"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΡΑΗΛ: Σχέδια για νέα επέκταση στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Μεγάλες στρατιωτικές σχολές που βρίσκονται στο Τελ Αβίβ ενδέχεται να μεταφερθούν στην ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με σχέδιο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, γράφει η ηλεκτρονική εφημερίδα Ynet.

Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά των στρατιωτικών σχολών που τώρα βρίσκονται κοντά στην περιοχή Γκιλότ, βόρεια του Τελ Αβίβ, σε μια έκταση 32 στρεμμάτων όπου βρίσκεται το όρος Scopus στην ανατολική Ιερουσαλήμ -ένας τομέας που έμεινε υπό ισραηλινό έλεγχο μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 μέχρι τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967.

Στη διάρκεια αυτού του Πολέμου των Έξι Ημερών το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε όλον τον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ, μια προσάρτηση την οποία η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Γιεντότ Αχρονότ, το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Άμυνας μπορεί να επεκταθεί πέρα από τη ζώνη που το Ισραήλ έλεγχε από το 1948 έως το 1967, όπου σήμερα βρίσκεται μια πανεπιστημιούπολη και το νοσοκομείο Χαντάσαχ.

Κατά το σχέδιο προβλέπεται η κατασκευή κατοικιών για 1.400 στρατιωτικούς, αιθουσών συνεδριάσεων, αιθουσών για άθληση, γραφείων και βιβλιοθηκών.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι το σύνολο της Ιερουσαλήμ είναι η «αιώνα και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ανακηρύξουν την ανατολική πλευρά της πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

Σχεδόν 200.000 Ισραηλινοί ζουν στην ανατολική Ιερουσαλήμ, σε δώδεκα εβραϊκούς εποικισμούς που έχει χτίσει το Ισραήλ από το 1967. Στην ανατολική Ιερουσαλήμ ζουν επίσης 270.000 Παλαιστίνιοι.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: