Ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας, παγκοσμίως, με διπλάσιο, ένοπλο προσωπικό της αστυνομίας
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ
Διπλάσιο προσωπικό, σε σχέση με την αστυνομία, απασχολούν οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία όμως δεν απαντά στο θεμελιώδες ερώτημα εάν αυτή η πρακτική ενισχύει ή υπονομεύει την ασφάλεια.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Graduate της Γενεύης υποστηρίζουν ότι το 2011 οι ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας (SPS) απασχολούν 19,5-25,5 εκατομμύρια υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, έχοντας σε πολλές χώρες διπλασιάσει αν όχι τριπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων τους μέσα στην τελευταία δεκαετία.
«Η παγκόσμια τάση για περιορισμό του κράτους, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών δημόσιας ασφάλειας, συνέβαλε στην ανάπτυξη του τομέα της ιδιωτικής ασφάλειας», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Small Arms Survey (SAS), Κιθ Κράουζε. Και έτσι εξηγείται γιατί η ασφάλεια των αεροδρομίων και των φυλακών, αλλά και οι έλεγχοι για παράνομους μετανάστες εκχωρούνται ολοένα και συχνότερα σε ιδιωτικές εταιρείες. «Ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται στις SPS αυξήθηκε με γρήγορο ρυθμό από τα μέσα της δεκαετίας του '80 και σήμερα ξεπερνά τον αριθμό των αστυνομικών σε παγκόσμια κλίμακα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητών, τα μέλη των SPS διαθέτουν από 1,7 έως και 3,7 εκατομμύρια όπλα, όμως, όπως υπογραμμίζεται, ο αριθμός είναι μόνο ένα κλάσμα αν συγκριθεί με το οπλοστάσιο των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς η αστυνομία εκτιμάται ότι διαθέτει 26 εκατομμύρια όπλα και οι ένοπλες δυνάμεις τουλάχιστον 200 εκατομμύρια.
Εκτός των περιοχών που μαστίζονται από συγκρούσεις, οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας, που διαθέτουν τα περισσότερα όπλα, είναι αυτές της Λατινικής Αμερικής. Στην περιοχή αυτή του κόσμου παρατηρείται και η μεγαλύτερη αναλογία ιδιωτικών υπαλλήλων ασφάλειας σε σχέση με τους αστυνομικούς. Ετσι, στη Γουατεμάλα υπάρχουν 120.000 ιδιωτικοί φύλακες και μόλις 20.000 αστυνομικοί. Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Ονδούρα, στην Ινδία και την Κίνα.
(Πηγές: www.smallarmssurvey.org, ΑΠΕ)
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,
ΠΑΡΑΔΟΞΑ,
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου