Προβλέψεις... (Hedge Funds Crash, Apple Becomes Uncool in 2011)
Υπάρχει ένα παλιό ανέκδοτο ότι ο μόνος λόγος που οι οικονομολόγοι προβαίνουν σε προβλέψεις είναι προκειμένου να έχουν οι μετεωρολόγοι κάποιον για να γελάσουν. Με το ίδιο σκεπτικό, μία φορά τον χρόνο η συγκεκριμένη στήλη κάνει επίσης μερικές προβλέψεις, ώστε να έχουν κάτι για να γελάσουν οι οικονομολόγοι. Ιδού λοιπόν έξι πράγματα τα οποία μπορεί (ή όχι) να συμβούν το 2011:
1. H δυναμικά ανοδική αγορά (bull market) επιστρέφει. Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε ήδη σε ανοδική αγορά για περισσότερο από έναν χρόνο. Ωστόσο στα πρώτα στάδια ενός κύκλου ανοδικής πορείας, κανείς δεν την αποκαλεί bull market. Πρώτα την ονομάζουν προσωρινή ανάκαμψη από παρατεταμένη ύφεση, μετά τη χαρακτηρίζουν άνοδο bear market, δηλαδή μεταξύ 10% με 20%. Μέχρι τα τέλη του 2011, θα την ονομάζουν bull market.
2. Η βιομηχανία εναλλακτικών επενδύσεων καταρρέει. Ο κύριος παράγοντας για την άνοδο των hedge funds και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ήταν η αναζήτηση υψηλών αποδόσεων. Με τα χρηματιστήρια να υποχωρούν, τα επιτόκια κοντά σε μηδενικά επίπεδα και τις αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά, οι επενδυτές αναζητούσαν εναγωνίως οποιαδήποτε σημαντική απόδοση. Ομως το 2011 τα επιτόκια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν.
3. Το επιχειρηματικό (venture) κεφάλαιο επιστρέφει. Η βιομηχανία δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα από το σκάσιμο της τεχνολογικής (dot-com) φούσκας, ωστόσο μία δεκαετία κρίνεται αρκετά μεγάλο διάστημα για να ξεχάσουν οι χρηματιστηριακές αγορές. Υπάρχουν θαυμάσιες ευκαιρίες εκεί έξω. Εφαρμογές για smartphones. Κοινωνικά δίκτυα. Εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Αφρική.
4. Η Γαλλία απορροφάται από την κρίση της Ευρωζώνης. Με κάποιον τρόπο η Γαλλία κατάφερε να συνυπολογίζεται με τη Γερμανία ως μία από τις ισχυρότερες χώρες του ευρώ. Ωστόσο, διαθέτει μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από την Ιταλία, έχει χρόνια ανεργία και υποτονική ανάπτυξη. Ακόμα βασικότερο, έχει τη μεγαλύτερη αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις. Την επόμενη χρονιά, η Γαλλία θα αποτελέσει μέρος της ομάδας των Ιρλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία.
5. Το γερμανικό μοντέλο είναι ξανά στη μόδα. Οι λέξεις «γερμανικό» και «μόδα» ταιριάζουν περίπου όσο οι λέξεις «Ελλάδα» και «φερεγγυότητα». Σε έναν κόσμο όμως που προσπαθεί να καταλάβει πώς θα ξεφύγει από το χρέος, το καπιταλιστικό μοντέλο της Ρηνανίας φαντάζει ξαφνικά όλο και περισσότερο ελκυστικό. Η ιδέα πολλών μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, με τεράστια τεχνογνωσία, χαμηλό χρέος και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ακούγεται ως μια καλή συνταγή επιτυχίας για τη δεκαετία του 2010.
6. Η Ισλανδία διδάσκει τον κόσμο ένα μάθημα. Προ διετίας, κάθε κυβέρνηση στον κόσμο πίστευε ότι πρέπει να διασώσει τις τράπεζές της και ότι σε περίπτωση κατάρρευσής τους, θα επέστρεφαν κατευθείαν στη λίθινη εποχή. Η Ισλανδία αψήφησε τη συγκεκριμένη ιδέα και σε περίπτωση που συνεχίσει να ανακάμπτει, θα δείξει ότι τελικά η διάσωση των τραπεζών δεν ήταν απαραίτητη.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου