"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Καθυστερήσεις στον επαναπατρισμό λαθρομεταναστων λόγω στάσης πληρωμών!

Του Κωστα Oνισενκο

Την ώρα που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ανακοινώσει τη δεύτερη φάση του προγράμματος Εθελοντικού Επαναπατρισμού Μεταναστών συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που υλοποιεί το πρόγραμμα δεν έχει λάβει ακόμα τα χρήματα από την πρώτη φάση, εξαιτίας των αλλαγών στη διαδικασία πληρωμών στο Δημόσιο. 

«Στην παρούσα στιγμή δεν δεχόμαστε άλλη αίτηση, καθώς η συμμετοχή στο πρόγραμμα έχει υπερκαλυφθεί και για τις δύο φάσεις. Εχουμε πάνω από 1.500 αιτήσεις και γενικά υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους μετανάστες. Οπως μας λένε, περισσότεροι από αυτούς είναι ουσιαστικά άστεγοι και χωρίς κανένα έγγραφο παραμονής. Πάρα πολλοί θέλουν να γυρίσουν στις πατρίδες τους, αλλά δεν έχουν κανένα τρόπο να το κάνουν»,  ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα Δανιήλ Εσδράς.

Η επιστροφή αλλοδαπών στην πατρίδα τους αυτή τη στιγμή γίνεται με πόρους του ΔΟΜ. Οπως αναφέρει ο κ. Εσδράς, τα κριτήρια για τις εθνικότητες των ατόμων που επαναπατρίζονται έχουν καθοριστεί από το κράτος και συμβαδίζουν σε μεγάλο βαθμό με τα άτομα που εκδηλώνουν ενδιαφέρον. «Σε μερικές περιπτώσεις κάνουμε κάποιες εξαιρέσεις με βάση κοινωνικά κριτήρια. Για παράδειγμα, ανάμεσα σε αυτούς που ήδη επαναπατρίστηκαν υπάρχουν τρεις Νιγηριανοί. Πρόκειται για μια γυναίκα με δύο ανήλικα παιδιά», προσθέτει. 

Το κόστος του επαναπατρισμού (περίπου 1.000 - 1.200 ευρώ το άτομο) χρηματοδοτείται κατά 75% από κοινοτικούς και κατά 25% από εθνικούς πόρους. Περιλαμβάνονται τα έξοδα για την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, τα εισιτήρια και 300 ευρώ που παίρνει ο κάθε αλλοδαπός μόλις φτάνει στην πατρίδα του.

Η απουσία ταξιδιωτικών εγγράφων και η αδυναμία ταυτοποίησης των αλλοδαπών εξαιτίας της έλλειψης προξενικών αρχών συγκεκριμένων χωρών στην Ελλάδα είναι ένα από αγκάθια στη διαχείριση των παράνομων μεταναστών. Το Αφγανιστάν είναι μια από τις «δύσκολες περιπτώσεις». «Είμαι δύο χρόνια στην Ελλάδα και δεν έχω καταφέρει να βρω δουλειά. Εχω αφήσει πίσω τη γυναίκα μου με τρία παιδιά που χρειάζονται στήριξη. Αποφάσισα να επιστρέψω», μας λέει ο 30χρονος Σαφί Σακχάρ, από την πόλη Κοντούς. Η επιστροφή του θα ήταν αδύνατη αν το ΔΟΜ δεν μεριμνούσε για τα έγγραφα και τα εισιτήριά του. Αφγανοί διπλωμάτες βρέθηκαν πριν από δύο εβδομάδες στην Αθήνα με σκοπό την ταυτοποίηση και παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε συμπατριώτες τους. Εξέδωσαν πάνω από 500 έγγραφα για ένα ταξίδι (laissez-passer) και 80 διαβατήρια. Περίπου 100 Αφγανοί αναμένεται να επαναπατριστούν άμεσα, ενώ έχουν ήδη επιστρέψει εθελοντικά 411 αλλοδαποί.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: