Εξοικονομώντας χρήμα μέσω του... Διαστήματος
Συνέντευξη του διευθυντή του ESPI Kai - Uwe Schrogl στον Γιαννη Eλαφρο
Ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη, σε ένα άλλο δρόμο, φωτισμένο από τα άστρα, παρουσιάζει σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Κ» ο καθηγητής Kai - Uwe Schrogl, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διαστημικής Πολιτικής (ESPI), που εδρεύει στη Βιέννη, και επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα τη χώρα μας. Βασικές του προτάσεις η εκπόνηση μιας εθνικής στρατηγικής για το Διάστημα και η δημιουργία ενός κυβερνητικού Γραφείου Διαστήματος, που θα την προωθήσει.
Οταν μιλάμε για διαστημική πολιτική, το μυαλό των περισσοτέρων πηγαίνει στον… Πόλεμο των Αστρων, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ πιο γήινο. «Οταν μιλάμε για Διάστημα, πολλοί πολιτικοί και πολίτες νομίζουν ότι μιλάμε για ταξίδι στα άστρα, για αστροναύτες και άλλους πλανήτες. Αρα θεωρούν ότι είναι κάτι πολύ εξωτικό, σαν να πετάς λεφτά προς τα αστέρια», μας είπε ο γερμανικής καταγωγής διευθυντής του ESPI. «Ειδικά σε χώρες με έντονα δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, όλα αυτά μπορεί να ακούγονται εξωπραγματικά. Κι όμως οι εφαρμογές της διαστημικής πολιτικής έχουν θετική επίδραση, τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στην κοινωνική πρόοδο».
Ο τεχνοκράτης κ. Kai - Uwe Schrogl καταγράφει μια σειρά από τομείς, που μπορεί να συνεισφέρει η ανάπτυξη δορυφόρων στο Διάστημα: Τηλεπικοινωνίες, ραδιόφωνο και τηλεόραση, πλοήγηση (με το GPS και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό σύστημα Galileo), μετεωρολογία, προβλέψεις για το κλίμα, προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.
«Η Ελλάδα δεν ξεκινά από το μηδέν, δεν είναι άσχετη με το θέμα, έχει ήδη μια θέση στη διαστημική πολιτική της Ευρώπης. Συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος από το 2005, έχει σε τροχιά δορυφόρο, ενώ η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία παράγει προηγμένα τεχνολογικά συστήματα σε συνεργασία με την ESA. Μετά όμως έξι χρόνια συμμετοχής στην ESA, αφού πέρασε την πρώτη φάση του προσανατολισμού, ήρθε η ώρα να περάσει σε ανώτερο επίπεδο», τονίζει ο διευθυντής του ESPI. «Η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί πολύ. Το ζητούμενο σήμερα είναι να δει σε ποιους τομείς μπορεί να επενδύσει και να κερδίσει», συμπληρώνει.
Η Ελλάδα καταβάλλει μια ετήσια συνδρομή για τη συμμετοχή της στην ΕSA και λαμβάνει ανταποδοτικά συμβόλαια για κατασκευές και ερευνητικά προγράμματα. Οι ιθύνοντες του ESPI προτείνουν μια πιο ενεργητική εθνική παρέμβαση, που δεν θα εξαντλείται στα ανταποδοτικά οφέλη.
«Υπάρχουν πολλά πεδία επένδυσης», σημειώνει η δρ Χριστίνα Γιαννοπαπά, στέλεχος στην ESPI, παρουσιάζοντας ορισμένες προτάσεις για τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από το Διάστημα: «Ο τομέας της ενέργειας, για την ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων μεταφοράς ενέργειας, είναι απαραίτητο σημείο για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών. Σημαντική μπορεί να είναι επίσης η συνεισφορά και στον σχεδιασμό του δικτύου αγωγών για φυσικό αέριο. Η τόσο σημαντική για την Ελλάδα αντιπυρική προστασία, η φύλαξη των συνόρων, η καταγραφή της πολεοδομικής κατάστασης ή ακόμα και πολεοδομικών παραβιάσεων, θα μπορούσαν να προωθηθούν με τη χρήση δορυφορικών εφαρμογών. Ακόμα και η καταγραφή των οικιών με πισίνα, θα μπορούσε να γίνει από δορυφόρο», μας λέει η δρ Γιαννοπαπά.
«Το Διάστημα θα μπορούσε να συμβάλει επίσης στην εξοικονόμηση χρημάτων. Για παράδειγμα, με την τηλεϊατρική θα μπορούσε να μειωθούν οι αερομεταφορές ασθενών από νησιά και απομακρυσμένα σημεία στις πραγματικά αναγκαίες, αφού θα μπορούσε να διαγνωσθεί ποιοι πραγματικά έχουν ανάγκη. Επίσης, θα μπορούσε να εξοπλισθεί η ελληνική ναυτιλία από συστήματα αποφυγής της πειρατείας», συμπληρώνει.
«Για να γίνουν βήματα σε αυτή την κατεύθυνση είναι ανάγκη η Ελλάδα να αναπτύξει τη δική της στρατηγική για τη δημιουργία υπηρεσιών που μπορεί να δικτυωθούν με το Διάστημα, πάνω στις οποίες μπορεί να δημιουργηθούν μικρές ή μεγαλύτερες εταιρείες καινοτομίας (start up)», προτείνει ο καθηγητής Schrogl.
Ο Γερμανός τεχνοκράτης υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μακροπρόθεσμης πολιτικής στήριξης. «Σε αυτό μπορεί να συμβάλει μια άτυπη κοινοβουλευτική επιτροπή για το Διάστημα, με συμμετοχή αντιπροσώπων από όλα τα κόμματα», καταλήγει.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΝΑΠΤΥΞΗ,
ΔΙΑΣΤΗΜΑ,
ΕΠΙΣΤΗΜΗ,
ΠΡΟΣΩΠΑ,
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου