"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Συνεχίζεται η έκρηξη στην παραγωγή πληροφορίας

Του Δημήτρη Μαλλά

Για υπερδιπλασιασμό κάθε δύο χρόνια της ψηφιακής πληροφορίας που παράγεται σε παγκόσμιο επίπεδο κάνει λόγο μία νέα μελέτη της IDC με τίτλο «Extracting Value from Chaos», η οποία πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της EMC, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας, ο όγκος των δεδομένων που θα δημιουργηθούν ή θα αναπαραχθούν αγγίζει το κολοσσιαίο 1,8 zettabytes, το οποίο αντιστοιχεί σε 1,8 τρισεκατομμύρια GBs!

Μόνον από πλευράς όγκου δεδομένων, 1.8 zettabytes ισοδυναμεί:

Με την ψηφιακή πληροφορία που θα παραχθεί εάν κάθε άνθρωπος στις ΗΠΑ στέλνει 3 tweets κάθε λεπτό, χωρίς διακοπή, για τα επόμενα 26.976 χρόνια.

Με την ψηφιακή πληροφορία που θα παραχθεί εάν κάθε άνθρωπος στη Γη κάνει περισσότερες από 215 εκατομμύρια μαγνητικές τομογραφίες υψηλής ανάλυσης την ημέρα.

Με περισσότερες από 200 δισεκατομμύρια ταινίες υψηλής ανάλυσης (διάρκειας 2 ωρών η καθεμία), για την παρακολούθηση των οποίων ένας άνθρωπος θα χρειαζόταν 47 εκατομμύρια χρόνια, παρακολουθώντας 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Με τον όγκο των πληροφοριών που χρειάζεται για να γεμίσουν 57.5 δισεκατομμύρια 32GB Apple iPads. Με τόσα iPads θα μπορούσαμε:

Να δημιουργήσουμε ένα τείχος από iPads, με μήκος 4.005 μίλια και ύψος 61 πόδια, το οποίο θα εκτείνεται από το Anchorage της Αλάσκας, μέχρι το Μαϊάμι στη Φλώριδα.

Να κατασκευάσουμε το Σινικό Τείχος από iPad, με ύψος δύο φορές μεγαλύτερο από το αρχικό.

Να χτίσουμε τείχος ύψους 20 ποδών γύρω από τη Νότια Αμερική.

Να σκεπάσουμε το 86% της πόλης του Μεξικού.

Να χτίσουμε ένα βουνό 25 φορές ψηλότερο από το όρος Φούτζι στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τους μελετητές της IDC, οι δυνάμεις πίσω από αυτή την ασυγκράτητη αύξηση οδηγούνται από την εξέλιξη της τεχνολογίας και το κόστος. Νέες, «φιλικές προς την πληροφορία» τεχνολογίες μειώνουν το κόστος δημιουργίας, διακίνησης, διαχείρισης και αποθήκευσης ψηφιακού περιεχομένου, στα επίπεδα του ενός έκτου των δαπανών που απαιτούνταν το 2005. Επιπλέον, από το 2005 οι ετήσιες επενδύσεις των επιχειρήσεων στον τομέα του «ψηφιακού σύμπαντος» -υποδομές cloud, εξοπλισμός, λογισμικό, υπηρεσίες και προσωπικό που δημιουργεί, διαχειρίζεται, αποθηκεύει και αξιοποιεί οικονομικά την ψηφιακή πληροφορία, έχουν αυξηθεί κατά 50%, φτάνοντας τα 4 τρισ. δολάρια.

Η μελέτη αναφέρει ακόμη πλέον υπάρχουν νέα εργαλεία αναζήτησης και ανάλυσης που βοηθούν τους οργανισμούς να αποκτήσουν βαθύτερη γνώση των μη δομημένων πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους, οι οποίες και αποτελούν περισσότερο από το 90% του ψηφιακού σύμπαντος.

Τα εργαλεία αυτά μπορούν να παράγουν αυτόματα πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα που διαθέτουμε, όπως περίπου κάνει ένα πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπων που μας βοηθά να κάνουμε tag στις φωτογραφίες του Facebook. Ο όγκος των λεγόμενων Data about data, ή αλλιώς metadata, αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με ολόκληρο το ψηφιακό σύμπαν. 

Υπάρχει, πάντως, και ένα αρκετά ανησυχητικό εύρημα: λιγότερο από το ένα τρίτο της πληροφορίας που υπάρχει στο ψηφιακό σύμπαν προστατεύεται έστω και κατ' ελάχιστο. Μόνον οι μισές, περίπου, από τις πληροφορίες που θα πρέπει να είναι προστατευμένες, προστατεύονται στην πράξη.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: