"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KINA: ∆ίνουν πριµ για αποτέφρωση (! ) γιατι δεν χωρούν πια στα νεκροταφεία !

Η Σαγκάη έκανε την αρχή προσφέροντας αποζηµίωση σε όποιον συµφωνήσει να αποτεφρωθεί µετά θάνατον και να σκορπιστεί η στάχτη του στη θάλασσα. 
Ο στόχος; Η κατάργηση των ασύµφορων νεκροταφείων.

Σε µια χώρα όπου κάθε χρόνο πεθαίνουν περισσότεροι από 20 εκατοµµύρια άνθρωποι, ο ενταφιασµός είναι η λιγότερο ενδεδειγµένη λύση. Το πρόβληµα είναι ιδιαίτερα οξύ στις κινεζικές µητροπόλεις. Η Σαγκάη των 17 εκατοµµυρίων κατοίκων επιχειρεί να αποσυµφορήσει τα κορεσµένα νεκροταφεία της καλώντας τους κατοίκους της να επιλέξουν τη λύση της αποτέφρωσης. ∆εδοµένου ότι οι Κινέζοι δεν έχουν οικειότητα µε αυτήν την πρακτική, οι αρχές της πόλης προσφέρουν ένα εφάπαξ 350 ευρώ, ποσό που ισοδυναµεί µε τρεις συντάξεις. Τα οφέλη του σχεδίου «Ωκεανός» είναι αδιαµφισβήτητα: το κόστος των κηδειών θα µειωθεί, εκατοµµύρια δέντρα θα µείνουν στη θέση τους αντί να γίνουν φέρετρα, το τελευταίο «αντίο» θα είναι πιο οικολογικό αφού θα µειωθεί η κίνηση φίλων και συγγενών που συρρέουν µε αυτοκίνητα και συγκοινωνίες στα νεκροταφεία για να τιµήσουν τους νεκρούς τους. Απώτερος στόχος των αρχών της Σαγκάης είναι να καταργηθούν τα νεκροταφεία µέσα στις επόµενες δύο δεκαετίες.

Το παράδειγµα της οικονοµικής πρωτεύουσας της Κίνας ετοιµάζονται να ακολουθήσουν το Πεκίνο, η Σενζέν και το Χονγκ Κόνγκ προσφέροντας, εκτός από τη θάλασσα, τις εναλλακτικές λύσεις του βουνού και του δάσους. Την ίδια στιγµή, περισσότερες από είκοσι επαρχίες της Κίνας ανακοίνωσαν ότι θα κατεδαφίσουν παλιούς τάφους για να «απελευθερώσουν την πατρίδα απ’ όποιον την άφησε». Με βάση το πρόγραµµα αυτό, θα εξαφανιστούν περισσότεροι από εκατό χιλιάδες τάφοι, παλαιότητας άνω των τριάντα ετών. Τα εδάφη που θα απαλλαγούν από τους αναπαυµένους Κινέζους θα δοθούν σε καλλιεργητές. Η κινεζική κυβέρνηση υπολογίζει ότι µέσα στην επόµενη δεκαετία η πλειονότητα των 1,4 δισεκατοµµυρίων κατοίκων της δεν θα ενδιαφέρεται καθόλου για επίσηµες τελετές, φέρετρα και νεκροταφεία. Κατά µήκος των ανατολικών ακτών και στα υψίπεδα του ιστορικού Θιβέτ θα δηµιουργηθούν «επιµνηµόσυνα πάρκα». Σε αυτά θα σκορπίζεται η τέφρα των νεκρών, ενώ τα ονόµατά τους θα αναγράφονται σε ένα οµαδικό πέτρινο µνηµείο.

Τελετές εν πλω
Οι κάτοικοι της Σαγκάης που θα επιλέξουν να σκορπιστεί η στάχτη τους στον ωκεανό θα γίνουν µετά θάνατον κάτοικοι των πρώτων πλωτών νεκροταφείων του κόσµου. Στα ανοικτά της Σαγκάης κατασκευάζονται τέσσερις πλατφόρµες από ξύλο µανόλιας και κυπαρισσιού, των ιερών δέντρων των αρχαίων κινεζικών εθίµων. Μια βάρκα θα µεταφέρει σε αυτά τα πλωτά νεκροταφεία τους συγγενείς µε την τεφροδόχο του νεκρού. Την ώρα που θα σκορπίζεται η τέφρα, µια οµάδα µουσικών θα συνοδεύει µε πένθιµα µουσικά κοµµάτια. Οι αρχές της Σαγκάης δεν υπόσχονται µόνο αποζηµίωση 350 ευρώ «σε όποιον δέχεται να αφήσει τη ζωή χωρίς να δηµιουργήσει προβλήµατα σε όποιον µένει» αλλά κι ένα ειδικό καθεστώς κοινωνικών παροχών.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: