"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΠΑΝΙΑ: Τα χαμένα παιδιά επιστρέφουν

THE NEW YORK TIMES / TA NEA

Με την προτροπή τεθλιμμένων συγγενών, ισπανοί δικαστές ερευνούν εκατοντάδες κατηγορίες ότι βρέφη απήχθησαν και πουλήθηκαν για υιοθεσία στη διάρκεια μιας περιόδου 40 ετών. Αυτό που μπορεί να είχε αρχίσει ως πολιτικά αντίποινα εις βάρος αριστερών οικογενειών κατά τη δικτατορία του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο, φαίνεται πως μετατράπηκε σε μια επιχείρηση λαθραίας διακίνησης βρεφών στην οποία γιατροί, νοσηλεύτριες, ακόμη και μοναχές συνεργάστηκαν με εγκληματικά δίκτυα. Οι υποθέσεις, οι οποίες μπορεί να είναι χιλιάδες, προκαλούν κραδασμούς στην Ισπανία, μια χώρα που δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου (1936-39) και τη διακυβέρνηση του Φράνκο.

Την περασμένη εβδομάδα, η 78χρονη Κονσεπσιόν Ροντρίγκο Ρομέρο έγινε μια από τους ολοένα και περισσότερους ισπανούς γονείς που καταφεύγουν στα δικαστήρια για να ανακαλύψουν τι συνέβη στα μωρά τους. Η Ροντρίγκο Ρομέρο, πρώην μοδίστρα, γέννησε πρόωρα το μωρό της το 1971 σ' ένα νοσοκομείο της Σεβίλλης. Ενας γιατρός της είπε πως έκανε γιο που ήταν μικρόσωμος, όμως «ήταν πολύ καλά στην υγεία του και θα μπορούσε να γίνει πολύ μεγαλύτερος», θυμάται σε συνέντευξή της. Ο γιατρός όμως ουδέποτε ξαναφάνηκε και εκείνη δεν ξαναείδε το μωρό της. Δύο ημέρες αργότερα, ένας άλλος γιατρός του νοσοκομείου είπε στον σύζυγό της ότι το μωρό εστάλη σε άλλο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις και πέθανε εκεί. Για την ταφή του βρέφους φρόντισε το δεύτερο νοσοκομείο, είπε ο γιατρός, και η σορός βρίσκεται στο κοιμητήριο Σαν Φερνάντο της Σεβίλλης, σ' έναν ανώνυμο τάφο. «Βαθιά μέσα μου ήξερα πάντα ότι μου έκλεψαν τον γιο μου», λέει η Ροντρίγκο Ρομέρο.

Η ισπανική Δικαιοσύνη υποχρεώθηκε να αναλάβει δράση αφού η Anadir, μια ένωση που σχηματίστηκε για να εκπροσωπήσει ανθρώπους που αναζητούν αγνοούμενα παιδιά ή συγγενείς τους, κατέθεσε τις πρώτες προσφυγές στα τέλη Ιανουαρίου. Ο εισαγγελέας Κάντιντο Κόντε-Πούμπιντο ανακοίνωσε στις 18 Ιουνίου ότι εξετάζονται 849 υποθέσεις, προσθέτοντας ότι 162 μπορεί ήδη να καταχωρηθούν ως ποινικές υποθέσεις, επειδή υπάρχουν στοιχεία ότι επρόκειτο για απαγωγές. Τα περισσότερα από αυτά τα εγκλήματα έχουν παραγραφεί και δικηγόροι συζητούν αν μπορεί να θεσπιστεί ένας ειδικός νόμος γι' αυτά. Το 2008, ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο διασημότερος διεθνώς δικαστής της Ισπανίας, επεξέτεινε την έρευνα κατηγοριών για εγκλήματα κατά την εποχή του Φράνκο ώστε να εξετάσει αν ο Φράνκο είχε διατάξει να απαχθούν χιλιάδες μωρά από γυναίκες οι οποίες είχαν υποστηρίξει στον εμφύλιο πόλεμο τους δημοκρατικούς αντιπάλους του.

Οι υποθέσεις των εξαφανισμένων βρεφών εκτείνονται από το 1950 ώς το 1990, συνεχίζονται δηλαδή για χρόνια μετά τον θάνατο του Φράνκο, το 1975. Δεν είναι γνωστό αν κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο. Ο Κόντε-Πούμπιντο, ο οποίος λέει πως είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πόσες υποθέσεις θα έρθουν ακόμη στην επιφάνεια, δήλωσε επίσης για πρώτη φορά πως μπορεί να εμπλέκονται δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος. Δεν έδωσε λεπτομέρειες, λέγοντας μόνο ότι δεν πιστεύει πως «μία και μόνη οργάνωση» οργάνωσε όλες τις απαγωγές.

Σύμφωνα με την Anadir, λίγοι υιοθετημένοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να βρουν τους γονείς τους, αλλά μέχρι στιγμής οι περισσότεροι προτιμούν να παραμείνουν ανώνυμοι. Για να βοηθήσει με τα νομικά ζητήματα, η Anadir και άλλες παρόμοιες ενώσεις που έχουν ξεφυτρώσει καθώς αυξάνεται ο κατάλογος αυτών που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, προσπαθούν να στρατολογήσουν δικηγόρους πρόθυμους να εργαστούν χωρίς αμοιβή.

ΕΚΤΑΦΕΣ. Τον περασμένο μήνα έγιναν οι πρώτες εκταφές στο κοιμητήριο της Λα Λίνεα ντε λα Κονσεπσιόν έπειτα από ισχυρισμούς ότι είχαν ταφεί εκεί νεογέννητα. Από το γραφείο του περιφερειακού εισαγγελέα της Μαδρίτης ανακοινώθηκε ότι θα χρειαστεί μέλη του ιατρικού προσωπικού, περιλαμβανομένων μοναχών που εργάστηκαν ως νοσηλεύτριες, να καταθέσουν στο δικαστήριο για το πού βρίσκονται μερικά παιδιά τα οποία γεννήθηκαν μέσα στη 40ετία που ερευνάται. Μερικές μοναχές έχουν ομολογήσει ότι πούλησαν παιδιά, χωρίς όμως να ομολογήσουν ότι αποτελούσαν μέρος ενός εγκληματικού δικτύου. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν έχει κάνει σχόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: