Οι τοίχοι της φυλακής γέμισαν ΧΡΩΜΑ και ΨΥΧΗ
Aπο την ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ
H τέχνη δεν έχει στεγανά ακόμα και αν εκτίθεται στους γκρίζους τοίχους μιας φυλακής. Πρόκειται για την περίπτωση κρατουμένων μαθητών γυμνασίου και λυκείου στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων στον Αυλώνα που κατάφεραν -σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών- να δώσουν "ζωή" και να μετατρέψουν σε γκαλερί τον προαύλιο χώρο της φυλακής με τα πολύχρωμα γκράφιτι που δημιούργησαν πάνω σε 1.000 τ.μ. τοίχων. Η εικαστική παρέμβαση με τους πρωτότυπους "πίνακες ζωγραφικής" μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα έγινε όχημα και εργαλείο για τη διαδικασία της κοινωνικής επανένταξης των νεαρών αυτών κρατουμένων.
Παράλληλα αποτέλεσε τη σύνδεσή τους με την κοινωνία. Το προαιρετικό πολιτιστικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρ. Σκανδάμη, και του γ.γ. Νέας Γενιάς, Γ. Λιβανού.
Την αρχική ιδέα για το φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα -με τίτλο "Ζωγραφική Τοίχου"- είχε ο διευθυντής του σχολείου Πέτρος Δαμιανός. Την πρωτοβουλία "αγκάλιασε" ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Γ. Χαρβαλιάς. Συμμετείχαν συνολικά 23 φοιτητές της Σχολής. Στη διοργάνωση και την επιμέλεια του προγράμματος συμμετείχε και ο επίκουρος καθηγητής κ. Γιάννης Σκαλτσάς. Στο κατάστημα κράτησης νέων του Αυλώνα είναι έγκλειστοι περίπου 380 κρατούμενοι στους οποίους έγινε πρόταση από το σχολείο και τον διευθυντή της φυλακής Παύλο Δουλάμη, εφόσον ήθελαν, να συμμετάσχουν.
Το πρόγραμμα έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους κρατούμενους αφού τους δημιουργούσε μία αίσθηση ελευθερίας και καλλιτεχνικής έκφρασης. Ηταν σαν να έβαζαν τέλος στο γκρι παρελθόν τους Για την υλοποίηση του προγράμματος υπήρξε και η συμβολή της κ. Αλίκης Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, που είναι πρόεδρος του Ιδρύματος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που φέρει το όνομά της, καθώς και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (δύο εταιρείες προσέφεραν τα υλικά βαφής και αναψυκτικά).
Ο κ. Μαρίνος Σκανδάμης δήλωσε : "Η τέχνη κατά κανόνα αποτελεί ατομική έκφραση. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, με τη συνεργασία φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών και των κρατουμένων, η τέχνη απέκτησε κοινωνικά χαρακτηριστικά καθιστώντας αναγκαία τη σύνδεση του κόσμου μέσα και έξω από το κατάστημα κράτησης. Τέτοιες πρωτοβουλίες ξεκινούν τις διαδικασίες της επανένταξης μέσα από τις φυλακές και όχι, όπως γίνεται συνήθως, αφού αποφυλακιστεί κάποιος".
ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΘΝΟΣ,
ΚΟΙΝΩΝΙΑ,
ΠΑΡΑΔΟΞΑ,
ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,
ΤΕΧΝΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου