"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Έτσι χάσαμε την αυτάρκειά μας -- Και η... φασολάδα έγινε εισαγόμενη

Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ...
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΟΥΤΟΥΚΕΛΗ

Διάπλατα τις πόρτες στα πάσης φύσεως εισαγόμενα προϊόντα έχει ανοίξει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, αφήνοντας «ακάλυπτους» τους Έλληνες αγρότες που βλέπουν να μπαίνουν στο καλάθι της νοικοκυράς μέχρι και σκόρδα από την Τουρκία και κρεμμύδια από τη Νότια Αμερική.

Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα το 70% των αγροτικών προϊόντων της διατροφής των Ελλήνων εισάγονται, ενώ πριν από μία 30ετία η εγχώρια παραγωγή κάλυπτε το 90% των αναγκών.

Μάλιστα, την ώρα που επώνυμα προϊόντα -όπως οι πατάτες Νάξου και Νευροκοπίου- είναι δυσεύρετα στις αγορές, πατάτες από την Αίγυπτο κατακλύζουν τα ελληνικά ράφια, όπως και όσπρια από τη Βόρεια Αμερική, τομάτες από την Ολλανδία, φρούτα από τη Χιλή κ.ο.κ.

Το 2010 η χώρα πλήρωσε 6 δισ. ευρώ για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, εκ των οποίων το ένα τρίτο ήταν οι δαπάνες για κρέατα, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. 

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 11% την περίοδο 1999-2009, αποτυπώνοντας την εντεινόμενη απώλεια ανταγωνιστικότητας του τομέα. Την ίδια ώρα, που τα εισαγόμενα τρόφιμα «εισβάλλουν» στην Ελλάδα, μεγάλες εκτάσεις γης στη χώρα παραμένουν ακαλλιέργητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο νομός Σερρών, όπου τα μη καλλιεργούμενα χωράφια φτάνουν στο 30%-40%.

Παρότι, η ελληνική γεωργία είναι σε θέση να παράγει προϊόντα μοναδικής ποιότητας και ποικιλίας, διεθνώς αναγνωρίσιμα, απαξιώθηκε μέσα από μια πολιτική που επί δεκαετίες χαρακτηρίστηκε από την κακοδιαχείριση, την επιδοματική λογική, την αμυντική προσέγγιση. Υπήρχαν βέβαια και οι αντικειμενικές δυσκολίες, όπως π.χ. τα πλαφόν παραγωγής (γάλα, πελτές, κ.λπ.) και η αντιαγροτική πολιτική της ΕΟΚ (π.χ. πλήρωναν επιδοτήσεις για τις χωματερές και όχι για την αγορά), η οποία ενσωματώθηκε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα.

Έτσι, η χώρα έχασε την αυτάρκειά της σε σιτηρά, ζάχαρη, όσπρια κ.λπ. ενώ διογκώθηκε το μεγάλο χρέος!  

Σήμερα η παραδοσιακή ελληνική φασολάδα, αποτελείται κατά το ήμισυ σχεδόν από εισαγόμενα φασόλια, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 46% των αναγκών καλύπτεται από εισαγωγές. Μάλιστα, η εξάρτηση της χώρας αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο αφού μέσα σε μία διετία, από το 2007 στο 2009, η παραγωγή των ελληνικών ξηρών φασολιών μειώθηκε κατά 27% όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Χειρότερη όμως είναι η κατάσταση για τις φακές και τα ρεβίθια, αφού εισάγουμε το 92% και το 69% της κατανάλωσης αντίστοιχα.

Στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δείχνουν ότι η ελληνική παραγωγή σε ξηρά όσπρια μπορεί να καλύψει μόνο το 44% της εγχώριας ζήτησης. Για να καλυφθεί αυτό το κενό η χώρα εισήγαγε πέρυσι 10,8 εκατ. κιλά φακές, κυρίως από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, ενώ εξήγαγε 294.088 κιλά.

Την ίδια περίοδο πραγματοποίησε εισαγωγές από την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες 132 εκατ. κιλά πατάτας, ενώ εξήγαγε στην Τσεχία, την Πολωνία και αλλού 24 εκατ. κιλά.

Τα ποσοστά είναι ακόμα πιο ανησυχητικά όσον αφορά το κρέας, αφού οι Έλληνες κτηνοτρόφοι καλύπτουν μόλις το 34% των αναγκών της ελληνικής αγοράς σε μοσχαρίσιο κρέας και το 40% σε χοιρινό.

Στο μεταξύ, παράγοντες του γεωργικού εμπορίου επισημαίνουν ότι η χώρα δεν διαθέτει επιθετική πολιτική εξαγωγών και τονίζουν ότι όσα δαπανά η Ελλάδα για την προώθηση όλων των αγροτικών της προϊόντων σε όλες τις αγορές του εξωτερικού δαπανά η Ισπανία μόνο για το ελαιόλαδο, μόνο σε μία χώρα.

Η Τουρκία
Επίσης, η γειτονική Τουρκία αναδεικνύεται σε σημαντικό ανταγωνιστή για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αφού όπως επισημαίνεται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το ποσοστό των εισαγωγών, φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία ανήλθε το 2009 στο 47,6% επί των συνολικών εισαγωγών από τη γειτονική χώρα όταν το 2001 έφθανε το 6,5%.

Ωστόσο, χαραμάδα αισιοδοξίας ανοίγει το γεγονός ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των αγροτικών προϊόντων κατά το 11μηνο (πλην Δεκεμβρίου) του 2010 μειώθηκε κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Κι αυτό, καθώς λόγω της ύφεσης μειώθηκαν 4,7% οι εισαγωγές, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν 4,2% οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Το έλλειμμα δηλαδή από 2,2 δισ. ευρώ το 2009 μειώθηκε το 2010 σε 1,76 δισ. ευρώ.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: