψε ποτέ τη συμπάθειά του για την Ελλάδα. Την αρχαία φυσικά, αλλά και τη νέα. 

Πέρυσι αρνήθηκε να μεταβεί στις Κάννες για την προβολή της ταινίας του «Film Socialisme» (που προβάλλεται από σήμερα στην Ελλάδα), λέγοντας ότι «προβλήματα όπως το ελληνικό δεν μου επιτρέπουν να είμαι μαζί σας». Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι «όλος ο κόσμος χρωστάει σήμερα στην Ελλάδα».

Ο 80χρονος πατέρας της νουβέλ βαγκ έρχεται τώρα να συγκεκριμενοποιήσει τον προβληματισμό του και να δώσει μια «λύση» στην ελληνική κρίση. 

«Οι Ελληνες μάς έδωσαν τη λογική, κι έχουμε χρέος απέναντί τους γι' αυτό», λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γκάρντιαν» και δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας. «Ο Αριστοτέλης ήταν εκείνος που διατύπωσε το μεγάλο "άρα". Για παράδειγμα "Δεν μ'αγαπάς πια, άρα...". Ή "σ' έπιασα στο κρεβάτι μ' έναν άλλο άνδρα, άρα…". Χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη εκατομμύρια φορές, για να λάβουμε τις πιο σημαντικές μας αποφάσεις. Ηρθε ο καιρός να αρχίσουμε να πληρώνουμε γι' αυτήν».

Κι εδώ ο Γκοντάρ μπαίνει στο ζουμί: «Αν κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τη λέξη "άρα" (therefore στα αγγλικά, donc στα γαλλικά) πληρώνουμε 10 ευρώ στην Ελλάδα, η κρίση θα τελειώσει σε μια μέρα και οι Ελληνες δεν θα χρειαστεί να πουλήσουν τον Παρθενώνα στους Γερμανούς. Εχουμε την τεχνολογία να εντοπίσουμε όλα αυτά τα "άρα" στο Google. Μπορούμε να χρεώνουμε και μέσω του iPhone. Κάθε φορά που η Ανγκελα Μέρκελ λέει στους Ελληνες "σας δανείσαμε όλα αυτά τα λεφτά, άρα πρέπει να μας τα επιστρέψετε με τόκο", θα πληρώνει πρώτα δικαιώματα».

Η δημοσιογράφος της «Γκάρντιαν» αιφνιδιάστηκε με την ιδέα, όμως ο Γκοντάρ έβαλε αμέσως τα γέλια, γέλασε κι εκείνη, γέλασε και κάποιος στο διπλανό δωμάτιο, ας γελάσουμε κι εμείς, προς Θεού ας μην τον πάρουμε σοβαρά, ο άνθρωπος είναι γνωστό ότι είναι εχθρός του κόπιραϊτ...

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: